Gianina Cărbunariu: „Bine că Teatrul este subvenţionat şi nu ne adresăm unei elite financiare!”

„Teatrul este subvenţionat iar ceea ce îmi doresc eu este ca un public cât mai numeros să aibă acces la aceste spectacole. Eu nu cred că teatrul se adresează unei elite şi cu atât mai puţin unei elite financiare” – această declaraţie aparţine Gianinei Cărbunariu, directorul Teatrului Tineretului şi pare a fi miezul mandatului acesteia în fruntea instituţiei de cultură.

Declaraţia de mai sus a fost făcută în cadrul conferinţei de presă susţinută de directoarea Cărbunariu alături de „vinovaţii” pentru spectacolul Visătorul, adică de regizorul Ada Milea, de scenarist, de actori (piesa va avea premiera vineri seara).

„E un Teatru de stat care e subvenţionat. Din fericire suntem în Europa şi ne bucurăm să putem face cultură şi educaţie pe banii comunităţii din Piatra Neamţ” a mai spus Gianina Cărbunariu explicând raţiunea invitării Adei Milea şi exprimându-şi credinţa că un spectacol bun aduce şi încasări, dar ca o consecinţă a unui act artistic de calitate, nu ca un scop în sine.

„Eu nu invit un artist din raţiuni economice ci pentru că respect munca şi talentul acelui artist. Eu cunosc foarte bine, de exemplu, ce a făcut Ada Milea în Bucureşti în ultimii doi ani, mă refer la spectacolul Alcool de la Nottara, mă refer la Robinson de la Odeon. Deci ştiam foarte bine cui lansez invitaţia (…)
Mi se pare important ca de la vârste fragede copiii să aibă experienţa de a merge la teatru şi asta să devină o parte din viaţa lor, să fie ceva firesc.
Dacă m-ar fi interesat raţiunile exclusiv economice probabil că aş fi invitat care să facă rapid… nu vreau să jignesc pe nimeni dar sunt foarte multe spectacole pentru copii care sunt nişte încropeli.
Pe mine m-a interesat ca acest spectacol să fie o experienţă teatrală foarte bună în primul rând. După aceea, evident, ne dorim ca aceşti tineri spectatori să vină spre teatru, dar nu raţiunile economice au dictat. Ştiţi cum se întâmplă? Apropo de Visătorul… Visezi să devii ceva în viaţă şi dacă munceşti mult şi eşti consecvent visului tău se întâmplă. Consecinţele financiare vin şi ele apoi, ca efect. Dacă ajungi un medic prestigious, vei fi şi bine remunerate. Astea sunt nişte consecinţe nu un scop în sine. Scopul meu a fost să aduc un artist cu o voce importantă, un artist care să propună ceva atipic, un spectacol concert şi să lucreze cu trupa Teatrului Tineretului (…)
În momentul în care oferi publicului ceva de calitate, încasările sunt o consecinţă a acestui gest, ele nu sunt un scop în sine”, a mai spus Cărbunariu.

Directoarea TT a făcut şi o paralelă cu subiectul piesei montate de Ada Milea, un copil, Peter, aparent banal dar cu un suflet care are multe de spus şi care iese din tiparul contemporan în care primează doar competiţia/competitivitatea şi eficienţa în valenţele clasicizate ale comercialului facil. Iar piesa respectivă se adresează copiilor „între 7 şi 85 de ani”, tocmai pentru că este vorba de un spectacol care poate fi văzut în fomula „de familie” şi genera trăiri pentru orice vârstă dar şi întrebări prin care copiii să continuie apoi „scenariul” cu adulţii.

Cât priveşte deschiderea TT în a interacţiona cât mai mult cu comunitatea şi cu tinerii, Gianina Cărbunariu a explicat că tocmai în acest sens, şi pe durata Festivalului de Teatru, preţurile biletelor au rămas aceleaşi (20 de lei pentru adulţi, 10 lei pentru copii) „tocmai pentru că îmi doresc ca tot mai mulţi spectatori să se bucure de aceste spectacole”.

Daniel VINCA – capturi foto: TURN TV