Harbuz despre moartea lui Constantin Machidon: „Primarii sunt foarte stresaţi, de aceea…”


Liviu Harbuz, liderul Pro România Neamţ vorbeşte despre moartea primarului de Tazlău, Constantin Machidon, într-un context mai larg, al unui adevărat stres profesional şi politico-administrativ care, în timp, lasă urme şi duce la tragedii.

Poate o să vorbim şi despre stresul la care sunt supuşi primarii. Pentru că ani la rând, mai ales în perioada în care eu am fost parlamentar şi nu numai în perioada aceea, am fost interesat despre profilul primarilor, emoţiile prin care trec, stresul prin care trec. Se pare că, cel puţin în ultimii ani, foarte mulţi primari au plecat dintre noi pentru că munca de primar nu este o muncă uşoară. El reprezintă interesele comunităţii, mereu este într-o competiţie cu el şi într-o competiţie cu celelalte comunităţi. În permanenţă îşi doreşte să îmbunătăţească viaţa comunităţii şi se consumă pentru fiecare nereuşită, pentru fiecare om care vine şi îl încarcă cu situaţii dramatice, cu situaţii negative. Deci un primar, în România, este cam de 10 ori mai stresat decât un primar din alte ţări, din ţările civilizate”, a spus Harbuz la o emisiune TV la care a participat vineri dimineaţa, la scurtă vreme după ce apăruse informaţia morţii primarului de Tazlău.

Harbuz a făcut şi o paralelă între primarii români, educaţi să meargă cu căciula în mână pentru a primi finanţările şi sprijinul pe care îl merită comunităţile lor şi primarii din străinătate care ştiu că, indiferent cine este la putere, alocările financiare sunt făcute pe criterii obiective: „Am avut şansa să locuiesc o perioadă în Austria şi îmi aduc aminte, primarul de acolo era tot timpul optimist, era mulţumit, era într-o relaţie extraordinară cu cetăţenii, dar niciodată nu-l interesa dacă la guvernare este stânga sau dreapta, nu avea griji că nu va primi banii alocaţi comunităţii. Pentru că noi vorbim în România despre investiţii doar aşa, la modul general, dar nu vorbim despre dezvoltare. Iar în ceea ce înseamnă dezvoltare în comunele, satele din România, lucrurile au rămas foarte mult în urmă, iar această situaţie îi stresează foarte mult pe primari.
Politicienii ar trebui să fie mai atenţi atunci când vorbim despre rolul primarului, despre posibilităţile pe care i le creează Guvernul pentru a se dezvolta normal pentru că ei nu-şi doresc foarte multe dar măcar bine pentru comunitate. Se încarcă foarte mult negativ şi, iată, acestea sunt rezultatele”.

„Condoleanţe familiei. Îmi pare foarte rău că a plecat de lângă noi domnul Machidon, primarul comunei Tazlău, un om cu care eu am colaborat foarte mult şi am fost, aş putea spune, chiar prieten. Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească acolo sus”, a mai spus Liviu Harbuz.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns