Godină de la Neamț: Nu avem România Mare ci România Ciuntită!

O interesantă abordare despre România în An Centenar a scris prietenul Vestea, Marius Coșerariu (folkist și poet). O publicăm integral mai jos. Poate nu toți cititorii sunt de acord, in integrum, cu opiniile celui supranumit „Godină de la Neamț” dar, cu siguranță, aceste rânduri pot îndemna măcar la reflecție. – Redacția Vestea

Și uite așa, am depășit 100 de ani de la săvârșirea Marii Uniri.A trecut deja …o zi și și-am găsit timp să reflectez asupra acestui Centenar de Românie Mare, să trag linie și să adun, ori după caz, să scad.

Stau și mă gândesc la faptul că în această sută de ani am avut de toate, cu bune și cu rele. Voi începe totuși cu răul cel mai mare și cred că voi combate termenul de „România Mare”. Asta, deoarece în această sută de ani, după ce s-a făcut România Dodoloață, am pierdut teritorii importante: Basarabia, Bucovina de Nord, Cadrilaterul, iar voi, cu excepția artiștilor, poeților, oamenilor de cultură, care au cântat, au scris și au ținut stindardul luptei sus, n-am făcut nimic. Provinciile pierdute….au rămas pierdute.

Astfel, e impropriu să spui România Mare, ci mai degrabă „România Ciuntită”. Păcat de cei care s-au jertfit atunci pentru realizarea visului de veacuri ala cestui popor. Ce-am mai „ realizat” în acest Centenar”. Să ne omorâm conducătorii (cu referire direcă la Marele Patriot Nicolae Ceaușescu, chiar în ziua sfântă de Crăciun), să-i condamnăm pe cei mai vocali patrioți, în trupul cărora curgea adevăratul sânge românesc: Marele Tribun Corneliu Vadin Tudor, Adrian Păunescu, Doina și Ion Aldea Teodorovici etc. Am reușit, tot în acest Centenar să ne urâm frate cu frate, să hulim Biserica Creștină, să uităm aproape definittiv de ororile comise împotriva Poporului, de crimele de la Ip, Trăsnea, Gheorgheni, Mihai Bravu. Am reușit să ștergem pe jos cu istoria Neamului, să lăsăm în paragină mormintele străbunilor, monumentele eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, luând în brațe „valorile europene”.

Tot în acest Centenar, am reușit să pierdem controlul asupra bogățiilor noastre , să distrugem fabrici, uzine și să credem că tot ce-i anormal… e normal. Din păcate, acesta e adevărul și aș putea enumera mii de „realizări”. Totuși, cu ce rămânem? Chiar dacă o să mă înjurați, trebuie să recunoaștem că am rămas cu marile realizări ale „odiosului dictator” – Nicolae Ceaușescu: orașele și satele României scoase din mocirlă, drumurile asfaltate, pietruite, salbele de hidrocelntrale de pe râurile României, școlile, spitalele (așa cum sunt ele). Aceasta ne este adevărata moștenire, la care se mai pot adăuga multe, dar trebuie să subliniez că nu pot omite câteva dintre marile realizări , care vor dăinui peste veacuri: CASA POPORULUI (ocupată abuziv de niște escroci politici), TRANSFĂGĂRĂȘANUL, TRANSALPINA, CHEILE BICAZULUI, BARAJUL BICAZ și nu în ultimul rînd ultima mare realizare, atât de hulită :CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. La mulți ani, români!

Marius Coșerariu

Comentarii Facebook

One thought on “Godină de la Neamț: Nu avem România Mare ci România Ciuntită!

  1. Realizarile din perioada „comunista” nu au fost ale „Marelui Patriot”, ci ale oamenilor care si-au pus bratele si mintea la contributie!Ceausescu a avut, o scurta perioada, destula minte sa nu se lase pe mana securistilor si pupincuristilor, dar a esuat lamentabil , marea economie socialista nepuntandu-si indestula propriii actori!La fel, nici „Romania Dodoloata” nu a fost opera Regelui , nici macar a politicienilor (cu cateva exceptii) sau a armatei profesioniste.Cei care s-au jertfit atunci au fost, in imensa majoritate, cetateni din toate paturile sociale care au plecat la lupta (de voie, de nevoie..) in numele unui ideal existent in fibra natiunii.Cu tot respectul pentru dl. politist, atat in primul, cat si in al doilea razboi mondial, s-au sacrifaicat mai cu seama oamenii simpli, nu politistii, militarii de cariera, politicienii , magistratii ori securistii de tot felul…

Lasă un răspuns