Harbuz vrea să schimbe Primăria din temelii! Director de Cabinet… fără oameni la Cabinet

Liviu Harbuz este, de la 1 noiembrie, directorul de Cabinet al Primarului Carabelea și dacă realizează măcar jumătate din țintele propuse, ar însemna ca administrația locală realizată de Primăria Piatra Neamț să fie schimbată fundamental. Din temelii. Are primarul Carabelea înțelepciunea de accepta astfel de schimbări? Are Liviu Harbuz forța de a le impune? Rămâne de văzut…

„Da, începând cu 1 noiembrie 2021 ocup funcția de director de cabinet al primarului Andrei Carabelea.
După cum bine știți, în campaniile electorale am propus cetățenilor din Piatra Neamț numeroase proiecte pentru a îmbunătății calitatea vieții în acest oraș.
După discuțiile pe care le-am avut cu primarul Andrei Carabelea și cei doi viceprimari – Alin Lehăduș & Marius Irimia – am înțeles că avem foarte multe abordări comune în înțelegerea nevoilor orașului nostru. Nici nu era foarte greu, pentru că problemele sunt aceleași de foarte mulți ani de zile, începând cu cele de viziune, de investiții și terminând cu cele de reformă administrativă, instituțională.
Trăim vremuri în care, indiferent de vârstă, apartenență politică, profil profesional, trebuie să fim solidari și empatici cu o societate din ce în ce mai încercată de valul de crize cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria modernă.
Sper ca această echipă să performeze prin disciplinarea, transparentizarea și comunicarea actului administrativ, în folosul orașului.
Sunt decis să nu fac niciun compromis în acest traseu de etapă și să onorez fișa postului cu determinare și competență”, spune Harbuz într-o declarație dată pentru Vestea.net.
„Disciplinarea, transparentizarea și comunicarea actului administrativ”, „niciun compromis” – acestea par a fi cuvintele cheie din paragraful de mai sus și este clar că Harbuz pornește nu de la zero ci de la minus infinit când anunță asemenea idei pentru Primăria Piatra Neamț.
E aceeași Primărie unde primarul a cerut demisia unui director al unei firme a administrației după luni de zile în care a fost o mare bătaie de joc la adresa cetățenilor și a banului public și aceeași Primărie care are un fel de Direcție Tehnică SF din moment ce orașul are mii de mici probleme pe această zonă, unele dintre ele rezolvabile cu un cancioc de mortar.

„Consider că tânăra echipă de la conducerea primăriei are nevoie de sprijin și cred că expertiza pe care am acumulat-o în administrația publică centrală și locală poate susține entuziasmul, onestitatea și forța acestei echipe, cu un singur scop: acela de a oferi o viață mai bună pietrenilor.
Atât cât mă cunoașteți, știți că nu îmi place să stau de-o parte. Îmi place să fiu implicat, responsabil și nu doar să comentez de pe margine.
Sper într-o mai bună colaborare între executivul și legislativul local, care să nu fie bazată pe ipocrizie, populisme, declarații politicianiste. O colaborare care să fie în interesul cetățeanului în adevăratul sens al cuvântului, nu doar declarativ.
Cred în administrația participativă, cred în gândirea critică, cred în implicarea responsabilă a tuturor actorilor din administrație, din zona non-guvernamentală și în opinia fiecărui cetățean, indiferent dacă manifestarea este laudativă sau critică”, mai spune Harbuz.

Aici se impune o singură observație. „Zona non-guvernamentală” are un înțeles generos în substanță dar în Piatra Neamț (ca în toată România) înțelesul acestui termen a fost redus doar la ONG-uri. Mai exact la cei care conduc unele ONG-uri, majoritatea acestora neavând nicio legătură cu administrație-juridic (celebra zonă de legalicy) ci cu domenii sportive, culturale, tăiat frunze la câini, vânatători abonați ai banului public de la Primărie sau CJ. 3/4 din aceste ONG-uri există o dată pe an când faco o astfel de acțiune finanțată din bani publici, în rest sunt acoperite de o mare liniște.
Aaa, și mai sunt cei care și-au făcut ONG-uri doar ca să profite într-un fel sau altul, de exemplu să obțină închirieri de spații care aparțin Primăriei, la prețuri de câteva ori mai mici decât cele de pe piața publică.

