HOCUS-POCUS! Secţia de paleaţie de la Spitalul Roman… aprobată dar fără ştampilă!

„Cu secţia de Paleaţie… o să vă dau în curând o veste!” – aşa răspundea la conferinţa de presă de la începutul acestei săptămâni dr. Maria Andrici, directorul Spitalului Municipal Roman, la întrebarea adresată de un jurnalist pe tema respectivă.

Situaţia aprobării respectivii secţii e ca în bancurile cu Radio Erevan: unii zic că Da, alţii spun că Ba…

Cert este că întors din vizita pe care a făcut-o la Roman acum o săptămână, într-o şedinţă de la Minister în care a adus în discuţie „Îngrijiri Paleative la Roman”, Ministrul Sănătăţii a primit răspunsul subordonaţilor: „Dar este dată aprobare din luna ianuarie pentru Secţia Respectivă”.

Nu, nu e un film cu proşti ba chiar situaţia e şi mai veselă. Chiar înainte de vizita Ministrului, şefa Spitalului din Roman a mai avut o discuţie cu o responsabilă din Minister (o anume doamnă Bărduţ) care ar fi spus la fel, că aprobarea e dată de mult. Dr. Andrici spune: „La noi nu ajunsese aşa ceva, am întrebat şi la Primărie şi nici acolo nu a ajuns!”. Completare Vestea: nici la DSP nu a ajuns un astfel de document, dup[ cum a preciyat azi, directoarea Daniela Marcoci.

Directoarea unităţii sanitare din Roman nu s-a lăsat şi i-a cerut acelei responsabile din Minister documentul. Sau retrimiterea lui. Sau… orice, dar să ajungă aprobarea mult-aşteptată. Şi a primit, după cum spune ea, un document word neştampilat. Drept e că formularea din acel document menţionează reformarea structurii de paturi (adică relocarea a 10 paturi de pe alte secţii pentru mult-dorita secţie de Îngrijiri Paleative) dar e FĂRĂ ŞTAMPILĂ, adică nu are nicio valoare juridică. Dr. Andrici confirmă informaţiile Vestea, cum că acel documentat ar fi datat „20 ianuarie”.

Dacă „O scrisoare pierdută” viza o situaţie din Piatra Neamţ, o eventuală piesă „Un document ştampilat pierdut” ar putea viza această situaţie care ţine de Spitalul şi administraţia din Roman. Or fi cei de la Bucureşti birocraţi, aroganţi şi în alte felurite chipuri dar cert este că nici conducerea Spitalului, nici cea a Primăriei (căreia i se subordonează spitalul) dovedesc că luptă greu cu astfel de situaţii.

Sugestie Vestea pentru conducerea Spitalului şi a Primăriei Roman: ia mergeţi voi la Bucureşti, cu o pancartă mare pe care scrie: „Aprobare Paleaţie: DA sau BA?”, eventual montaţi şi un cort mic pe care puneţi un carton „Spitalul – Primăria Roman / Punct de lucru Ministerul Sănătăţii” şi o să vedeţi cum în 15-20 de minute apare presa centrală care vă întreabă ce faceţi acolo şi în maximum o oră vă invită în Minister un Director care are deja aprobarea (ştampilată) în dinţi…

Din ianuarie şi până acum au trecut 4 luni. Evident că Secţia respectivă nu se organizează cât ai bate din palme dar, pe cale de consecinţă, 4 luni au fost pierdute din toată procedura înfiinţării acestei secţii. Oare câţi pacienţi ar fi beneficiat de alinarea durerilor şi poate ar fi trăit măcar o zi în plus dacă această secţie ar fi funcţionat cu 4 luni mai devreme?

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns