Happy-end chinuit într-un caz de „oraș confiscat de șmecheri” / Strada Cuza Vodă


De azi dimineață, s-a întronat normalitatea pe strada Cuza Vodă din Piatra Neamț, tronsonul principal al străzii (că sunt și vreo 2 bride), din spate de la Farmacia Popârlan și până în spate la Noir este integral cu sens unic, pe direcția respectivă. Accesul din strada Dacia este interzis. Indicatorul rutier cu „Acces interzis” a fost REPLANTAT azi de Publiserv, după ani de zile în care acesta fusese scos de către niște șmecheri (practic e vorba de comiterea unei infracțuni prevăzută de Codul Penal pentru care nu a făcut nimeni diligențe, de atâția ani, să fie cercetată, prinși autorii și trași la răspundere).

De ce happy-endul este unul „chinuit” (cum scrie în titlu, dar și mai corect ar fi fost „câcâit”)? Pentru că acest demers, pornit de Vestea – mai întâi prin sesizări directe amiabile și apoi prin devoalarea pulică a suiectului – putea fi rezolvat, absolut și corect (mult) mai devreme. Dar, încă o dată, se vede cum interesele unor șmecheri care au pus mâna pe oraș merg braț la braț, uneori, cu ineficiența sau cu incompetența sau cu interesul (alegeți dvs varianta) unora din administrația publică locală.

Reamintim că, atât în documentele Primăriei cât și pe hărțile google maps, strada nu figura cu „sens unic înjumătățit” și cu acces liber din Dacia (situație care dădea peste cap buna circulație a celor mulți în beneficiul unor băieți deștepți cu conexiuni la Restaurantul Noir – unde își beau muuulți cafeaua – sau în cele două blocuri numite VIP PCR).

Cerculețe albastre – și google maps arată că strada Cuza Vodă e cu sens unic până la Intersecția cu strada Dacia Cerculețele roșii – principalii beneficiari ai faptului că în urmă cu ceva ani (6-7, poate 8), într-o noapte, a dispărut indicatorul cu Acces Interzis de pe strada Dacia și a fost plantat unul similar la mijlocul străzii (Clădirea Plantavorel)

Reamintim că în situația (ciudată și nelegală) de până azi dimineață, pe jumătate din această stradă se putea circula pe două sensuri deși cel puțin în 2 puncte (lângă centrala termică dezafectată și în spate la Noir) lățimea străzii era (fără parcări trasate chiar de municipalitate de 2,5 metri). Adică o situație absurdă tolerată de atâția ani de responsabilii din Primărie pentru a se crea blocaje rutiere, pentru ca oamenii să se certe.

Se mai impune o precizare cu o noutate: deși de luni se aflase, în sfârșit și în Primărie că strada e în acte total cu sens unic și practic nu mai trebuia nici o decizie a Comisiei Rutiere pentru replantarea indicatorului la locul lui, să vezi minune! Comisia Rutieră e convocată în 2 ședințe (marți și azi!), oamenii sunt purtați pe stradă și apare, așa ca din senin!, ideea că dacă tot trebuie revenit la normalitate, să se mai schimbe așa puțin pe ici pe colo, adică… sensul sensului unic!
V-ați prins de șmecherie: pe o astfel de soluție genială (enunțată de city-managerul Vlad Moscalu), băieții deștepți (Noir and blocurile VIP-PCR) rămâneau cu pretenția lor. Adică intrau tot de pe Dacia și apoi puteau ieși tot pe acolo, 50 de metri, în marșarier. Că această soluție încălca toate regulile tehnice din domeniu rutier, că putea genera blocaje noi, că nu avantaja pe ceilalți 99% la sută din șoferi, nu conta…
Din fericire, Vestea a aflat de această minunăție (trebuia să scriem „idioțenie” sau „combinație”, nu?) de alaltăseară din surse neoficiale apropiate de Poliție. Și, spre stupoarea multora (chiar și a primarului Andrei Carabelea, care a aflat de la noi ce pregătea city-managerul) am început devoalarea acestei strategii făcută exclusiv în beneficiul șmecherilor.