Greu de crezut că reforma dorită de Harbuz s-ar putea baza chiar pe profitorii sistemului, de până acum. Ba, dimpotrivă, cu experiența sa, Harbuz ar trebui să-i arate lui Carabelea toate aceste bube administrative mai vechi sau mai noi și să-l dăscălească să evite astfel de practici.

Una peste alta, intențiile enunțate de Harbuz sunt nobile. Dar intenția nu e de ajuns, mai trebuie și forța de a schimba ceva într-o administrație prăfuită, îmbâcsită de tare și de angajați ajunși în funcții prin diverse moduri tradiționale care par a nu vedea nici măcar ce e pe drumul lor de acasă până la Primărie.

Și apropos de funcția lui Harbuz, director de cabinet. Care cabinet? Cel format dintr-un expert bancar refugiat la Primărie pentru că i se desfiiința postul din mediul privat și care acum, zice-se, s-ar ocupa de diverse analize financiare deși Primăria are un propriu Birou de audit? Cabinetul unde Carabelea a angajat două tinere doamne care au plecat/pleacă în concediu pre și post natal?

Așa că până la frumoasele intenții enunțate mai sus, Harbuz ar trebui să-i explice lui Carabelea ce înseamnă, tehnic și real, un Cabinet funcțional. Pentru că acum, Harbuz este director de Cabinet… fără cabinet.

Daniel Vinca

2 thoughts on “Harbuz vrea să schimbe Primăria din temelii! Director de Cabinet… fără oameni la Cabinet

  1. Daca nu se dau afara 50% din parazitii care se ascund in administratia acestui oras care nu fac nimic decat sa cheltuie degeaba banii putini de la buget in loc sa-i folosim pentru investitii si ridicarea calitatii vietii,atunci orice ”schema”de reforma ”alternativa”’este o bataie de joc la adresa noastra cei care platim.

    Reforma trebuie sa inceapa cu desfiintarea functiilor fara numar absolut nejustificate de directori adjuncti si viceprimari care s-au dovedit absolut inutili si total incompetenti.

    Daca nu se desfiinteaza Politia Locala care isi bate joc de acest oras nefacand absolut NIMIC decat sa-si incaseze salariile degeaba in timp ce orasul este agresat zi de zi de nesimtiti si ne-educati care parcheaza masinile peste tot,pe trotuare,in sensuri giratorii,in intersectii nesanctionati de NIMENI,toate pe nervii nostri atunci inseamna ca nu e nici o reforma.

    Publiserv si toate firmele Primariei sinonime cu lucrarile de mega proasta calitate si incompetenta crasa populate numai cu lipitori de afise trebuie desfiintate altfel nu se poate vorbi de nici o reforma.

    Pana nu se fac aceste lucruri nu putem vorbi de nici o reforma,doar lozinci de 2 bani.

  2. D-le, lăsați-l și pe el sa se joace.! Este veterinar, s-a jucat câțiva ani în meseria asta, și pe la radio. După aia s-a jucat mulți ani, dea candidatul la primarii, la parlament la, în consiliul local, acum și-a găsit menirea, șef de cabinet. Da doamne sa ma întâlnesc cu el la vreo audienta programata cu primarul, ca de ceva timp audientele primarului le tin consilierii Ai primăriei sau particulari, ca ultimul nu a știut sa – mi spună de care e. Asa primar asa șef de cabinet! Au pus în sfârșit la cale cea mai grandioasa realizare de pana acum, stațiile inteligente, da nu știu pentru ce. Troleibuz nu mai sunt, autobuze electrice sunt câteva, niște aratari zici că-s OZN uri, mai circula niște autobuze preistorice pe motorina asa ca astea nu prea avem nevoie de stații inteligente. Și încă un amanunt, aceste stații costa cât un autobuz electric, dar ca să fie alimentate cu energie electrica, primăria face presiuni asupra administrațiilor de proprietari, sa aprobe ca racordarea acestor stații la curent electric sa se facă din firida blocurilor, și alta belea, subtraversări ale șoselei, ca stația este pe partea cealalta. In timp ce orașul se sufoca sub gunoaie, frunzele din copaci acoperă ca un covor toate spatiile verzi ale orașului, iar primarul și șeful lui de cabinet visează cai verzi pe pereți, vorba aia. În acest timp în spital mor zeci de oameni, ca în curând, pana în primăvara, probabil vor rămâne doar cei doi și nu vor mai avea nici un fel de probleme, decât cu cimitirele, noroc ca le-au dat în administrare unor firme private, știau ei ce știau.

Lasă un răspuns