Harbuz: Oierii au dreptate! Legea vânătorii trebuie modificată!

Liviu HarbuzOierii au dreptate! Legea vânătorii trebuie modificată și este responsabilitatea noastră, a parlamentarilor, să îndreptăm greșeala legislativă! 

Activitatea unora dintre cei mai importanți producători agricoli din România, și anume crescătorii de ovine, este afectată în mod direct și semnificativ de o nedreptate legislativă.

Foarte mult dezbătută în comisii, chiar și cu participarea liderilor din agricultură, forma finală a unor modificări aduse în acest an la Legea vânătorii s-a dovedit că trebuie revizuită.

Ceea ce părea o măsură de protejare a faunei – prea mult exploatată în ultimul an, nu trebuie să limiteze activitatea oierilor din România, motiv pentru care am propus în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților ca săptămâna viitoare, în cadrul ședințelor noastre săptămânale de lucru, la discuții să fie invitați și liderii crescătorilor de ovine pentru a găsi împreună o soluție. Trebuie să ajungem împreună la o formă a legii care, în întregul său, să le permită acestor oameni să facă agricultură fără a periclita în vreun fel fondul cinegetic al României, pe care ne dorim cu toții să îl protejăm și să îl lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștri.

Vreau să dau asigurări tuturor crescătorilor de animale din România, fermierilor în general, că în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților nu a existat nici un moment în care să se propună sau să se voteze vreun amendament sau lege care să pună voit piedică activității lor.

Consider în continuare că dialogul este calea pentru a rezolva orice problemă și respect dreptul și opțiunea crescătorilor de ovine de a organiza săptămâna viitoare o acțiune de protest. Sper însă ca invitația liderilor lor la discuții constructive în Parlamentul României să fie o prioritate pentru aceștia întrucât este singurul mod în care Legea vânătorii poate fi modificată așa cum își doresc atât ei, cât și fermierii și cei care militează pentru protecția mediului, a florei și faunei României. 

Liviu Harbuz
Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților