George Lazăr: „ÎN DEMOCRAȚIE, DINOZAURII POLITICI PLEACĂ ACASĂ!”

– interviu cu av. George Lazăr, prim-vicepreședinte al PNL Neamț – 

Reporter: Domnule George Lazăr, ați avut zilele trecute un mesaj public foarte clar legat de dinozaurii din politica românească, cerându-le să se retragă. Sunt astfel de dinozauri și în PNL, mă refer la nivel național în primul rând?… Aducerea lui Rareș Bogdan, din media, deci din afara politicii clasice, pe locul 1 al listei pentru alegeri europarlamentare, poate fi citită și în cheia asta, a unui semnal anti-dinozauri?

George Lazăr: Din punctul meu de vedere pe dinozaurii in politica romaneasca ii regasim, din nefericire, la fiecare partid, fie de stanga fie de dreapta.
Dinozaurii politici, adica acei politicieni pe care ii vedem de peste 20 de ani cocotati in tot felul de functii inalte in ierarhia statului roman si care nu mai vor sa plece sa lase locul si celor tineri, care isi aduc beizadelele si le proptesc in diferite functii, au devenit, prin mentalitatea arhaica care le guverneaza activitatea, un mare rau al societatii.
Venirea lui Rareș Bogdan in PNL si implicarea sa la nivelul cel mai inalt al partidului, arata ca liberalii au inteles mesajul societatii, al romanilor, de schimbare si de primenire a clasei politice atat la nivel de dicurs, proiecte cat si a oamenilor.
Venirea lui Rares Bogdan este de departe cel mai mare castig al Partidului National Liberal din ultima perioada, atat la nivel de imagine cat si la nivel de mesaj public.

Rep. Dați-ne exemple, vă rog, de dinozauri din politica nemțeană! Sunt convins că veți răspunde fair și că veți da nume concrete și nu doar de la PSD sau de la alte partide, ci și de la PNL…

George Lazăr: Exemple pot fi multe, in schimb nu vreau sa jignesc sau sa fac vreun atac la persoana fata de cineva anume.
Consider ca fiecare politician trebuie sa aiba o masura a bunului simt politic si o oglinda a sa persoanala, sens in care sa isi dea seama cand trebuie sa faca un pas in spate si sa lase locul generatiei tinere.
Cred, in schimb, ca PNL este partidul care a inteles foarte bine schimbarea societatii romanesti si este intr-o continua dinamica  si reforma interioara.
Cea mai mare parte a PNL Neamt, este formata astazi din tineri de perspectiva , ne bazam pe ei si pe alti multi tineri care vor sa intre si sa se implice in politica, ca impreuna sa schimbam in bine fata judetului.

Rep. Vestea a anunțat că, în curând, va demara un serial despre dinozauri care aparent nu mai sunt sub luminile rampei dar butonează în continuare parte din politica si administrația din Neamț, inclusiv din Piatra Neamț. Un fel de fantome nemuritoare care sunt cu mâinile până la cot în banul și bunul public, pentru ei, pentru rubedenii, pentru tot neamul…
Vi se pare normală această stare de fapt?

„Trebuie sa plece ACUM! Subliniez, ACUM!”

George Lazăr: Mi se pare normal ca politicienii sa lucreze in interesul comunitatii si a cetatenilor si nu in interesul propriu si personal al lor si al rudelor.
Administratia publica locala, inseamna pentru cei care nu au inteles inca, bugetul si banii contribuabililor, ai nemtenilor. Iar proiectele, investitiile, administrarea trebuie sa se faca in spiritul si litera legii, pentru dezvoltarea oraselor si comunelor si exclusiv in interesul oamenilor.
Nu este corect si ar trebui sa raspunda legal dar si administrativ/politic acei dinozauri care considera ca primariile si bugetele aferente sunt ale lor si dispun dupa bunul plac in interes personal.
Este nepermis in democratie sa mai existe oameni cu astfel de conceptii, care confunda banul public cu portofelul lor, care confunda primaria cu bunul personal si dispun doar in interesul si avantajul lor si al rubedeniilor.
Astfel de oameni trebuie sa plece ACUM! Subliniez, ACUM!

Rep. Situație ipotetică: ar mai fi câteva săptămâni până la depunerea candidaturilor la alegerile locale și, din diverse motive, că nu mai vor ei sau că… nu mai vor alții, actualii primari de municipii, Dragoș Chitic de la Piatra Neamț și Lucian Micu de la Roman, nu ar mai candida. Dați-ne câte 2-3 nume de posibili înlocuitori cu șanse reale în bătălia electorală.
Sunt convins că veți fi la fel de fair si veți răspunde concret, cu nume, la această întrebare…

George Lazăr: Atat la Piatra Neamt cat si la Roman Partidul national Liberal are oameni tineri,bine pregatiti care oricand pot face fata in administratie si pot ocupa functii decizionale.
Sigur la Piatra Neamt, situatia politica cu implicarea din sfera justititiei si ma refer la decizia CA Bacau, este una mai complexa si discutata in toata mass-media.
PNL va veni si se va prezenta in fata pietrenilor cu o echipa tinara si un candidat care sa confere incredere si sentimentul de performanta.
PNL este partidul care promoveaza competenta, valoarea, care investeste in oameni tineri si dinamici iar in 2020 sunt convins ca vom avea echipa cea mai buna pentru Piatra Neamt si vom cistiga alegerile locale.
La Roman, apreciez ca PNL este de multi ani partidul care prin administratia locala a schimbat in bine fata orasului, a atras investitii majore si fonduri europene.
Lucian Micu este un primar aflat la primul mandat, un om tanar care isi doreste sa performeze si care are planuri frumoase si indraznete pentru romascani. Are nevoie de sustinere si de timp pentru a-si pune in opera obiectivele. Consider ca Lucian are multe de demonstrat in viitor ca edil al Romanului si ca va performa din actuala functie si din 2020.

Cazul Chitic: „Se suspendă calitatea de membru!”

Rep: Că tot e subiect proaspăt condamnarea în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare a primarului Dragoș Chitic, cum se vede din interiorul conducerii PNL Neamț această decizie?

George Lazăr: Este foarte clar statutul PNL in acest caz, statut care a fost aplicat si altor liberali in trecut care au fost in situatii similare: Se supenda calitatea de membru PNL..
Mai mult nu vreau sa comentez la acest moment, intrucat este corect politic sa avem prima data o analiza interioara.
PNL este un partid al oamenilor cinstiti si corecti si asa va fi intotdeauna.

Rep. Apropos de dinozauri dar și de alternativă. Aveți la Piatra neamț un consilier local tânăr (e și șef la TNL Piatra Neamț), Adrian Olariu dar și inculpat în procesul în care a primit o sentință penală pentru că a condus băut, cu ceva ani de închisoare, ce e drept sub supraveghere.
Deci un individ care se încadrează în tipologia de “penal” (a și semnat acord de recunoaștere a faptei penale comise)… Nu sunteți dumneavoastră răspunzător pentru ce face o altă persoană dar așa, în calitate de coleg de partid și de avocat și de om care știe ce înseamnă imaginea dar și cum poate un astfel de detaliu să năruiască munca unei întregi echipe, ce l-ați sfătui să facă?
Credeți că e bine pentru PNL Neamț că e reprezentat în Consiliul Local al capitalei de județ de un astfel de personaj cu apucături – să zicem direct, în limbaj popular – de cocalar?

Cazul Olariu: „Limbajul și comportamentul trebuie să fie într-o zonă de bun simț!”

George Lazăr: Nu vrea sa dau sfaturi nimanui despre cum sa isi gestioneze imaginea publica si despre cum sa actioneze in mediul privat.
Am vazut in presa despre hotararea judecatoreasca care il priveste pe consilierul local Olariu, juridic va spun ca el a primit o pedeapsa cu amanarea aplicarii executarii, ceea ce nu atrage nici o sanctiune statutara a partidului, mai mult aceasta fiind o pronuntare ce arata ca pedeaspa respectiva se amana, deci nu se aplica.
Fiecare om poate gresi, important este sa inteleaga si sa asume greseala si sa constientizeze pentru viitor.
Sigur in politica este de dorit ca limbajul folosit, comportamentul fiecaruia sa fie intr-o zona de bun simt si eleganta in care sa respectam atat colegii cat si adversarii si sa impunem respect in egala masura.

Rep. Tot apropos de dinozauri: toate partidele au meteahna de a merge la alegerile locale pe mâna primarilor în funcție din respectivele formațiuni politice, chiar dacă e vorba de strănbunici de peste 70 de ani (a fost caz la Neamț), de personaje evident uzate din punct de vedere al imaginii. Chiar dacă sunt calcule care arată că se pierde pe mâna lor, se preferă varianta comodă care aduce măcar ceva voturi (25 poate 30 la sută) pentru Consiliul Județean.
Orice competiție internă e ucisă din fașă de această cutumă pro-dinozauri sau pro-primari incompetenți.
Ce să facă politicienii mai tineri colegi cu primarii (chiar cei din PNL), să se roage să moară dinozaurii, să fie arestați, pentru a avea și ei șansa măcar a unei competiții interne oneste?

George Lazăr: Oamenii tineri din politica trebuie sa munceasca, sa creasca si sa se impuna in fata dinozaurilor incompetenti si cu apucaturi comunistoide.
Puterea in politica nu ti-o da nimeni, ea se cistiga  si se cistiga greu.
Cu cat mai multi tineri se vor implica in politica si vor face echipa cu atat mai repede vom scapa de oamenii vechi, parte din ei si incompetenti.
Sunt si primari, la toate partidele care chiar daca sunt mai in varsta, sunt oameni in regula gospodari si implicati la modul pozitiv in ridicarea comunitatilor.
Eu apreciez in schimb ca PNL este partidul cu cei mai multi primari tineri, aflati o parte chiar la primul mandat si este clar ca succesul de la alegerile locale  din 2016 vine si din aceasta zona.
Am venit cu candidati tineri, cu oameni din mediul privat care au cistigat alegerile in fata primarilor PSD care erau pe scaun de 4-5 mandate si care practic tineau pe loc dezvoltarea comunitatilor.
Asta vom face si pe viitor, vom aduce tineri care sa se bata cu curaj si viziune pentru comunitate si care au dorinta si energia de a schimba lucrurile in bine.

Site-ul consilierului PNL: „Managerul își construiește aparițiile publice în ziar după interesele proprii!”

Rep. Dacă ați crezut că scăpați de subiectul Piatra Neamț, v-ați înșelat. Care a fost prima reacție a dumneavoastră când ați aflat că Dragoș Chitic și-a dat demisia din funcția de președinte al organizației PNL Piatra Neamț… pe facebook?
Ce părere aveți despre faptul că o pretinsă publicație de știri care aparține unui consilier PNL a fost folosită pentru a-i ataca pe unii liberali nu pentru eventuale greșeli ci în spiritul unor răfuieli interne, a plătirii unor polițe, a unei presiuni și a unui șantaj măcar emoțional care nu are nicio legătură nici cu presa nici cu ideea de echipă politică?

George Lazăr: Sigur am fost surprins de decizia domnului Dragos Chitic de a-si anunta demisia pe FaceBook, dar e un mijloc de comunicare modern, prin intermediul caruia altii si-au anuntat demisia din functii mult mai importante –de Prim Ministru si de presedinte al PSD.
Apreciez insa, ca ar fi fost mai corect ca o astfel de decizie a domnului Dragos Chitic sa fi fost inainte discutata si analizata in forurile statutare ale PNL si apoi anuntata public.
Despre publicatia amintita, care apartine fratelui  unui consilier local  al  PNL Piatra Neamt, nu am de facut comentarii, pentru ca fiecare isi gestioneaza partea de Bussines cum crede de cuviinta si adopta o politica editoriala in functie considerente proprii.
Ca au existat articole si pro si contra unor colegi liberali in aceasta publicatie, asta reprezinta exclusiv apanajul editorial al managerului si isi construieste aparitiile publice in ziar dupa interesele proprii.

Rep.  Închipuiți-vă că în fața dumneavoastră nu sunt doar eu ci, să zicem, 10 tineri. Că vreți să-i convingeți să se înscrie în PNL. Ce argumente veți folosi, știind că ei sunt la curent cu astfel de mizerii sau cutume precum cele la care fac referire întrebările de mai sus?

George Lazăr: Mesajul este poate fi doar unul –  PNL este partidul oamenilor dinamici, este partidul care promoveaza valori autentice de dreapta, dezvoltare, locuri de munca, investitii pe toate palierele si garanteaza drepturi si libertati.
PNL are in centru politicilor sale respectarea drepturilor si libertatilor individuale, bunastarea colectiva si cresterea nivelului de trai atat din punct de vedere salarial cat si din punct de vedere a investitiilor in infrastructura – si aici vorbim de sistem sanitar modern, de un sistem educational competent,de autostrazi si drumuri si nu in ultimul rand de o platforma a justitiei care sa opereze corect, cu celeritate pentru oameni si clar impotriva coruptiei.
Inca un aspect, tinerii trebuie sa ramana in Romania, sa aibe locuri de munca bine platite, unde sa performeze.

Rep: O ultimă întrebare: care ar fi un mesaj al dumneavoastră, cât se poate de scurt, vă rog, pentru dinozaurii din politica nemțeană, inclusiv din PNL Neamț?

George Lazăr: Ca sa citez din mesajul arhi cunoscut al lui Rares Bogdan – IN DEMOCRATIE, HOTII STAU LA PUSCARIE,  cu o mica modificare, mesajul pentru dinozauri este: IN DEMOCRATIE, DINOZAURII PLEACA ACASA.

Rep. Vă mulțumesc

A consemnat Daniel VINCA

One thought on “George Lazăr: „ÎN DEMOCRAȚIE, DINOZAURII POLITICI PLEACĂ ACASĂ!”

  1. Nu-mi place exprimarea dv.deoarece a fi bun politician,nu depinde de vârstă doar.State puternice au la conducere persoane cu o vârstă respectabila și nu am auzit aceasta aberație.

Lasă un răspuns