HAOS organizatoric la Liceul unde lucrează PROFUL DE SEX!

Faptul că o problemă gravă (hărțuire, insulte și amenințare la adresa unei eleve de seral) consumată în noiembrie-decembrie 2020 a ajuns să fie cunoscută de autoritățile competente (ISJ și Poliție) abia în ianuarie 2021 nu pare a fi o excepție la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida din Piatra Neamț unde lucrează ca profesor de matematică Cristian Pipirigeanu, cel căruia o țară întreagă îi spune „Proful de sex”.
Siteul unei unități de învățământ nu este un moft, cum ar crede unii, ci o componentă de imagine și de transparență decizională prevăzută clar în legislația actuală. Iar o simplă intrare pe siteul Liceului Tehnologic respectiv arată ce hal de haos și de lipsă de respect față de contribuabil poate exista în ceea ce înseamnă cartea de vizită a unei unități școlare.
Dacă un elev, un părinte, un reprezentant al altei instituții sau un jurnalist vrea să vorbească cu directorul unei instituții și să-i știe numele atunci când îl sună, intră pe site la secțiunea CONDUCERE. Unde, ce să vezi?


Printscreenul de mai sus a fost realizat azi (21 ianuarie 2021), la ora 15. Directoarea adjunctă Zachman menționată în documentul oficial al liceului și-a dat demisia în urmă cu vreo 2 zile, tocmai din cauza faptului că a mușamalizat acest scandal, i-a luat partea profesorului acuzat de hărțuire sexuală și a avut și ea o replică sexistă.
Cu directoarea „plină” situația e și mai clară: pe data de 8 ianuarie, ISJ a numit directori noi în unele unități școlare unde expiraseră mandatele foștilor directori. Liceul respectiv a fost și el vizat de o asemenea schimbare, în locul directoarei Popa Maria Micșunica fiind numită directoarea Acuculiței Ancuța Denisa.

Din comunicatul ISJ din data de 08.01.2021 care anunță numirile făcute în data de 08.01.2021

Au trecut deja aproape 2 săptămâni de când noua directoare este în funcție iar imaginea de mai sus arată că nu a avut o minimă preocupare pentru ceea ce înseamnă informație corectă, asumare, imaginea unei unități de învățământ din moment ce nu a cerut să fie făcute imperativ corecturile necesare pe site.

Și nu, nu poate fi vorba de o modestie dusă la extrem („vai, doamna director nu e disperată să apară ea rapid pe site”) pentru că atentatul la informația corectă este omniprezent în acest site de care acum răspunde directoarea Acuculiței.
Încă o mostră:

Mai sus vedeți, parțial nominal, componența CA-ului Școlii. Unde au rămas menționate tot fostele directoare dar, și mai interesant, reprezentanții Consiliului Local nu sunt menționați cu nume și prenume. Da, acești reprezentanți au fost schimbați după alegerile locale când, după tradiție, în astfel de posturi de reprezentare sunt trimiși noii consilieri aleși. Știți când a avut loc ședința CL Piatra Neamț în care au fost nominalizați noii membri CA de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida? Acum mai bine de o lună.
Imaginea de mai sus este dovada clară că și pe fosta directoare (Popa) și pe directoarea actuală (Acuculiței) le-a durut fix în 14 de ceea ce înseamnă, legal, siteul școlii. Dar și de autoritatea publică locală care – atenție! – este proprietara bunurilor imobile ale școlii respective (teren, clădiri, bază materială etc). Mai mult, prezența consilierilor locali în aceste CA-uri (stabilită de Legea Educației) nu e doar o reprezentare ci și un instrument eficient ca șefii școlii și părinții să aibă un canal direct de comunicare cu autoritatea locală. Mai concret, să le ceară acestor consilieri locali (iar ei să ceară la rândul lor CL și Primăriei) alocarea de fonduri necesare pentru reparații, funcționare, dezvoltare etc. Iar respectul arătat acestor aleși locali (care, indiferent de partid, reprezintă voința votului pietrenilor) este, după cum se vede clar mai sus, zero barat.
Surse apropiate de sistemul de Educație din Neamț vin cu o informație și mai halucinantă: în ultimele săptămâni, la liceul respectiv, ar fi avut loc vreo 2 ședințe de CA la care onor conducerea școlii nici nu a binevoit să invite consilierii locali mandați în CA, pe principiul „avem cvorum și majoritate cu profesorii și părinții din CA”. Adică o atitudine de insuficiență care arată cum unii directori tratează în continuare școlile ca pe propria moșie.

Revenind la site-ul minune al liceului și la obligațiilor directorilor (care mai au, de obicei, doar 6 ore de predat la catedră/online, în rest sunt plătiți pentru a face management): vă dați seama cât de preocupați sunt, real, unii directori de școli dacă nici măcar nu intră pe site să se asigure că informațiile sunt corecte?
Culpa fostelor directoare este evidentă și pe acest subiect care unora li se poate părea minor și, de asemenea, nici noua directoare nu are nicio scuză. Ocupă această funcție de 2 săptămâni și cartea de vizită electronică a instituției pe care o conduce arată într-un fel de nepermis.
Poate ISJ se autosesizează pe acest subiect de fond și, atunci când unge sau demite directori, ține cont nu doar de criteriile-cutumă (inclusiv de simpatii de partid, cum circulă legenda) ci și de astfel de detalii de minim bun-simț, cum sunt siteurile instituțiilor de învățământ.

Daniel Vinca

Lasă un răspuns