Guvernul se dezice de aberaţiile lui Streinu-Cercel: Relaxarea interdicţiilor, fără restricţii suplimentare pe categorii de persoane

Afirmaţiile lui Adrian Streinu Cercel (directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București, care propunea izolarea totală a celor de peste 65 de ani şi o izolare specială pentru românii din grupa de vârstă 40-65 de ani) sunt respinse de Guvernul Românieie care, printr-un comunicat emis de Grupul de Comunicare Strategică, precizează că măsurile de relaxare a interdicţiilor se vor aplica „fără restricţii suplimentare pe categorii de persoane”.
În acelaşi comunicat se mai precizează că „
În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate”.
Altfel spus, Streinu-Cercel aruncă spre opinia publică cu ipoteze alarmiste personale.
Mai jos, integral, comunicatul GCS:

Precizări de presă – 20 aprilie 2020, ora 17.11

Având în vedere vehicularea în spațiul public a unor propuneri referitoare la eventuale măsuri de relaxare a restricțiilor instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică este abilitat să facă următoarele precizări: 

1. Măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare. 
2. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară.
3. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică în fapt, precum și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare. 
4. Autoritățile fac permanent estimări asupra evoluției răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social și pe rata de conformare a cetățenilor față de măsurile deja adoptate. 
5. În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor. 
6. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor se va ține cont de recomandările Comisiei Europene, precum și de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii Europene. 
7. În privința deciziilor referitoare la relaxarea măsurilor de restricție, se va ține cont de nevoia aplicării acestora tuturor categoriilor de cetățeni. Astfel, va fi avută în vedere implementarea acelor soluții prin care să beneficieze de aceste măsuri toate categoriile de persoane, în condiții de siguranță sanitară, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane.

Grupul de Comunicare Strategică

Iar AICI (Planul lui Streinu-Cercel: Izolarea în casă, pentru 3 luni, a persoanelor peste 40 de ani) puteţi citi ipotezele pe care un Director al unei instituţii din România le aruncă pe piaţă, în plină pandemie şi pe un fundal de iritare al populaţiei ţinute în case de peste o lună de zile.

D.V.