Hangu, ziua 13! Primar PSD condamnat definitiv, ne-demis de Prefectul PSD! Secretarul comunei a făcut referatul…

Demiterea de către Prefectul Adrian Niță a lui Gavril Lupu, primar de Hangu (condamnat definitiv la închisoare cu suspendare) a devenit o interesantă afacere internă PSD (cum a fost și la PNL cea cu demiterea ex-primarului de Roman, Lucian Micu).
Legea spune că în 10 zile de la sentință secretarul UAT trimite un referat Prefecturii și că astfel Prefectul semnează ordinul de demitere (încetare a mandatului) și, deși suntem în ziua a 13 față de momentul pronunțării sentinței (19 aprilie 2022), Gavril Lupu este oficial primar la Hangu, el poate tăia și spânzura în administrația locală deși este sub efectul condamnării care-l trimite acasă.

Detalii:
– Gavril Lupu – primar PSD
– Adrian Niță – prefect PSD, la data ungerii în această funcție având și rolul de purtător de cuvânt PSD Neamț.

Vineri, Adrian Niță spunea într-un grup de comunicare Prefectură-presă că el nu a semnat ordinul de demitere al primarului condamnat pentru că nu i-a venit referatul secretarului Hangu. Că doar nu o să facă vreo demitere nelegală ca să aibă primarul (ăla condamnat penal) motiv să acuze vreun abuz…

Tot Niță sugera că poate dura mult și bine până ce secretarul de la Hangu ar face referatul că ar trebui, la bază, sentința și până comunică acea decizie Curtea de Apel Bacău ar putea trece multă apă pe Bistrița.

Pasajul de mai sus încercuit cu roșu aruncă în aer teoria pefectului și a unor juriști specialiști în a trage de timp: nu mai este invocată „comunicarea” (pretext salvator pentru unii primari lăsați abuziv în funcție) ci „data intervenirii situației de încetare de drept a mandatului pimarului”.
Data respectivă este, cum spuneam, 19 aprilie, sentința a fost publicată pe portaljust.ro (site oficial al Ministerului Justiției), ziua 10 a fost vineri deci nu ar mai fi nicio scuză pentru secretarul de la Hangu.

Și, acum, surpriza: în urmă cu câteva minute, Anișoara Bici a declarat reporterului Vestea: „Am trimis referatul pentru încetarea mandatului de primar, la Prefectură, încă de vineri. Eu sunt secretar de comună de atâta timp, nu mă joc cu respectarea legii. Da, știu, sentința este pe portalul Ministerului Justiției, nu puteam spune că nu o știu.
Urmează ca viceprimarul să preia atribuțiile de primar și ca un consilier să fie votat de Consiliul Local pentru a prelua atribuțiile de vice. Dar putem convoca ședință de Consiliu Local abia după ce emite prefectul ordinul de demitere a actualului primar. Deci acum nu am eu ce să vă mai spun…”.

Deși, mai devreme de discuția cu secretarul Bici, Vestea i-a cerut detalii azi (așa cum a făcut și la finele săptămânii) prefectului pe acest subiect (referatul secretarului?, ordinul Prefectului?), Adrian Niță nu a răspuns încă la aceste întrebări. O fi ocupat cu alte atribuții importante. Mai importante decât faptul că un primar condamnat penal încă ocupă funcția…
Cert este că pe siteul Prefecturii Neamț nu a apărut vreun ordin de prefect care să-l vizeze pe Lupu.

Tehnic vorbind este posibil ca prefectul să spună (când va răspunde, că nici purtător de cuvânt nu are…) că nu a ajuns la Prefectură încă adresa trimisă de secretarul Anișoara Bici. Pentru că adresa a fost trimisă… prin poștă.
Evident că dacă adresa era predată la Registratură sau trimisă pe mailul oficial al Prefecturii, nu mai câștiga Gavril Lupu încă un week-end (cu 1-ul Mai aferent) dar, asta e, trăim în 2022, fac copiii cursuri online, sunt procese care s-au judecat online și, în continuare, trimitem adrese și referate cu poșta. Plic închis, dosar cu șină…

Drept e că nu e ușor pentru un secretar de comună să facă un astfel de referat care îl trimite acasă pe primarul cu care a lucrat ani buni. Nu e ușor nici administrativ, nici uman. Dar, din punctul acesta de vedere, chiar dacă a făcut referatul abia în ziua a 10-a, Anișoara Bici și-a făcut datoria cerută de lege.

Rămâne de văzut când și-o va face și onor prefectul Niță.
Prefect PSD. Care trebuie să dea un ordin vizând demiterea unui primar PSD.
O fi greu? O fi primit multe „sugestii” pe această temă? Cum să facă sau cum să nu facă?

Daniel VINCA

Nota Redacției:
La 2 ore după întrebarea adresată azi, prefectul Niță (PSD) tot nu a răspuns. Pe siteul Prefecturii, tot tăcere. Purtător de cuvânt la Prefectură nu există nici acum. Faină transpaență, nu?

One thought on “Hangu, ziua 13! Primar PSD condamnat definitiv, ne-demis de Prefectul PSD! Secretarul comunei a făcut referatul…

 1. Alooo,prefectul Nita ”nu are timp”,bine, acum nici Arene nu i-a dat raspunsul asa ca nu are ce sa spuna .
  Cand ii va spune Arsene ce sa spuna/faca ne va spune cu siguranta.
  Care-i graba oricum?Hotiile la primariile PSD se deruleaza nestingherite.Spagile din ”investitiile”inutile si neconforme facute de CJ care a inbogatit cu zeci de milioane euro firmele de casa a PSD-lui sunt la termene,totul este super.
  In plus,este foarte ocupat cu sedintele foto la centrele cu ”refugiate” din Ucraina.
  Este atat de ”dedicat” incat si acasa se ocupa de ei.Mai rar asa ceva.
  Pentru asta trebuie sa se pregateasca cateva ore pe zi la saloanele de cosmetica,sa-si cumpere haine de lux,etc
  Nu-i usor sa stiti.
  E stres mare sa astepti sa-ti spuna Arsene ce sa faci.Dar se merita,pentru 200 milioane/luna,face tataica.

Lasă un răspuns