HOCUS, POCUS, FARMACISTUS! Colegiul Farmaciştilor schimbă Registrul după articolul din Vestea. Cazul Achiriloae

HOCUS a fost momentul în care Leonard Achiriloae (directorul financiar al Spitalului Roman) a apărut într-un document oficial, de pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România, ca având locul de muncă la Farmacia cu circuit închsi al Spitalului, iar POCUS a fost „minunea” prin care din dreptul acestuia a fost radiată respectiva menţiune.

Mai jos, în format FOTO, cele două momente HOCUS-POCUS care îl au, în acelaşi document, ca personaj principal pe Achiriloae, cu singura diferenţă la coloana din dreapta…

Menţionăm că primul printscreen a fost realizat duminică 4 iunie, când a şi fost publicat în Vestea un articol despre paranormalul acestei situaţii – iar al doilea prinscreen a fost făcut în urmă cu câteva minute. Sursele Vestea spun că respectiva corectură ar fi fost făcută chiar de luni, adică a doua zi după apariţia articolului.

Rămâne nedumerirea de ce eroarea a fost corectată abia după ce subiectul a fost făcut public şi nu atunci când – cu vreo 10 zile înainte – reporterul Vestea a stat de vorbă la telefon cu directorul economic / consilierul local / farmacistul Leonard Achiriloae.

Între timp, dacă tot a spus respectivul că nu-şi explică cum de numele lui e legat, ca loc de muncă de Farmacia Spitalului (în condiţiile în care postul de farmacist neocupat în prezent face obiectul unui concurs cu tam-tam), Vestea i-a mai dat o mână de ajutor, interesându-ne despre mecanismele prin care de numele unui farmacist poate fi legată o Farmacie.

O primă ipoteză face referire, în principiu, la varianta (mai puţin întâlnită faţă de a doua) ca informaţia respectivă să fi ajuns la Colegiul Farmaciştilor din România la finalul procedurii de acreditare a farmaciei. Numai că fiind vorba de farmacia Spitalului, respoectivul compartiment este acreditat odată cu Spitalul iar directoarea unităţii sanitare, dr. Maria Andrici a declarat la momentul documentării că nu ştie nimic despre situaţia respectivă. Singura posibilă explicaţie a directoarei Andrici a fost la modul „poate o fi făcut voluntariat la Farmacia Spitalului”, ipoteză care nu stă deloc în picioare din momebt ce specificaţia era „locul de muncă” şi nu „loc de voluntariat”.

O a doua posibilă explicaţie pentru acest episod de Twin Peaks ţine de faptul că majoritatea farmaciştilor ajung să fie înscrişi în Registrul Naţional abia după ce devin membri ai unei filiale judeţene de Colegiu – atenţie! – pe baza înscrierii şi a documentelor completate chiar de ei. Mai pe româneşte, s-ar fi ajuns la HOCUS-POCUS după ce chiar FARMACISTUS Achiriloae ar fi completat în unele documente că lucrează la Farmacia Spitalului.

Indiferent dacă înregistrarea acestuia cu locul de muncă „Farmacia Spitalului” a fost făcută ca urmare a unor documente completate de el (către Colegiul Farmaciştilor Neamţ) sau de cineva din Spital, la acreditare (pentru autorităţile competente) un jurist aplicat ar putea spune că e vorba de documente mincinoase. Adică de fals în acte publice, pentru că aşa cum chiar Achiriloae a confirmat, el are licenţa de farmacist dar nu a lucrat NICIO ZI în acest domeniu.

Corectura operată în Registrul Naţional al Farmaciştilor reprezintă cea mai bună dovadă a existenţei erorii (falsului?) iniţiale. Un fel de recunoaştere, de autodenunţ. Rămâne de văzut dacă un astfel de episod poate avea şi consecinţe administrative sau penale şi – de ce nu – dacă a fost vorba de o simplă eroare/ minciună sau tot acest HOCUS a produs şi efecte de altă natură, până să se producă POCUS (stergerea din listă)

Vestea solicită – aici şi acum – Colegiului Farmaciştilor din judeţul Neamţ să clarifice dacă această entitate are sau nu vreo legătură cu toată bulibăşeala asta şi, în calitate de for tutelar al activităţii farmaciştilor din judeţ, să-şi facă public un punct de vedere.

Vom reveni.

Daniel VINCA / foto – captura imagine roman24.ro

 

 

Comentarii Facebook

One thought on “HOCUS, POCUS, FARMACISTUS! Colegiul Farmaciştilor schimbă Registrul după articolul din Vestea. Cazul Achiriloae

  1. Cum să facă voluntariat de vreme ce el însuși spune că niciodată nu a fost farmacist? Atât managera Andrici cât și Achiriloaie o dau din cola în fanta. Ceva e putred aici și miroase a dosar penal. Acum cine știe dacă procuratura se va implica…

Lasă un răspuns