Gheorghe Carp, directorul spitalului-minune de la Oradea, alături de Lazăr și Carabelea și cu o idee wow pentru „însănătoșirea” spitalului județean

Gheorghe Carp – senator PNL dar mai cunoscut pentru felul în care a făcut din spitalul de la Oradea un model de bune practici – a fost azi, alături de președintele PNL Neamț, George Lazăr, de primarul de Piatra Neamț, Andrei Carabelea și de senatorul Eugen Țapu vocea tip cap de afiș dintr-o conferință de presă în care s-a discutat mai puțin politică și mai mult despre soluții pentru a aduce la linia de funcționare rezonabilă (în primă fază) Spitalul Județean Neamț.

Carp este cel care a fost mandatat în urmă cu ceva ani de Bolojan (pe atunci primar de Oradea) cu reorganizarea Spitalului Județean de la Bihor și care s-a achitat cu brio de respectiva îndatorire.

Simplu și direct, medicul a spus că în anii 2007-2008 Spitalul din Oradea (rezultat așa, ca entitate juridică după mai multe fuziuni) era fix cum era atunci și cel de la Neamț. Cu diferența că la Oradea lucrurile s-au mișcat în direcția bună în timp ce la Neamț, după cum știm cum toții și după cum a punctat senatorul Țapu, situația spitalului este „dezastru”.

Ca paranteză, să menționăm că invitatul liberalilor nemțeni a punctat că este convins că reformele lui nu au mulțumit pe toată lumea – și a amintit de faptul că din 6 spitale a făcut două și din două unul singur, deci a dispărut un pluton de directori etc – dar scopul lui a fost să mulțumească pe cât mai mulți pacienți, pe cât mai mulți angajați din sănătate cu reforme structurale nu direcționate în interesul punctual al cuiva.

Pentru Spitalul Județean Neamț, medicul manager vede o singură soluție: dubla lui subordonare către Consiliul Județean 9cum e acum) dar și către Primărie și în momentul anunțării acestei variante a privit cu subînțeles la dreapta lui (spre lazăr, candidat pentru funcția de președinte CJ Neamț) și spre Carabelea (primar de Piatra Neamț și candidat pentru un nou mandat).

Arătând că își pregătește temele pentru o asemenea rezolvare de care au nevoie urgentă și pacienții dar și corpul medico-sanitar, George Lazăr a amintit de directorii schimbați la foc automat, la Spital, de decidenții PSD din ultimii 8 ani sau de practica directorilor puși de formă ca apoi să li se spună „faci lucrarea X cu Y” sau să primească alte indicații prețioase. Lazăr a repetat, ca pe un leit-motiv, că una din țintele principale ale mandatului său în fruntea CJ Neamț va fi „creșterea calității actului medical”, „îmbunătățirea importantă a calității serviciilor medicale”.

Carabelea s-a arătat la rândul lui foarte interesat de un asemenea parteneriat care, din ce a adăugat el, este la limita imposibilului în actuala conjunctură, cu actuala conducere (PSD) de la Consiliul Județean. Astfel, primarul a amintit, din nou, de piedicile venite ba dinspre Apaserv, ba dinspre Consiliul Județean în ceea ce privește proiectele derulate în Piatra Neamț, cu accent pe cele prezente și viitoare pentru reabilitarea rețelei de apă. „Primăria Piatra Neamț este pregătită ca în viitorii ani să aloce câte 20-50 de milioane de lei pe an pentru Sănătate dar trebuie să avem și un cadru și un context legal – că nu putem investi într-o entitate care aparține exclusiv altei instituții – dar și parteneri reali, cu care să conlucrăm pe bune, nu oameni care nu fac decât să saboteze și să blocheze”.

Senatorul Țapu a amintit și de legăturile pe orizontală dintre Sănătate și mediul de afaceri, dând exermplul companiilor mari (multinaționale sau românești) care când investesc într-o anumită zonă întreabă și despre calitatea serviciilor medicale.

Iar concluzia trasă de toți cei 4 amfitrioni dar tușată foarte aplicat de Lazăr a fost că modelul propus de profesorul doctor Carp mai prezintă un avantaj important: într-o asemenea situație, accesarea axelor de finanțare poate fi atacată pe 3 fronturi, de 3 beneficiari (CJ, Primărie, Spital), în funcție de specificul fiecărei surse de finanțare și a fiecărui ghid de finanțare.

Detaliu: una din întrebările adresate de Vestea s-a referit la situația de acum câțiva ani când în mandatul unui manager al Spitalului (Negelski), pacienții arondați Spitalului Județean pe Programul Național de Sănătate HIV-SIDA au fost lăsați fără medicamentele la care aveau dreptul, cam două luni, din cauza unor deficiențe ale celor de la unitatea sanitară (în timp ce cei arondați Spitalului de la Roman au primit medicația în mod uzual). La întrebarea Vestea ce merită un astfel de director, medciul Carp a răspuns simplu: „Pedeapsa cu moartea este, parcă, abrogată…”.

În loc de concluzie: în timp ce în conferința de presă se vorbea despre contrastul evident dintre modelul de bune practici de la Spitalul Oradea și „dezastrul” de la Spitalul Județean Neamț, pe un televizor din sala conferinței de presă rulau imagini (reale, nu desene) cu spitalul bihorean, cu saloane și dotări Nekerman. Chiar și cu heliportul pe care ateriza un elicopter sanitar.
La Neamț, toate acestea au rămas doar la stadiul de desene electorale marca Arsene (apropos de schițe cu spital nou județean ba pe locul actualului, ba pe la Girov/Gârcina)…

Daniel VINCA