Harbuz demis de prefect din Consiliul Local! La 4 luni și jumătate după sentința Curții Supreme…


La 4 luni și jumătate după ce Curtea Supremă a decis că Liviu Harbuz a fost incompatibil în perioada în care era deputat (și pe cale de consecință nu mai poate ocupa funcție în care să fie ales), Prefectura Neamț a emis ordinul de Prefect care duce la îndeplinire respectiva hotărâre judecătorească și constată încetarea mandatului de consilier local al lui Harbuz.

Sentința Curții Supreme a fost pronunțată pe 15 decembrie 2020, iar Ordinul de Prefect a fost emis pe data de 26 aprilie 2021:

Evident că acest termen de mai bine de 4 luni care li se poate părea uriaș celor cărora alte sentințe pronunțate în țara asta li se aplică instant nu este imputabil cuiva din Prefectură ci el arată situația absolut conservatoare și ineficientă a instituțiilor statului din România.
Deși atunci când vine vorba de interferențele Justiție-Administrație este folosit bombastic termenul „celeritate”, situația de fapt ține de filmul cu „Dosarul cu șină”. Pentru emiterea unui ordin precum cel de mai sus, Prefecturile nu se mulțumesc cu sentința publicată pe siteul Curții Supreme (deși legea spune că siteul respectiv este un panou oficial de informare) ci trebuie urmată o procedură care amintește de filmele cu Tândală.
După pronunțarea sentinței, ANI trebuie să înștiințeze, oficial, prin corespondență scrisă, Prefectura și administrația locală din UAT-ul alesului respectiv. Apoi secretarul UAT-ului trebuie să facă o adresă către Prefectură. Dacă nu o face, îi cere Prefectura acest lucru.
Apoi la Prefectură, juriștii sunt puși să analizeze cazul (adică o sentință a Curții Supreme), întocmesc și ei un întreg dosar care se termină cu un referat cu propunerea înaintată Prefectului.
Deci de asta au trecut 4 luni și jumătate, pentru că Ministerul Afacerilor Interne (de care aparțin și Prefecturile) este o instituție anchilozată, hiper-birocratizată. Nu ar fi mai ușor și mai legal (apropos de celeritate) ca odată pronunțată o astfel de sentință de către Curtea Supremă (pe care oricum o face și mai publică presa) și având situația cu toți aleșii locali din județ, Prefectura să emită IMEDIAT ordinul de demitere al alesului local? Evident că DA, dar cum și-ar mai justifica existența aparatul birocratic bugetofag, de la Minister în jos?
În Neamț a mai fost un caz similar, tot cu 4 luni de „îngăduință”, cel al primarului incompatibil de la Roman – Lucian Micu, demis de Prefectură. La 4 luni de la sentința definitivă!.

Actualii guvernanți au tot criticat pe cei dinaintea lor că au creat și întreținut o administrație super-birocratizată. PSD-ul nu mai e demult la guvernare, iar noii guvernanți nu au făcut NIMIC pentru o debirocratizare reală.

Apropos, dacă un amărât este prins că a furat o căruță de lemne din pădure și este condamnat definitiv, în câteva ore îi bat polițiștii la poartă (de la același MAI) să-l ducă la pușcărie. În cazul demnitarilor care au sentințe opozabile pe incompatibilitate sau conflict de interese (și nu ne referim misaui la Harbuz), același Minister are proceduri absolut anchilozate. De ce oare?

D.V.

Lasă un răspuns