Geoană neagă acuzațiile probate de plagiat!

Mircea Geoană respinge acuzațiile de plagiat aduse luni de Emilia Șercan, într-o anchetă semnată în PressOne, pe care le califică drept „atacuri murdare”. „Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism”, transmite Mircea Geoană într-o reacție publicată pe Facebook și transmisă printr-un comunicat de presă.

Reacție vine după ce jurnalista Emilia Șercan a scris luni în Pressone că actualul secretar adjunct al NATO a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.

„Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea”, a scris Mircea Geoană pe facebook.

Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.
Potrivit anchetei semnate de Emilia Șercan, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat –  text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse.
Plagiatul lui Mircea Geoană provine în special din trei surse, relatează Pressone, și anume trei rapoarte prezentate de foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush. Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie. Acestea totalizează 72 de pagini din cele 78 suspecte de plagiat.

D.V.