Ghid foarte scurt despre ŞTIRI FAKE-NEWS! Cel mai cunoscut profesor din Neamţ explică „gogonata”!

Alexandru Iacob, profesor la Colegiul Naţional Petru Rareş şi considerat de mulţi drept cel mai cunoscut cadru didactic din judeţul Neamţ, dă câteva repere pe baza cărora poate fi uşor identificată o ştire din categoria celor manipulatoare. „Gogonată” numeşte profesorul respectiv informaţia care ar trebui verificată un pic înainte de a-i fi dat share.
<<Ghid fff scurt de identificat fake news
Dacă ştirea e prea gogonată, merită un efort să vezi dacă:
1. are autor;
2. e proaspătă sau vechitură;
3. are linkuri la surse care susțin afirmațiile gogonate din ştire;
4. se confirmă din alte surse (Google e util);
Dacă nu, atunci poate nu e cazul să te pripeşti să dai share>>, spune profesorul Iacob.

Iacob este profesor de geografie dar este un pasionat şi de fizică şi alte ştiinţe exacte şi de aplicaţiile utile pe care le pot genera acestea.
În urmă cu câţiva ani el a fost îndrumătorul unui grup de elevi de la Rareş care au obţinut Marele Premiu la categoria licee (zona Europa) la un concurs de proiecte organizat, la cel mai înalt nivel, de Emiratele Arabe.
Concursul „Zayed Future Energy Prize” a adus liceului Rareş şi un premiu de 100.000 de euro. Banii erau dedicaţi tocmai implementării proiectului realizat de “echipa lui Iacob”, care consta reabilitarea unei clădiri, din punct de vedere energetic, prin instalarea de panouri solare şi corpuri de iluminat LED care ar reduce consumul de energie cu 70%.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns