Harbuz despre fake-news-ul cu fuziunea PSD-PRO România: „Dezinformare uriașă. Partidul nostru a stricat socotelile multora și acum laboratoarele lucrează…”

Liviu Harbuz are o reacție cât se poate de vehementă în ce privește znonistica recentă care, după atacuri susținute imediat de după aflarea rezultatelor alegerilor, tocmai a aruncat pe piață scenariul dat drept cert al unei fuziuni imediate dintre „partidul lui Ponta” și PSD, la propunerea Vioricăi Dăncilă.

„Dezinformare uriașă. Partidul nostru a stricat socotelile multora și acum laboratoarele lucrează… Pro România nu face nicio fuziune cu PSD, nici măcar alianță, așa după cum eu am spus și în conferința de presă de acum 2 zile. Da, în Pro România sunt așteptați acei membri cinstiți și cu imagine nepătată din PSD la fel cum avem ușa deschisă pentru toți românii de bunăcredință care, prin votul dat la alegerile europarlamentare, au arătat că s-au săturat de mulți din actualii politicienii, din partidele, să le numim, clasice”, a spus Liviu Harbuz.

Victor Ponta a și declarat că i s-a făcut propunerea de revenire în PSD și a refuzat. Iar PRO România va primi oameni din PSD însă doar selectiv. Repet, fără hoți și corupți. De aceea am și votat la referendum”, a mai precizat Liviu Harbuz.

Imediat după ce s-a aflat că PRO România a obținut 6,6 la sută din voturi (7,5 la Neamț), partidul respectiv a fost ținta unor critici dirijate venite și dinspre PSD (conștienți unii că o parte a voturilor au venit de la susținătorii de stânga dezamăgiți de politica de tip Dragnea) dar și dinspre activiștii de dreapta (supărați că aceste voturi anti-sistem nu au fost contabilizate la partidele lor de suflet).

De exemplu, unul din mesajele evident nereale în substanță care a fost promovat în ultimele zile de activiștiid e dreapta a fost cel referitor la faptul că PSD a impus noul președinte al camerei deputaților datorită PRO România. Nimic mai fals în contextul în care PRO România nu a votat nici pentru candidatul PSD nici pentru cel propus de Dreapta unită. Mai mult, cei 20 de parlamentari PRO România nici nu ar fi putut schimba balanța votului în condițiile în care diferența între cei doi candidați a fost de circa 70 de voturi. Dar postările despre „PRO România care a trădat și s-a dat iar cu PSD” au curs fluviu de luni încoace.

Informația despre așa-zisa întâlnire dintre Ponta și Dăncilă a fost publicată astăzi, ca articol de presă nesemnat (!) nici măcar cu inițiale, într-un site de știri cunoscut pentru lipsa sa de credibilitate și pentru predilecția de propagandă anti-PSD. Ultima frază din articol nici nu aduce a limbaj jurnalistic ci a mesaj de tip propagandă: „Balaurul se pregătește sa supraviețuiască, oameni buni! În timp ce Opoziția se ceartă pe dusul la Gâdea în platou!”. Știrea nu citează nicio sursă și nici nu face precizarea (obligatorie, în astfel de cazuri) că ar fi vorba de un articol bazat pe surse neoficiale, protejate. Este tipul de fake-news gândit să lovească mai multe ținte dintr-odată, și pe cele două partide (PSD și PRO România), și pe Victor Ponta dar și pe Viorica Dăncilă. Deși siteul respectiv pare a fi finanțat (nu de partide ci) de politicieni de dreapta, nu e exclus ca știrea de mai sus să fi fost executată la comanda/sugestia cuiva din PSD, numulțumit, poate, de ultimile măsuri politice în interiorul partidului luate de Dăncilă. Noua șefă a PSD pare să dorească o rupere de trecutul gălăgios și agresiv al limbajului PSD promovat de diverși membri de partid și de aparatul de postaci online. Îndepărtarea de la microfoane a unora cu apucături de derbedei (Mitralieră, Cpdrin Ștefănescu) și lipsa de empatie dintre Dăncilă și postacii PSD pot duce și la astfel de lucrături pe la spate.

Cât privește siteurile centrale manipulatoare, aflate la butoanele unor politicieni care astfel au vrut să-și asigure o presă favorabilă pe care chiar ei să o comande dar și să folosească aceste făcături de redacții pentru a-și ataca și adversarii dar și proprii colegi de partid (pentru a pune presiune, pentru a șantaja emoțional, pentru a anihila orice opoziție internă la aberațiile propuse), fenomenul e unul cunoscut atât la nivel național cât și local. La Neamț sunt cel puțin 2-3 astfel de siteuri ai căror „moguli” nu au nicio legătură cu minimile reguli profesionale ci doar cu ordinele celor care-i finanțează și, de ceva timp, se vede și faptul că acestea… fac pui…

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns