Ghid de făcut șmecherii imobiliare pe domeniul public la Piatra Neamț!

Prin „domeniul public” se înțelege atât „domeniul public” în sens juridic cât și „domeniul privat al municipiului” care, în fond, se referă tot la o formă publică de proprietate nu la una privată (a unei persoane fizice sau a unei firme).

1.Pila la Primărie – la unul din șefii din Executiv (primar sau viceprimari) sau la vreun „sfânt” din instituție (șef de Direcție sau de Serviciu).
2.Este cumpărat de pe piața liberă un teren cât de mic, retrocedat prin vreun proces sau titlu de proprietate discutabil sau nu dar care nu mai poate fi contestat în instanță. Că e 10 metri sau 100 de metri aceste teren nu conteayă, important e ca lângă el să se afle teren al municipiului. Aceste teren al municipiului e ocupat, de obicei, de spații verzi, locuri de joacă, căi de acces, tomberoane, locuri de parcare…
3.Din timp, sunt create toate condițiile ca terenul municipalității să devină „liber de astfel de sarcini”, ba poate chiar un „teren netrebnic”. De exemplu, terenul cu spații verzi nu va fi menționat în registrul spațiilor verzi din oraș. În acest fel, arhitectul viitorului beneficiar va putea spune că „nu e spațiu verde ci un teren înierbat, vai de el…”.
Băncile aflate pe terenul municipalității, care deservesc locatari de la blocuri deja existente, vor fi reparate sau înlocuite și, obligatoriu mutate, de pe terenul pe care a pus cineva ochii…
Tot așa, parcarea publică, platforma de tomberoane etc pot fi mutate sub geamurile locuințelor pentru a elibera terenul public care urmează a fi făcut cadou (prin concesionare) dezvoltatorului imobiliar.
4.Terenul (care tot timpul este mai puțin decât ar fi necesar) trebuie fructificat judicios. Lotul total rezultat (prin alipirea parcelei private de cea care urmează a fi primită de la generoasa administrație) va fi încărcat la maximum cu construcția viitoare în detrimentul căilor de acces. Inclusiv a celor rutiere pe care urmează totuși să ajungă și o Salvare sau o mașină de Pompieri. Dacă pila de la Primărie e destul de puternică, din lățimea de 4 metri se va face 3 metri și tot așa…
5.Dezvoltarea pe verticală este și ea foarte importantă. Însorirea apartamentelor vecinilor? Pentru oamenii deștepți e un SF iar oamenii deștepți găsesc tot timpul ajutorul scontat la diverse instituții, inclusiv la DSP. Da, la DSP-ul care ar trebui să dea autorizație oricărui studiu de însorire dar care, de multe ori, se face că nu vede fie că studiul nu există, fie că e făcut din pix, chiar de arhitectul deyvoltatorului. La Neamț, DSP a arătat de ani de zile că nu e o instituție a statului care să impună respectarea legii ci un fel de compartiment în slujba băieților deștepți care încalcă legea.
6.Un arhitect exuberant și chiar arogant plătit de deyvoltator e foarte util. Să aibă papagal, să invoce legea doar când îi convine și când ceilalți care fac apel la lege să dea răspunsuri de genul „ei, nici chiar așa, legile sunt proaste, în stilul acesta nu am mai construi nimic în țara asta”.
7.Orice altă metodă prin care un șmecher poate lipi o construcție nouă de cele deja existente.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Ghid de făcut șmecherii imobiliare pe domeniul public la Piatra Neamț!

 1. sa nu uitam de metoda plantarii in asociatiile de proprietari a unor interlopi sau boschetari care locuiesc in zona , numirea unui presedinte de asociatie din clanul de la primarie , aducerea tiganilor in asociatie , amenintarea proprietarilor care iau atitudine , etc
  in acest caz ghinionul lor s-au numit cetatenii cu bun simt din zona .
  la parchete si instante cetatenii nu au nicio sansa . si acolo avem reteaua bine pusa la punct , pana la curtea de apel bacau .
  sa nu omitem ONG – urile unor interlopi si politruci create pentru a primi spatii de utilitate publica , de unii jurnalisti precum RI si CM ( ca vectori de santajare si defaimare a celor care iau atitudine ) .
  interlopii isi spala banii proveniti din droguri , cot la cot cu magistratii si politistii ( sri-istii ) care-i protejeaza .
  asa se inchide cercul in ” economia ” locala . alaturi de scolile de karate si firmele de paza ( scoli de interlopi) , de ansamblurile folclorice si de florarii .

Lasă un răspuns