Harbuz după cazul „În ger, la Pașapoarte”: „Românii din diaspora sunt tratați cu umilințe la ghișee!”

Cazul zecilor de nemțeni ținuți în ger, în fața Serviciului Pașapoarte din Neamț chiar și după ora la care instituția începe programul de serviciu cu publicul suscită reacții diverse. După ce un reprezentant al Prefecturii a fost trimis pe post de kamikaze, la câteva ore după incident, să se filmeze singur în frig, după ce zeci de nemțeni au criticat birocrația sau organizarea deficitară care duc spre astfel de situații aberante (dând și exemple cu propriile experiențe, unele chiar mai crunte, primul lider politic din Neamț care a luat atitudine și își exprimă o părere pe acest subiect este Liviu Harbuz, liderul interimar de la Pro România Neamț.

Fără a intra prea mult în detaliile concrete ale cazului, Harbuz amintește de un adevărat tratament ostil care le este oferit de unele instituții ale statului românilor din Diaspora: <<În țările civilizate, se lucrează în baza unor studii de impact, statistici, care optimizează serviciile prestate de către instituțiile statului către cetățeni, raportate la anumite perioade de timp, reflectate în grafice de eficiență.
Mai simplu spus, pe funcționarii ăia nu îi ia nimic pe nepregătite, sunt disponibili și pentru vârfuri de sarcină care grevează ocazional timpul și eficiența funcționarilor publici.
Vorbim de patriotism, vorbim de solidaritate și interes pentru cetățeanul român,vorbim de întărirea identității naționale, de independență. În contrast, românii din diaspora (spre bucuria unora) sunt tratați cu lipsă de respect și umilințe în fața ghișeelor din diverse instituții care au afișate lozinci gen “lucrăm în interesul cetățeanului”, “vă iubim și vă așteptăm cu drag înapoi în țară”.>>

Liviu Harbuz trece apoi de la interesul cetățeanului și la instrumentele concrete pe care le are sau nu la dispoziție salariatul din instituția publică privată, punctând contrastul din mesajele declarative (cu clipuri-selfie de imagine) și logistica de la Pașapoarte care e departe de anumite standarde: <<În principiu, am putea vorbi de măsuri banale de eficientizare a serviciilor instituțiilor statului responsabile în procesul de eliberare a documentelor atât de necesare cetățenilor români care lucrează în străinătate. Eficiență care, într-un mod doar declarativ, a fost invocată în clipurile de promovare ale Instituției Prefectului Județului Neamț, ca și promisiunile de sprijin logistic pentru Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Neamț, care nu s-au materializat nici astăzi>>.

Liderul Pro Romania Neamt trage și concluzia de rigoare, subliniind respectul pe care instituțiile îl datorează, real, cetățenilor. <<Dacă vom învăța să ne respectăm cetățenii, vom avea șansa să fim respectați de către alte națiuni. Vezi Italia, vezi Franța, care ne bagă în seamă cu exigență la capitolul sancțiuni (vezi scandalul mașinilor cu numere românești din Italia).
De la 1 ianuarie 2019, România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. În acest mandat vor intra și negocierile pentru Brexit. Avem înalți funcționari ai statului pregătiți să negocieze situația românilor aflați la muncă în Marea Britanie?|
Sunt convins că Instiituția Prefectului Județului Neamț dezavuează situații în care românii sunt tratați cu o lipsă crasă de respect în țara lor, în județul lor, în orașul lor, pentru că declarațiile emise de reprezentanții acestei instituții sunt foarte optimiste.
Dar asta e, vorba unui “haștagist” în viață: #iarnanuicavara>>,
spune Liviu Harbuz, în mesajul semnat cu titulatura „Coordonator PRO România Neamț” si care are titlul „Bucuria de a fi român în județul Neamț”.

D.V.

Lasă un răspuns