Mai jos, un scurt istoric al demersurilor Vestea dar și ce a urmat în cele 8 zile (8 zile pentru replantarea unui indicator care costă 2-3 sute de lei și este trimis de orice furnizor în 12 ore) scurse de miercurea trecută până ieri.
1. În urmă cu 3-4 luni, Vestea a sesizat 4 persoane din Primărie/CL despre situația absurdă (primar, viceprimar, un angajat cu funcție importantă, un consilier local).
2. Nu s-a mișcat nimic concret, luni de zile în Comisia Rutieră condusă de city-managerul Vlad Moscalu.
3. Miercurea trecută ne interesăm de subiect, din nou. Și aflăm toate aceste informații plus faptul că ar fi fost subiectul pe ordinea de zi a unei ședințe de Comisie Rutieră da că cei din Primărie (care trebuie să pregătească documentația, suportul de dezbateri, argumente) nu i-au convins pe cei din Comisie, adică bâlbâiau subiectul. Și, în bineștiuta tradiție românească s-a propus ca subiectul să fie reanalizat într-o viitoare ședință. Peste vreo lună, așa…
Deși președintele Comisiei putea trimite a doua zi un funcționar să facă poze, să pregătească o documentație adecvată și apoi să aibă loc o ședință rapidă, fie și online. Nu s-a putut, nu s-a vrut, nu știm…
4. Miercuri seara (tot săptămâna trecută), la finalul emisiunii Vestea Tic-Tac (dedicată altui subiect, prefectul de Neamț Adrian Niță și independența sa reală) am abordat acest subiect. Și, printre alte opinii în zona de comentarii, primim și câteva chiar din zona importantă a Primăriei:

Uau!
Și încă nu ați văzut totul.

Iar super Uau!, pentru că știe oricine că respectiva Comisie e numită prin dispoziție semnată de Primar. Fix cum a fost numit și city-managerul (atât în funcția basic cât și în comisie) sau cei din Cabinet Primar. Adică e vorba de numiri asumate și decontate de primar, dacă asta a fost sugestia…

Dar acum urmează cea mai tare fază, cea care dă și titlul acestui articol:

Că șmecherii au pus mâna pe oraș (și pe județ) știm și noi, cei care nu lucrăm în Primărie. Și am prefera să aflăm nu ceea ce știm ci ce se face concret pentru îndreptarea situației. De către funcționari sau de cei ajunși în funcție prin numire directă de către primar…

Hai să vedem ce urmează, ce a făcut onor Primăria (adică oamenii din echipa primarului) după ce au fost de acord (mulțumim duios) cu ce s-a spus în emisiune.

4. Joi – nimic!

5. Vineri am fost sunat, pe la prânz, de un salariat din Primărie care m-a rugat să-l însoțesc la o vizită în teren. Am dat curs invitației.
În tot acest timp, deși am tot întrebat, NIMENI nu a reușit să-mi răspundă la întrebarea CUM FIGUREAZĂ STRADA ÎN ACTELE DE LA PRIMĂRIE? Adică au mutat semnul chiar fără acte sau au beneficiat (șmecherii ăia, de care se spune în comentarii) și de complicitate legală, ca să spunem așa?
Vineri seara am publicat articolul 2 sensuri de circulație pe 2,5 metri lățime! Cazul strada Cuza Vodă / Jungla birocrației smart (1)…
Pe copertă, primarul Andrei Carabelea (că el răspunde pentru tot ce face bine sau rău toată Primăria) și city-managerul Vlad Moscalu (șeful ciudatei Comisii Rutiere).

6. Sâmbătă și duminică iar nimic, că doar sunt zile libere.
Luni după-amiaaza am fost sunat de primar. Care mi-a spus – informație foarte importantă – că în actele Primăriei nu figurează sens unic doar până la Plantavorel. Deci e – în acte! – până la capătul străzii.
De ce e foarte importantă informația? Pentru că în baza acesteia, nu mai trebuia nicio ședință nouă, nici o decizie nouă a Comisiei Rutiere ci doar ca șeful Comisiei (Vlad Moscalu) să facă un referat prin care să ceară re-plantarea indicatorului rutier luat/furat.
Eu rețin că în discuția telefonică, Andrei Carabelea a spus că problema va fi rezolvată „azi, mâine” (adică luni sau marți). Primarul spune că a zis „până vineri”. Nu insist, e doar un detaliu dar, pe fond, rămâne întrebarea legitimă: de ce să fie câcâită o situație aiurea când poate fi rezolvată prompt? Cu celeritate, cum ar spune unii…

7. Poate v-ați plictisit, dar saga continuă. Nu mult dar continuă și e foarte interesant ce urmează.
Marți, Comisia Rutieră, cu majoritatea membrilor ei (inclusiv city-manager, șef Poliție Locală etc), defila pe strada Cuza Vodă. Unii aveau chiar și ecusoane la vedere. A fost  imagine plăcută pentru cei care locuiesc sau au birouri în zonă. „Uau, descoperă și ăștia orașul!”.
Poate cu ocazia asta au aflat unii că există sesizări ale Poliției Locale prin care se solicită, pentru fluidizarea traficului, un indicator (poate și niște morcovi) undeva unde în afara parcărilor de pe dreapta (înainte de Plantavorel) unde unii mai parchează și pe stânga și rămâne un fir de circulație foarte îngust, abia trece uneori un microbuz cu marfă.
Ei bine, marți, așa, ca din neant, apare ideea că dacă tot trebuie făcut sens unic total, poate ar trebui schimbat sensul… acestui sens unic! V-ați prins da? Șmecherii legați de Noir/blocuri VIP PCR erau singurii beneficiari ai aberației. De ce să ocolească ei 3-4 sute de metri? Nu, să intre tot din Dacia, apoi să iasă cu spatele chiar dacă soluția, per ansamblu ar face o mare bulibășeală pentru ceilalți șoferi.
Și începe operațiunea de… lobby. Interveții în diverse direcții. Prin diverși intermediari. Chiar și la – țineți-vă bine – Vestea. Pe principiul „ca să fie bine pentru toată lumea”. La Vestea nu a prins dar… Nu știm ce s-a întâmplat la alții dar semnul rutier nu a fost replantat. Nici marți, nici miercuri…

8.Miercuri aflăm – pe bune, nu sunt bancuri cu Caracal ci relatarea unor fapte reale de la Piatra Neamț – că Vlad Moscalu a convocat pentru joi (azi) o nouă ședință de Comisie Rutieră și că el susține ferm schimbarea sensului de circulație pe acea stradă. Motiv invocat (sanchi!) că ar fi 3 parcări în spic pe o bridă etc…
Undeva pe după amiază, semnatarul acestor rânduri este sunat de primar. Pe altă problemă. Evident, nu mă abțin și îi spun că voi scrie despre ce pregătesc unii. Primarul e șocat: „Nu e adevărat. Eu nu știu nimic, dar nu e adevărat. Vlad nu mi-a spus nimic despre așa ceva”. Îi sugerez să se intereseze. Și…

9. Primarul revine. Și – îl felicit pentru sinceritate! – confirmă că aveam dreptate. Că Vlad Moscalu, de capul lui, vroia să schimbe sensul de circulație. Primarul îmi spune că city-managerul a invocat propuneri de la polițiști. Motivul e de tot hazul. Informația a ajuns la Vestea tocmai din surse apropiate de Poliție care susțineau că polițiștii fac mișto de ideea măreață a lui Moscalu. Ce interes ar fi avut poliiștii să propună o aberație (un blat) și apoi tot ei să scape (direct sau indirect) informația spre presă, cu precizarea că Poliției i se pare o neghiobie?
Când ești parte la un blat nu ești interesat să se facă tam-tam!

10. Acesta e unicul punct bun și ar fi trebuit (într-o țară normală, la o administrație normală) să fie singurul din povestea asta tragi-comică: aseară Primarul a dat ordin societății Publiserv să re-monteze semnul de circulație la locul lui, conform documentelor legale din Primărie. Azi, indicatorul a apărut în locul din care a fost luat/furat acum ceva ani…

Da, e lungă povestea de mai sus. Și gândiți-vă că e esența întregii pățanii.
Un car de energie, discuții, telefoane, iar discuții, ședințe în care unii îi manipulează pe alții și tot așa pentru o problemă care putea fi rezolvată în 2 ore! Pentru revenirea la o situație normală și legală, deformată abuziv, în urmă cu mulți ani, de niște șmecheri. Da, șmecheri din ăia care au pus mâna pe oraș.

Administrația Carabelea este în funcțiune de 2 ani. Și deși vorbim de o armată de oameni (funcționari vechi, funcționari noi, Cabinet, Comisie Rutieră, city-manager etc), toți bine plătiți (unii, foarte bine!), problema nu a fost descoperită de ei ci a pornit de la semnalul tras de Vestea la insistențele riveranilor. Și cu problema pusă pe masă, tot acest batalion administrativ nu a purces la soluție și rezolvare (care, în acest caz era o formalitate, nu vreo chestie complicată și scumpă) ci fie a complicat, fie s-a lăsat manipulat și a tot lungit treaba.

Iar dacă primarul Carabelea ajunge să afle din târg sau de la ziariști la ce decizii sau combinații (favorabile șmecherilor) sunt parte oamenii lui, hmmm. Mai ales că e vorba de city-manager, mâna dreaptă a unui primar.
Pentru că joaca asta a city-managerului (când vrei să omori o problemă, mai faci o ședință, și încă una) poate ține pe la copii de grădiniță nu la cei care au cât de cât habar despre ce înseamnă administrația.
Care, oricât ar vrea unii să ne convingă, nu, nu e împiedicată major de birocrație ci de neștiință, neimplicare sau de manipulare sau combinații.

Nu știm despre ce a fost vorba în acest episod elocvent pentru city-manager.
Știm că, de data asta, pentru ideea de comunitate și ne-șmecheri a fost cu happy-end.
Un happy-end al naibii de câcâit!

Daniel VINCA

Nota Bene 1 – Poate Comisia Rutieră decide și o măsură legată de parcările neregulemntare de pe stânga (paralele cu cele pentru care oamenii plătesc bani) și care sugrumă uneori circulația. Adică un indicator de staționare/parcare/oprire interzisă în baza căruia Poliția Locală și Poliția Națională să poată interveni.
Aaa, nu e grabă. Lento, că doar mai sunt 2 ani de mandat.
Nota Bene 2 – Poate reușește city-managerul (leafă 16.000 lei) să întocmească și documentul pe care trebie să-l aibă orice localitate: un banal opis (nu trebuie cine știe ce competențe digitale, poate fi făcut și cu pixul) cu toate străzile din oraș, detalii (sens unic, parcări etc) și reglementările (legi, HCL, decizii etc) care stabilesc acele decizii.
La fel, are tot vreo 2 ani la dispoziție deși acest document poate fi făcut în jumătate de zi de muncă.
Dacă nu știe cum sau ca să nu ceară achiziția vreunui soft care costă cât mașina președintelui SUA, îl poate ajuta Vestea.
Doar să ne spună că nu poate sau nu se pricepe și imediat rezolvăm…

2 thoughts on “Happy-end chinuit într-un caz de „oraș confiscat de șmecheri” / Strada Cuza Vodă

 1. Dar printre patronii de la Noir nu era si domnul Puscasu, fost City manager la Piatra Neamt?
  Poate daca il intreaba Politia pe el se afla cum a fost subtilizat noaptea acel indicator si la ordinul cui.
  Noaptea ca hotii!
  Altfel, felicitari pt articol!

 2. Cateva probleme care persista de ani de zile si nu si-au gasit ”rezolvarea” la Primarie din cauza complicitatii,indolentei si indiferentei celor care”conduc”acest oras.
  1.Restaurantul Noir s-a ”extins”pe trotuar inclusiv metrul ramas este sufocat de mese si scaune.
  2.Sensul giratoriu de pe Calea Romanului este blocat minut de minut de masini parcate.Numai in India mai vezi asa ceva,o lipsa totala de autoritate in acest oras.
  3.Intersectia dintre Mihai Eminescu si drumul spre Paharnicul blocata in permanenta de nesimtiti.
  5.Toate trecerile de pe un trotuar pe altul sunt blocate de masini parcate in bataie de joc,inclusiv pe trecerile de pietoni.Nimeni nu le vede.
  6 Toate trecerile la nivel ale trotuarelor din oras sunt facute in bataie de joc,inutile,e imposibil sa treci cu un carucior sau bicicleta,fara sa-ti rupi gatul,ca sa nu mai spun ca avem trotuare in fata Prefecturii si in tot orasul care NU au trecere la nivel.Asemenea indolenta mai rar poti vedea in lumea civilizata.
  A repara aceste porcarii facute de niste hoti analfabeti nici nu costa cine stie ce bani,e doar o chestiune de vointa si respect fata de cetatenii care platesc salariile colosale ale celor din administratia locala.

  Faptul ca dupa 1 an si jumatate de la instalarea noii conduceri la Primarie in frunte cu Carabelea avem aceste probleme neadresate spune foarte multe despre dorinta de”schimbare”in acest oras.Miriada de angajati de la Primarie in functie cu cei 2 viceprimari cum isi justifica salariile colosale atat timp ca nu pot rezolva niste probleme BANALE?

  Cat sa mai asteptam dl.Primar?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.