HAPPY-END! Toți cei 15 oameni rămași captivi în cabine au fost coborâți teferi!

Peste 3 ore și jumătate (de la 19.55 la 23 35) a durat operațiunea de aducere la sol a celor 15 persoane  care au rămas captivi în telegondolele blocate la Piatra Neamț în ziua de luni, 28 august.

Prima persoana (un bărbat) a fost salvată în prima jumătate de oră, fiind în cabina cea mai apropiata de Stația de la Gară (stâlpul). Celelalte persoane au fost in cabine suprapuse pe Strada Alexandru cel Bun (DGASPC), la 46 de metri înălțime sau răsfirate pe Cozla (15 metri înălțime de la sol).

Mult timp, cei de la ISU au spus că singura soluție tehnică ar fi intervenția alpiniștilor (de la ISU, Salvamont, Jandarmi Montani) care de pe stâlpi aflați la înălțime superioară să coboare pe cablu până la cabine și apoi să coboare oamenii pe corzi.

În cazul grupului de 4 persoane din cabina de deasupra DGASPC, ar fi urmat ca după ajungerea alpiniștilor, persoanele captive să fie coborâte 4-5 metri până la nacela autospecialei cu scară.

În ultimul moment (nacela fusese ridicată, salvamontiștii veniți de la Durău erau deja la stalpi) de la Perla Invest (societate CL Piatra Neamț care administreaza instalatia) s-a comunicat că pot fi aduse la bază (la Stația de la gară) cabinele. Și această soluție a și fost aplicată doar după ce colonelul Nițică s-a asigurat că toți alpiniștii au coborât de pe stâlpi.

Toți cei 14 oameni care au coborât din telecabine între 23.20 și 23.35 au fost preluați de echipaje SMURD. Cu excepția unei singure persoane care a avut nevoie de îngrijiri medicale ușoare, la fața locului, restul au refuzat orice intervenție medicală, spunând că vor să ajungă la familiile deja îngrijorate. Două grupuri de tineri (niște domnișoare de la Roman și 3 băieți „din oraș”) p[reau chiar foarte distrați, coborând absolut relaxați și puși pe glume.

D.V.

Comentarii Facebook

2 thoughts on “HAPPY-END! Toți cei 15 oameni rămași captivi în cabine au fost coborâți teferi!

  1. Demisia Arsene, Chituc, Seful ISU, Salvamont, n-au fost in stare sa gestioneze starea de urgenta, niste incompetenti ! Se duce tara de rapa. Noroc cu bravii mecanici ca au rezolvat problema. Statul paralel este infiltrat in toate institutiile publice ! HUOOOO nenorocitilor.

Lasă un răspuns