Grigore Vieru, pomenit și omagiat la Tașca, capitala românismului din Neamț! FOTO-ȘTIREA ZILEI

Poetul care a cântat Unirea de-a stânga și de-a dreapta Prutului, adevărat erou al românismului autentic a fost astăzi pomenit, omagiat, cântat și recitat în comuna nemțeană Tașca, adevărată capitală a spiritului național din județ.

Manifestarea a fost organizată de Centrul Cultural al M.A.I. în colaborare cu Primăria comunei Tașca din județul Neamț și cu Asociația Culturală ”Eu cred”, spectacolul numindu-se „Scrisoare din Basarabia”, după titlul uneia din poeziile cele mai cunoscute ale artistului care a plecat la Cer înainte de a-și vedea împlinit visul Unirii.

Prezentator a fost inegalabilul polițist Gheorghe Filip, cel care când schimbă uniforma cu cămașa tradițională românească devine și MC, și recitator, și port-drapel al promovării valorilor acestui neam. Spectacolul a început cu intonarea Imnului de Stat în interpretarea remarcabilă a unei adolescente de 15 ani.

Apoi, rând pe rând, pe scenă au urcat membrii Cenaclului literar ”Nichita Stănescu” al M.A.I., profesorul Marin Udroiu, grupul ”Floare de Lotus” al Școlii gimnaziale ”Vasile Mitru” din Tașca şi grupul ”Florile Ceahlăului” al Asociației culturale ”Eu cred”, alți artiști mari sau mici care s-au alăturat acestui demers.

Spectacolul de folk și poezie a fost urmărit der numeroși spectatori de pe Valea Bicazului, dar primărița Dana Ursache a avut oaspeți și din alte localități din neamț și chiar din țară.

„Sunt onorată că Ministerul Afacerilor Interne a ales Tașca pentru această manifestare deosebită. Prietenii lui marius Coșerariu sunt și prietenii noștri ai tașcanilor. Cinstim azi nu doar un mare poet ci un mare român, a cărui viață și creație au fost închinate acestui vis, Reunirea Moldovei de peste Prut cu România mamă. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest om deosebit iar noi să fim demni să ducem mai departe această moștenire grea, aceea de a avea iar România dodoloață”, a precizat primărița Dana Ursache.

D.V.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns