Ghidul alegătorului pentru 6 decembrie. Unde și cum poți vota?

Pe 6 decembrie, românii sunt chemați la urne să aleagă viitorii membri ai Camerei Deputaților și Senatului pentru următorii 4 ani. Vestea vă prezintă ghidul alegătorului pentru alegerile parlamentare.

Votarea va începe duminică, 6 decembrie, la ora 07.00 și se va încheia la ora 21.00. Procesul de votare poate continua după această oră doar pentru alegătorii care se află deja în interiorul secției de votare sau sunt așezați la coadă în afara secției pentru a-și exercita dreptul de vot, fără să treacă însă de ora 23.59.

Pot vota toți cetățenii români care au împlinit 18 ani, precum și cei care ajung la majorat chiar pe 6 decembrie, cu condiția să nu aibă drepturile electorale limitate în urma unor condamnări penale sau să nu fie puși sub interdicție din cauza alienării mintale.

În ce condiții se poate vota în altă localitate

Senatorii și deputații sunt aleși pe listele propuse de către partide, urmând ca mandatele să fie distribuite proporțional, în funcție de procentele obținute de fiecare partid, cu condiția depășirii pragului electoral de 5%. Fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot, pentru fiecare din cele două Camere ale Parlamentului.

Parlamentarii sunt aleși în 43 de circumscripții electorale: câte una în fiecare județ, una în municipiul București și una pentru românii din străinătate.

Potrivit Legii 208/ 2015 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, dreptul de vot la scrutinul parlamentar poate fi exercitat doar la secția la care este arondată strada sau localitatea unde alegătorul își are domiciliul sau reședința. Dacă acesta se află, în ziua votării, în altă localitate, poate vota acolo cu condiția ca această localitate să fie în aceeași circumscripție cu localitatea în care alegătorul își are reședința.

De exemplu, un alegător din Roman poate vota în Piatra-Neamț pe listele suplimentare, întrucât amebele localități se află în județul Neamț. Însă dacă respectivul romașcan se află la Iași, nu va putea vota.  În cazul bucureștenilor, singurul loc în care pot vota este secția la care sunt arondați întrucât Capitala constituie o circumscripție electorală distinctă.

Pentru a afla secția la care sunteți arondați, accesați www.registrulelectoral.ro, iar după introducerea datelor personale vi se va indica adresa secției de votare la care sunteți înregistrați.

Alegătorii din țară care nu se pot deplasa la secția de votare din cauza bolii sau invalidității, pot cere să voteze prin intermediul urnei mobile. Cererea pentru urna mobilă trebuie însoțită de copii ale unor documente care să ateste imposibilitatea deplasării, depunerea cererilor fiind posibilă în preziua votării, 5 decembrie, între orele 18.00-20.00, la cea mai apropiată secție de votare de domiciliul respective persoane. Cererile pot fi depuse de orice persoană, nefiind necesară deplasarea celui pentru care se solicită urna mobilă. Regulile detaliate privind utilizarea urnei mobile pot citite AICI.

Care sunt actele necesare și procedura de vot

Pentru ca o persoană să poată vota trebuie să prezinte în secția de votare unul dintre următoarele acte de identitate:  cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Din cauza pandemiei și a restricțiilor care au însoțit-o Biroului Electoral Central (BEC) a decis că alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

Și la acest scrutin va fi utilizat Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV). Prin scanarea actului de identitate al alegătorului cu un dispozitiv special, operatorul de calculator va afla imediat dacă acesta și-a pierdut drepturile electorale, este arondat la altă secție sau a mai votat la același scrutin. În ultimul caz, fapta este infracțiune, iar sancțiunea constă în închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă penală.

După ce operatorul SIMPV constată că alegătorul poate vota, începe procedura de vot efectivă. Alegătorul va semna în lista electorală și apoi i se vor încredința două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat, și ștampila. Alegătorul intră apoi în cabină și aplică ștampila cu mențiunea “VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. După ce a votat buletinele trebuie îndoite și introduse în urnă. Ulterior, alegătorului  i se restituie actul de identitate pe care se aplică timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.

Din cauza epidemiei de coronavirus, procesul de votare se va desfășura cu măsuri speciale de siguranță.

În cabina de vot este permis doar accesul persoanei care votează, cu excepția cazurilor în care alegătorul nu poate, din  motive întemeiate, să voteze singur. În această situație are dreptul să cheme un însoțitor în cabină ca să-l ajute. Însoțitorul nu poate fi desemnat din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns