Harbuz analizează postarea lui Arsene: „Furăciune intelectuală pe față!”

Liviu Harbuz (Pro România) confirmă că analizează cu atenţie mesajele şi postările lui Ionel Arsene (PSD) şi anunţă că a descoperit o postare care e virusată de „copy-paste”.

<<În ultimele zile, pagina de Facebook a lui Ionel Arsene a devenit pentru mine lectura de noapte. Nu pot adormi până nu contracarez inepțiile pe care le debitează sau le copiază și le așterne în postări ca fiind rodul propriei imaginații. Să copiezi texte de pe diverse site-uri (subliniez: texte, nu idei) și să le folosești într-o postare în care spui despre alții că sunt plagiatori, asta este deja de nivelul fantasticului.
Cam cât ai putea să îi desconsideri pe cei care te urmăresc și te citesc?
Evident, unii ar putea spune: “nu îți place, nu citi”, dar aici nu vorbim despre un blogger care scrie despre aventurile sale științifico-fantastice, ci vorbim despre un om care este la cârma unui județ. Județ al cărui cetățean sunt și eu.
Un om care insistă să folosească în postările publice un vocabular mult prea complex pentru nivelul său de înțelegere, care s-a dovedit a fi, de fapt, furat din textele unor oameni care și-au expus ideile pe net, la îndemâna tuturor.
Se pare că ulciorul nu merge de multe ori la apă și, întrucât mi-am permis să scriu adevărul într-un comentariu, uite că mi-a fost blocat accesul la comentarii pe pagina lui Ionel iar comentariul a fost șters. Dar pentru că împărăția Facebook-ului e mare.. aveți ocazia să citiți (în capturile de mai jos) cele scrise și de el (sau consilieri) și de mine, și pe https://trenduri.blogspot.com/2019/05/maine-e-azi.html.>>, spune Harbuz.

<<Aaa… și mai vine și Primarul de Borlești care, ca să îi demonstreze șefului cât e el de slugarnic, copiază aproape în integralitate textul din același articol și îl postează în forma unui comentariu. Însă, singurele cuvinte pe care Puică le scrie cu mâna lui în acest comentariu și nu le copiază sunt: “Am mai scris pe 21 mai..”. Da, Puică a mai COPIAT, nu scris, același lucru pe pagina sa de Facebook în data de 27 mai. Nici nu avea cum pe data de 21 pentru că articolul din care s-a “inspirat” cu totul, a fost publicat pe 27 mai. Sunt ușor confuz.. să înțeleg că Ionel l-a plagiat, de fapt, pe Puică, cel care a plagiat la rândul său un articol de specialitate?!? Sau cum? Că nu înțeleg!
Furăciune intelectuală pe față!>> este continuarea analizei pe text făcută de Liviu Harbuz, actualmente liderul Pro România Neamţ (fost coleg în PSD Neamţ şi cu Arsene şi cu Puică).

Fenomenul mesajelor adânc inspirate din surse necitate nu e unul nou la Neamţ. Evident că majoritatea politicienilor nu scriu cu mânuţele lor toate mesajele respective, că doar de aceea au consilieri la cabinete (parlamentare, CJ etc) numai că astfel de „defectări” dovedesc încă o dată efectele angajărilor/colaborărilor cu „tineri de perspectivă” dar care nu prea ;tiu ce înseamnă comunicare.
În pană de idei sau vecini cu analfabetismul funcţional, respectivii consilieri (sfetnici, aşa-zişi „piarişti” etc) completează anti-talentul de a scrie un text/replică/mesaj la un anumit standard cu zelul  de a copia, fără citarea sursei, paragrafe întregi din articole sau din postările altora. Cam cum fac respectivii consilieri şi când îşi postează pe contul propriu diverse idei luate de la alţii, musai profunde, filosofice, motivaţionale, ironice etc. Adică oricum, numai cu ghilimele şi cu sursa citată, aşa cum e normal.

În Vestea au mai fost ştiri referitoare la această meteahnă. Dacă e să ne amintim două dintre ele, una viza tot pe Arsene (şi echipa lui) şi a doua pe senatorul (PNL) Eugen Ţapu.
La episodul anterior cu Arsene era vorba de o felicitare de sărbători în care erau lipite vreo 4 paragrafe (preluate cu copy-paste din 2 surse diferite), fără normala coerenţă între ele. La vremea respectivă, identificarea autorului real din spatele lui Arsene a fost uşor, fiind vorba de fosta purtătoare de cuvânt de la CJ Neamţ.

În cazul mesajului asumat de senatorul Eugen Ţapu dar plagiat tare-tare, nu am identificat „piaristul” care i-a făcut bucuria dar am identificat sursa, nici mai mult nici mai puţin decât un editorial din republica.ro.

De ce merg unii politicieni pe mâna unor aşa-zişi consilieri sau prestatori de mesaje în cazul cărora e evident că nu pot produce texte consistente, pe fond şi pe formă rămâne o enigmă. E una să preiei o idee şi să o adaptezi analizei şi ideilor tale şi e altceva să iei „cu traista” texte muncite de alţii, să ţi le asumi, să le dai şefului care e plăcut impresionat şi cade în capcană. Şi nici nu ar fi greu pentru politicieni să-i identifice pe impostorii de lângă ei care, alminteri, în afară de glumiţe de terasă sau de mesaje şi replici clişeu motivaţionale nu prea sunt în stare de altceva în domeniul comunicării.

Sfat pentru toţi politicienii din Neamţ: chiar dacă nu aveţi voi timp, rugaţi un amic priceput să cheme la un „extemporal pe temă dată” toţi consilierii oficiali sau nu, să scrie fiecare câte un mesaj-reacţie pe un anume subiect impus. Apoi ascultaţi şi părerea examinatorului dar citiţi şi voi respectivele mesaje. A, evident, cei examinaţi să fie fără telefoane, tablete etc la ei, ca să nu aibă de unde ciordi paragrafele pentru care apoi, şi voi, vă miraţi, ce subordonaţi deştepţi aveţi…

Daniel VINCA

One thought on “Harbuz analizează postarea lui Arsene: „Furăciune intelectuală pe față!”

  1. Domnule Harbuz, chiar nu aveti altceva mai bun de facut decat sa urmariti paginile de facebook ale PSD?!Concentrati-va mai bine pe campania de la anul in care il veti avea contracandidat pe Piti/Panaite si in care veti avea de luptat cu interlopii din Piatra Neamt!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.