George Lazăr: „PNL VA DA VIITORUL PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI!”

Răspunsurile date mai jos de avocatul George Lazăr, unul din liderii de primă linie ai PNL Neamț, continuă un nou sezon din seria „La Raport”, proiect Vestea prin care aducem în fața nemțenilor (în format scris sau video) politicieni sau influenceri care chiar pot da răspunsuri la teme importante din agenda publică reală a vieții politico-administrative cu certă legătură pentru viața de azi sau de mâine a nemțenilor.
Cu atât mai mult cu cât suntem în plin sezon preelectoral!
Chiar dacă intrinsec e vorba și de promovarea unor mesaje pentru electorat, tonul acestor interviuri/discuții/dezbateri va fi dezamăgitor pentru cei care ar confunda ideea de RAPORT dat cetățenilor cu oda scrisă după model contemporan. Întrebările (pe alocuri și tonul și insistența reportericească, civilizată dar fermă) sunt, credem, elocvente.
Astăzi, prezent LA RAPORT, fostul prefect al județului Neamț, George Lazăr.

Vestea – Domnule avocat George Lazăr, din poziția de prim-vicepreședinte PNL Neamț, cum vedeți, la zi, organizația judeteană? Mă refer și la perioada care a urmat seismelor interne (conducere județeană versus conducerea organizației Piatra Neamț) dar și în perspectiva anului electoral care vă aduce două runde de alegeri, pentru europarlamentare dar și pentru alegerile prezidențiale?

George Lazăr – PNL Neamț este principala forță de opoziție la Actuala conducere județeană  formată din majoritatea PSD &ALDE.
PNL Neamț înseamnă în primul rând echipa, care rezonează la un set de valori și dogme  democratice și care au ca punct central bunăstarea fiecărui cetățean, respectarea drepturilor și libertăților personale cât și accente de dezvoltare economică.
PNL Neamț este un organism viu, în care dezbaterile, ideile cât și antitezele izvorâte sunt aspecte firești vieții de partid.  În legătură cu situația dintre PNL Neamț și organizația Piatra Neamț  cred că lucrurile s-au echilibrat chiar dacă la un anumit moment discuțiile  au fost mai contondente.
Întotdeauna spiritele la noi, la liberali, sunt ceva mai încinse. Discuțiile sunt cu mai mult patos. Dar eu cred și sper că înțelepciunea și-a spus cuvântul iar anumite lucruri ce au fost în antiteză au fost depășite și astăzi vorbim pe o singură voce și anume cea a PNL.
Sigur, în  2019 avem alegerile europarlamentare și cele Prezidențiale… alegeri extrem de importante.
Primul scrutin ne va arăta apetența românilor și nivelul de percepție și interes față de Politica Europeană, dar și ce fel de oameni și personalități vor românii și nemțenii să trimitem, noi clasa politică, în Parlamentul European.
Europa în majoritatea politică, este de dreapta. Statele puternic dezvoltate unde de altfel migrează milioane de români sunt guvernate de partide de dreapta. Intotdeauna politicile de dreapta au adus plus în economie dar și în nivelul de trai al cetățenilor. Sper ca în acest an, nemțenii și românii să aibă o deschidere spre valorile de dreapta și  către politicile promovate de PNL.
La prezidențiale am convingerea  că PNL împreună cu forțele de dreapta vor da viitorul Președinte al României. Și am încrederea că românii au văzut și simțit ce a însemnat dezastrul guvernării PSD de până acum și vor o schimbare profundă. În rest, noi liberalii nemteni, suntem o echipă unită care ne dorim victoria și o vom obține.

 

Vestea: PNL și în general partidele de dreapta au arătat de-a lungul timpului că dau o importanță mai reală organizațiilor speciale, mai ales celor de femei sau de tineret. Astfel de organizații bine așezate înseamnă o șansă în plus pentru o democrație internă reală dar și un pericol la adresa „dinozaurilor” învățați ca, atunci când vin alegerile, să-și impună pe liste proprii oameni, așa mai în spatele ușilor…
După ce Vestea a scris de curând că nu ar fi un președinte la TNL Neamț după plecarea fostului lider, am înțeles că totuși ar fi, chiar de ceva timp, unul interimar. Și mă mir: nou șef la TNL Neamț, neanunțat opiniei publice nici de seniori, nici de un banal comunicat trimis de tineri ci… de o postare pe facebook în care sunt câteva poze cu el în vizită la organizația de tineri de la Tîrgu Neamț.
Așa face PNL Neamț politica cu și pentru tineri?

George Lazăr: Da, avem președinte interimar la TNL Neamț în persoana domnului Victor Caia. E un tânăr motivat, serios, cu bun simț și muncitor, un liberal cu vechime în PNL Neamț, care s-a implicat activ. Nu am făcut tam-tam, pentru că a fost dorința lui să iși cunoască mai bine echipa, să primească decizia oficial de la conducerea TNL, să își facă o listă de priorități, după care să iasă public. Nu ne ascundem de public și cred că tocmai TNL-ul este o organizație dinamică, tânără, deci e normal pentru ei sa comunice mai mult online, respectiv pe Facebook. Din partea organizației PNL Neamț,  Victor Caia are toată suținerea si din partea mea, în mod special. Îmi place să cred că sunt și eu încă un spirit tânăr liberal.
E clar că PNL a avut și are o importantă resursă de tineret. E și greu de altfel să mai găsești astăzi tineri care să împărtășească idei și filozofii de stânga, adică Pesediste de genul celor- să încurajăm asistența socială și pomenile, să încurajăm plata pentru nemuncă, iar asistații sociali sunt cei care umplu cârciumile la țară. Tinerii își doresc să studieze, să aibă joburi bine plătite, să performeze în activitatea profesională. Tinerii vor dezvoltare, condiții civilizate de trai și nu programe sociale care încurajează nemunca.
Comunicarea TNL  sunt convins că va fi îmbunătățită și tinerii vor fi mult mai vizibili prin acțiuni și proiecte, atât în viața socială cât și în presa nemțeană.
Plecarea domnului Secuiu de la PNL a arătat „atașamentul” acestuia față de valorile liberale. În valori trebuie să crezi și nu doar să ai atracție politică față de o persoană sau alta, în anumite conjuncturi.
PNL înseamnă valori , la care te raportezi tu ca persoană în credința ta și în ceea ce simți. Dacă ești liberal așa rămâi. Adept la acele valori. De la valori în viață nu faci rabat, indiferent ce iți șoptește cineva.

Vestea  – Nu mă pot abține: Deci la PNL, la seniori sau juniori, se pune preț pe comunicarea online, ziceți dvs. Eu aș spune că de o perioadă e vorba de „exclusiv online”, că nu pot crede că doar la Vestea nu au ajuns comunicate de presă sau invitații la conferințe organizate de PNL Neamț. Parcă ultima conferință de presă a fost în urmă cu vreo 3 trimestre. Credeți că e de ajuns facebook-ul?

George Lazăr – Vă asigurăm că PNL va comunica întotdeauna cu presa, atunci când vom dezbate aspecte importante pentru comunitate. Daca dumneavoastră, presa ne atrageți atenția privind frecvența intervențiilor noastre în spațiul public, ne asumăm aceste recomandări venite cu bune intenții și vă asigurăm că vom avea toată deschiderea de a comunica și a fi prezenți. Sigur,  întotdeauna sfaturile dvs, ale presei, sunt binevenite și cred că împreună cu dumneavoastră ca  parteneri vom informa opinia publică despre subiecte de actualitate.
Cum nu s-au facut conferinte de presă? Primarii de municipii au avut des, parlamentarii, de asemenea. S-au trimis și comunicate. Chiar acum o săptămână președintele PNL Neamț a trimis un comunicat prin care a atras atenția că OUG 114 trebuie abrogată. Nu, nu este exclusiv online. Am fost prin județ, facem campanie de strângere de semnături pentru autostrada unirii, deci suntem în legătură cu alegătorii.
Comunicarea este un aspect important pe care îl tratăm cu deosebită  atenție. Pe viitor, fiți convins că relația  noastră, a PNL cu presa va fi în continuare una corectă, de informare și dezbatere, cu respect și considerație față de breasla dumneavoastră.

Vestea – Un subiect al ultimelor zile a fost faptul ca un coleg al dvs, Cornel Agaleanu, consilier judetean PNL si-a gasit un job banal la o institutie aflată sub control guvernamental PSD. Cum vedeti aceasta informatie si credeti ca un asemenea detaliu ar putea reprezenta o vulnerabilitate pentru unitatea echipei liberale de la CJ, pentru disciplina de partid?

George Lazar: Știam despre demersul dl Agaleanu de a susține un concurs la Apele Romane ABA Sireet. Dumnealui ne-a informat că intenționează să ocupe un loc de muncă la această instituție. A fost corect din aceasta perspectivă. Chiar a chiar a ridicat problema ca nu cumva intenția sa de angajare să provoace discutii sau vulnerabilități în și pentru PNL.
Cornel Agăleanu a fost până acum un bun liberal și un consilier județean corect și constiincios și eu sunt convins că va rămâne la fel.
Păi daca e să o luam așa, ar trebui să nu mai lucreze nimeni? Cred că se face prea mult caz de acest lucru. Nu, nu cred că domnul Agăleanu va amesteca munca cu activitatea politică, deci nu cred că vor interfera cele doua. Cred că în cazul în care va simți că este o problemă va lua singur decizia care trebuie.
Fiecare cetățean e liber să muncească acolo unde își găsește un loc de muncă.
Cornel Agăleanu a fost și este loial PNL și valorilor de dreapta. Nu cred că noul său job va avea vreo interferență cu linia politică a PNL.

Vestea  – Să facem un salt și spre teme naționale. Ce ar trebui să creadă cetățeanul, că tot a fost votul pe buget, când e bombardat, mai ales pe Facebook, de mesaje absolut contradictorii și toate scrise, în general, pe un ton agresiv. De exemplu, liberalii i-au acuzat pe social-democrați ca întâi nu au fost de acord, ca partid, cu majorarea alocațiilor dar că apoi PSD a venit cu un vot suplimentar (cu sustinerea de la deficitul bugetar), așa pentru imagine. Tot de exemplu, social-democrații i-au acuzat pe liberali că nu au votat bugetul prin care se stabilea finanțarea pentru proiectarea drumului expres Piatra Neamt-Bacău.
Pe cine să mai creadă omul mai ales că, fără supărare, toate aceste mesaje, violente, agresive, care mustesc de de epitete, de „rusine!” exact ca în piesele de teatru ale lui Caragiale, par scrise de aceeasi mână, cu aceleași coperți grafice de inspirație-proletcultistă, care mută mânia proletară de la o tabără la alta. Comunicatorii de la PNL (care dau acordul pentru realizarea și difuzarea unor astfel de mesaje) au făcut aceeași școală cu cei de la PSD?
Vă spun drept, eu nu mai am încredere în aceste afișe, cu mii de share-uri date de postaci, care par desprinse din același film „Către ai noștri, FRAȚILOR!, către ai lor, HOȚILOR!”.
Sunteți un observator atent. Credeți că o astfel de propagandă, agresivă și de multe ori lipsită de creativitate, poate avea efect real în atragerea de voturi sau e, cel mult, bună pentru fidelizarea nucleului dur?

George Lazar: Eu cred că partidele politice trebuie să se bazeze în primul rând spre proiecte și soluții de dezvoltare economică, de dezvoltare a infrastructurii rutiere si feroviare, spre investiții masive în actul de învățământ și cel medical, spre creșterea nivelului de siguranță și protectie a cetățeanului etc.
Critica sigur că e importantă față de adversarul politic, dar mai important este cu ce soluții venim noi, ce idei și proiecte sustinem noi. Și trebuie să arătăm de ce soluțiile noastre sunt mai bune, mai fezabile pentru ca oamenii sa inteleagă diferențele dintre noi și adversarii politici.
Nu pot insă să nu remarc și următoarele aspecte: PSD a câștigat alegerile din 2016 cu o multime de promisiuni total hazardate și chiar mincinoase. A promis autostrăzi  și nu a realizat nimic. A promis spitale moderne regionale cu dotări de ultima generatie.  Nu a realizat nimic. A promis investiții masive și nu a realizat mare lucru. Ne-au ținut de 2 ani si ceva cu teme false, precum justiție etc.
Au crescut salariile bugetarilor și asta este bine. Au mai crescut pensii și asta e bine. Dar în același timp au crescut toate prețurile, de la combustibili și utilități la mâncare și absolut orice. Adica cu o mână au dat și cu două au luat.
Pai degeaba promiți autostrăzi daca tu nu faci nici 100 de km în 4 ani. Păi în ritmul ăsta ajung eu la 70 de ani și tot nu avem autostrăzi.
Degeaba ai marit salariile doctorilor dacă nu le dai în spitale aparatură, medicamente și condiții civilizate.
Degeaba crești salariile profesorilor dacă nu le dai condiții în școli și grădinițe la standarde civilizate. Și dacă nu le dai de la minister o platformă și o programă scolara avansata la nivelul lui 2019.
Degeaba crești pensii dacă scumpești gazul sau lemnul de foc și dacă la spital săracii bătrâni nu au cum fi tratați din cauza lipsei medicamentelor și a dispozitivelor medicale de standard înalt.
Parerea mea e că PSD a mințit și minte în continuare doar pentru a se agăța de putere și pentru a o mai păstra pentru o perioadă. Cu cât mai scurtă cu atât mai bine.
Parlamentarii PNL nu au votat proiectul de buget per ansamblu pentru că este unul cu probleme. Nu puteau să închida ochii la toate probleme pe care le are acest buget, care îi pune in mare dificultate, de exemplu, și pe primari. Cât despre mesajele la adresa PSD-ului, nu vi se pare normal să fie așa din partea unui partid de opoziție? Alegatorii trebuie să știe că nu mai exista USL – așa cum se mai încearca uneori să se induca tema în opinia publica. Dacă cei de la PSD & Alde chiar voiau să majoreze alocațiile, de ce nu au votat din prima amendamentul propus de PNL? Dar de ce nu au votat, de exemplu, și cele 36 de amendamente depuse de parlamentarii PNL la proiectul de buget și acum vin și spun că s-a votat împotriva drumului Piatra Neamt – Bacău? Hai să fie dreptate pentru toți, nu doar pentru unii. Da, PNL va sancționa de fiecare dată derapajele celor de la PSD&ALdE și nu va tolera compromisuri mici pentru a sacrifica binele per ansamblu.

Vestea – E o vorbă, așa, mai contemporană. Nu mă duc pe fenta dumneavoastră, apropos de tema cu limbajul. Eu nu spun că trebuie să lipsească critica, până la urmă și acesta e rolul Opoziției, să vegheze să nu li se urce celor de la Putere la cap… Dar mă refer la ton, la această spirală a lui „ba pe-a mă-tii”. Fără să vrem vedem că locul criticii bazate pe argument e luat de înjurătură. Și nu doar la nivel de postaci și de aplaudaci ci acest limbaj coboară, din păcate, de sus în jos. Și mesajele din comunicate dar și cele transmise de lideri – și de la PSD și de la PNL și de la alte partide – conțin, invariabil, cuvinte ca „idioțenie”, „cretinătate”, epitete și glume nesărate despre adversari.
Vă urmăresc contul de facebook și văd că nu dați share la astfel de mesaje. Pânâ unde credeți că va merge această degradare a limbajului liderilor politici?

George Lazăr – Eu personal nu sunt adeptul limbajului injurios, trivial și suburban. Nu așa câștigi voturi sau simpatie electorală. Așa te descalifici ca om și ca actor politic.
Repet, sunt de părere că opoziția trebuie să critice puterea atunci când aceasta greșește..dar obligatoriu tre să mai facă un lucru: să propună soluții clare, concrete și viabile…
Până la urma oamenii trebuie să știe ce votează. Ce program, ce proiecte, dacă sunt sau nu în beneficiul lor.
Eu personal cred că în România trebuie să înceapă să funcționeze parteneriatul public-privat. România nu are bani de autostrăzi. Ok, îi poate avea în 50 de ani să termine rețeaua de autostrazi. Prea mult timp, și atunci ai varianta unui parteneriat serios. Faci o strategie cu principalul prieten si aliat, cu SUA, și vin ei prin firme private și îți fac pe banii lor și autostrăzi, și cai ferate și spitale. Sigur le dai apoi contractual posibilitatea să gestioneze încasările pentru a-și recupera investițiile, dar așa ai o țară care se va dezvolta, ai un sistem sănătos de infrastuctură mare. Românii vor fi mulțumiți, iar firmele care investesc deasemenea vor fi mulțumite că vor face profit. Iar statul va fi și el mulțumit că va dirija banii spre alte sectoare, precum învățământ, salarizare, sistem de pensii etc. Și nu o va mai face cu jumătăți de măsură ci o va face bine.
Lumea usor, usor s-a civilizat. Dorește să audă de politicieni lucruri deștepte, soluții și nu trivialități sau vorbe aruncate în vânt. Omul te apreciează când vede că ești civilizat, că ai soluții și că ești serios.

Vestea – Ce scor prognozați pentru PNL Neamț la alegerile europarlamentare?

George Lazăr – Da, cu siguranță toată echipa PNL Neamț va fi implicată activ în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. La nivel central s-a decis, în ședința BEX, că secretarul general al PNL Robert Sighiartău va fi șef de campanie. Urmează ca în perioada imediat următoare să ne organizăm și la nivel județean echipa de campanie și ce rol va avea fiecare.
Ca si scor..dupa ce se vor termina sondajele de opinie..dupa ce vom avea o abordare cu coordonatorul de campa ie dl Sighiartau care este si secretar general al PNL ..vom stabili un target  pt Neamt. Si ulterior vom analiza si propune targeturi  pt organizatiile PNL din Neamt..
pnl neamt poate lua un procent de 40 % la alegeri daca echipa va da dovada de unitate si corectitudine poitica..si daca vom fi lasati si ajutati sa ne facem lucrurile bine. Putem lua si un scor slab..de 10-15% daca cei din echipa nu vor intelege să îsi facă bine treaba și dacă vor privi lucrurile cu detașare și neimplicare. Este foarte important in scorul filialei și conduita pe care conducerea centrala a partidului o va avea.

Vestea – Ce credeți că i-a lipsit lui Mugur Cozmanciu dar și organizației Neamț în ultimii ani?

George Lazăr – Aș prefera să nu răspund ce i-a lipsit președintelui Mugur Cozmanciuc. Vă dați seama că ar fi o părere subiectivă, pentru că eu colaborez foarte bine cu domnul deputat. Cât despre PNL Neamț, uneori i-a lipsit coeziunea și determinarea de a urmări un scop comun, iar asta s-a văzut.
Mugur Cozmanciuc imi e prieten si nu vreau sa vorbesc despre aspecte ce țin de persoana sa. Consider că este un lider politic care dă șansa fiecărui membru să se poata dezvolta politic, ceea ce e lucru mare. E un lider apropiat de colegi și atent la nevoile si prioritățile noastre. Este un liberal adevărat, pur sânge, asta e o certitudine.
Și totusi, ca să răspund complet la întrebarea dumneavoastră, lui Mugur Cozmanciuc i-au lipsit uneori oameni de caracter lângă el și care au dorința sincera de a construi și de a câștiga alegeri.

 

Vestea – Unde se vede din punct de vedere politic avocatul George Lazăr, după alegerile din acest an dar și după cele de anul viitor? Ca să nu evitați cu grație un răspuns direct, fac precizare că mă refer la funcții: consilier județean, președinte CJ, primar, parlamentar, ministru, secretar de stat etc?

George Lazăr – Cu siguranță tot în echipa PNL Neamț. Și da, vreau să mă implic mai mult, dar nu pot să dezvălui acum ambițiile politice pentru că trebuie să fac asta prima dată în cadru intern, să vedem ce părere au colegii mei și după aia să dovedesc că pot să ocup funcția pe care o doresc, să am competențele necesare pentru a fi în slujba cetățenilor.
Cred ca experienta mea in adninistrație  ca viceprimar, ca prefect dar și experiența profesională și cea politică mă califică să am o zona mai mare de  optiuni, atât în funcții județene cât și în ocuparea unor funcții centrale.

Vestea – Vă mulțumim pentru răspunsuri!

A consemnat Daniel VINCA / seria LA RAPORT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns