GHID ARRP DE CONTRACARARE FAKE NEWS! 1. CAUZELE

ARRP- Ghid de validare și verificare informații – tratament de bază contra Fake-News

Fenomenul Fake-News sună incitant și produce efecte. Pot fi inofensive, puțin păguboase sau generatoare de pierderi uriașe pentru diverși actori din piață. Putem emite legi pentru a le opri. Nu s-ar  reuși, în totalitate. Dar, cine verifică veridicitatea informațiilor? Un soft? Poate fi foarte bun, dar ține el cont de toate criteriile de verificare și validare? Este analiza de conținut concludentă? Are nevoie de verificare umană? Este el costisitor pentru utilizatori? Poate, la rândul lui, softul, să fie păcălit și să gireze anumite informații care par autentice din mediul online, dar, rezultatul să fie o eroare?

Pot păcăli super-specialiștii în comunicare aceste soluții software, pentru a furniza în piață informații de tip Fake-news (nici total știri-nici total false, nici total adevărate, dar foarte credibile) utile unor grupuri de interese? Categoric, da! Cine credeți că a dus dezinformarea la nivel de artă generând un adevărat fenomen Fake-News în lupta pentru accesul la piețe tot mai mari și eliminarea competitorilor din diverse piețe de interes (indiferent de domeniul de activitate)?

I. Cauzele de bază ale dezvoltării fenomenului:

Cele mai importante patru cauze ale amplorii fenomenului sunt:

  1. Existența unor super experți în comunicare, chiar neetici, ce pun interesul clientului înainte de orice, iar pentru ei, scopul scuză mijloacele și folosesc arta manipulării cu talent. Fenomenul s-a dezvoltat pentru că a folosit cuiva care a investit.

  2. Informația, evident, poate fi furnizată şi diseminată, în online, în special, de oricine, iar acest lucru nu prea se poate schimba, însă putem ști cum ne alegem sursele de informare, cum le validăm. Au apărut soluții software, și ele realizate tot de oameni. Specialiștii care lucrează la realizarea acestor soluții software au pornit, în general, de la verificarea și validarea informațiilor ținând cont de anumite criterii de bază, criterii prezentate în cele două tabele prezentate în Ghidul ”basic” de verificare și validare a informațiilor.

  3. Deprofesionalizarea mass-media (câteva cause: subfinanțare, salarii neplătite, lipsa învăţării pe tot parcursul vieții, lipsa unor măsuri care să ajute branșa la dezvoltare sustenabilă)/și a comunicatorilor.

  4. Credem ce convine sistemului nostru valoric, creat în timp, în funcție de ce am consumat, ca informație.

Va urma.

preluare
ARRP – Asociatia Română de Relaţii Publice

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns