Geniile trimise la cerșit! Echipa Neves, proiecte de viitor într-o societate medievală


Odiseea echipei de liceeni Neves de la Liceul Petru Rareș – personaj principal, acum, al unei campanii de strângere de fonduri care să-i permită prezența la festivitatea de premiere din America este emblematică pentru vremurile pe care le trăim.
Acești adolescenți – care au câștigat un super-premiu pentru proiectul unei nave spațiale a viitorului – sunt azi cei mai adevărați ambasadori ai orașului Piatra Neamț, ai județului Neamț și chiar reprezentanți de anvergură națională pentru ceea ce înseamnă potențialul de materie cenușie a României.
După adjudecarea premiului ei trebuiau să ajungă la Luxemburg, de Ziua Europei (9 Mai) unde, în standul României, și-au prezentat proiectul și, apoi, în America, pentru ridicarea premiului.
Asigurarea acestor cheltuieli de deplasare ar fi trebuit să fie o formalitate furnizată automat de statul român, prin autorități centrale, județene, locale.
Însă, în timp ce onor politicienii butonează bani publici pe diverse paranghelii și șușanele, unele cu iz de fraudă (de la celebrul Eurovision unde am trimis o piesă mediocră dar juriul TVR făcea blaturi și grup organizat cu alte 5 țări, până la Gale de așa-ziși ambasadori sau de femei de succes legat de partide), geniile de la Rareș (da, geniile, nu trebuie să ne ferim de cuvinte) au primit tratamentul tipic al autorității române. Adică deloc sau cu țârâita, că doar cercetătorii ăștia în pantaloni scurți trebuie să învețe de mici cum e în „Românica”, pe descurcăreală, adică…
Să recapitulăm.

Cu țârâita sau deloc

Începem cu exemplul parțial-pozitiv. Cu țârâita. Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț au alocat 3000 lei per elev, ca premiu, cu scopul declarat ca banii să le ajungă pentru cele 2 deplasări. Evident că nu poți merge România-Luxembourg și apoi România-America cu acești bani. Transportul până la București, avion, cazare, masă, cheltuieli de logistică, cheltuieli diverse etc duc, per total, costurile mult peste cei 3000 de lei. Cu banii ăștia, onor politicienii fac un weekend cu finii…
3000 lei X 12 = 36.000 de lei, adică de vreo 4-5 ori mai puțin decât costă… o stație inteligentă. Că noi știm să plătim scump (merită, domnule), 2 pereți de plastic cu un ecram digital și un cuplaj banal la internet plus un soft care nu e vreo minunăție NASA.
Dar, cum ziceam, măcar administrația din Piatra Neamț a dat ceva…

Consiliul Județean Neamț nu a dat nimic. Niciun șfanț. Deși cei care au condus și conduc această instituție nu ratează niciun moment de a se lipi de imaginea liceului, de a transmite mesaje publice.
Vorbim de același Consiliul Județean care anul trecut, la o singură acțiune, ar fi cheltuit vreo 150.000 de lei pentru o acțiune organizată, cică, în favoarea copiilor din centre speciale. Toate bune și frumoase dar acțiunea a fost realizată 90 la sută, gratuit, de instituțiile subordonate (Bibliotecă, Teatru, Muzeu, Centrul pentru Cultură) iar banii au fost tocați, bine de tot, pentru așa-zise workshopuri (adică niște lectori trecuți prin facturi), un fel de MC cunoscut pentru combinații pe filiera folclor-politică etc.
Vorbim de același Consiliu Județean care reușise să stârnească o inițiativă interesantă (pe care apoi a îngropat-o), Gala Ambasadorilor. A îngropat-o după ce a deturnat-o penibil, de a ajuns să fie premiat… directorul DJTS în dauna mult mai meritoriului antrenor de rugby-fete, cunoscut nu doar pentru celebrele Mâțe Negre ci și ca exemplu de devotament și sacrificiu (omul antrenează în cârje).
Vorbim de același Consiliu Județean care mai zilele trecute organiza o altă penibilitate de Gală unde au urcat pe scenă și au fost premiate ba primărițe PSD, ba ex-prefecta PSD. Adică o confirmare a faptului că aprecierea este mereu și mereu deturnată în cel mai mizer și politicianist mod posibil…
Cum să înțeleagă astfel de mediocrități (precum cele care fac gale „pentru ai noștri”) valoarea performanței rareșștilor îndrumați de profesorul Oniciuc?

Să trecem la next level. Ministerul. Ministerul Vieții, am putea spune și ne gândim la cel cunoscut ca fiind al Digitalizării. Numele complet și corect e: MINISTERUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII.
Ați reținut, da? Cercetare, inovare și digitalizare. Exact ce au făcut minunații de elevi de la Rareș!
Rupt mai demult din MEC (Educație și Cercetare), acest minister a fost gândit, din păcate, nu pentru rosturile altminteri necesare ci pentru a mai asigura o sinecură-supremă (ministru) și alt stol de sinecuri (de la secretari de stat, directori, șefi, șefuleți). Plus buget, gestionarea unor proiecte (deci tot bani etc).
Ei bine, onor ministerul ăsta nu a zis nimic despre performanța celor de la Rareș și – mai important! – nu a alocat niciun cent pentru susținerea celor două deplasări. Și nu, nu contează dacă le-a cerut cineva sau nu. La câți „competenți” (pe filiație politică sau nu) zac în ministerul ăla, își iau lefurile și-și pierd timpul pe facebook, putea să vadă unul subiectul și să facă o propunere.
Bașca – asta chiar e tare! – că acum, supremul din Minister e unul care altfel nu obosește să amintească de originile lui nemțene, când îi convine. Sebastian Burduja, chiar el.
Câteva zeci de mii de euro nici nu se simțeau în bugetul uriaș al Ministerului. Și nu contează nici scuze de genul „nu avem prevederi, nu e bugetat”. Astea sunt scuze penibile, eventual arată, dacă nu reaua voință, atunci prostia ridicată la rang de bună guvernare.
Probabil că undeva pe acolo, câteva zeci de mii de euro, e bugetul lunar pentru benzina și șoferii onor ministrului, secretarilor de stat, directorilor din acest Minister…

Acum, la Neamț, e emulație pe acest subiect. Stârnită de presă, nu de politicieni. Campanie de strângere de fonduri. Provocări pe facebook. Foarte bine. Donează firme. Donează persoane fizice. Chiar politicieni din propriul buzunar. Frumos! Dar aceștia, politicienii, ar fi trebuit să facă altceva mult mai important. Să creeze cadrul legal și instituțional ca în astfel de situații, aproape automat, astfel de copii și astfel de proiecte să fie sprijiniți de la sine.
Un consilier județean, întrebat mai zilele trecute la o emisiune despre acest subiect, a bolmojit ceva gen o să văd, o să dau și eu, le spun și colegilor. Slab! Răspunsul corect era: „acum, după ce ies din emisiune, fac un proiect de hotărâre și cer convocarea în ședință extraordinară a CJ. Și-mi cer scuze, în numele tuturor muților și butoanelor din CJ – că asta suntem – că nu am făcut-o până acum!”. Și nu, respectivul ales județean cu apă în gură nu e de la PSD ci din Opoziție, de pe dreapta.

Politicienii trebuie să încurajeze sprijinirea directă unor cauze, să doneze ei înșiși bani, pe cazuri pesonale sau acolo unde statul (central sau autoritățile din teritoriu) nu fac față, nu pot etc.
Pe această dungă, cazul elevilor de la Neves-Rareș parcă e tras la indigo cu altele unde statul și autoritățile au fost prinși cu uzuala scuză („Am fost luați pe nepregătite!”) de atâtea și atâtea ori.
Când a venit pandemia Covid, politicienii mânacu ciuperci și se filmau cu cutii goale de materiale sanitare în timp ce privații, voluntarii săreau cu donații în sprijinul personalului medico-sanitar care țipa „nu avem echipamente!”. Când s-au trezit și politicienii, au transformat procurarea acestor produse în jaf cu proceduri trucate, cu bani dați pe fraudă.
Când a apărut criza refugiaților ucraineni, au sărit tot oameni (plus ong-uri, Biserică) până s-au trezit, abia după câteva zile, aceleași autorități incompetente.

Dincolo de mici proiecțele, pe bani puține finanțate pentru ONG-uri normale, sumele mari s-au dat mereu, aici în județ, cu dedicație pentru șmecheri.
La Neamț este un story-boy care însumează miliarde și miliarde de lei vechi (poate chiar zeci de miliarde) luați, de-a lungul timpului, de la CJ și Primărie și care (dincolo de impostura cu care este cunoscut de cei care nu se încalță cu fesul) e campion la like și comm de tipul „felicitări, domnule președinte”, „felicitări, domnule primar”. A, premiat și el la o Gală a Imposturii și prezentat (în mod mincinos) ca salvator a sute de vieți de ziceai că a scris istorie mai ceva decât Schindler…

Felul în care acești elevi geniali de la Rareș au fost practic trimiși la cerșit după banii necesari pentru cele două deplasări e ca turnesolul care ne arată unde suntem, de-adevăratelea, pe axa „România educată” / „România eșuată”.

Peste câțiva ani, ori în studenție ori post-studenție, mulți din cei 12 geniali nu vor mai fi în țară. În țara care le spune că degeaba au creier, degeaba muncesc dacă nu cerșesc la ușile politicienilor, baronilor etc. Pentru că statul și autoritățile nu premiază competența ci lichelismul.
Și acești copiii frumoși nu vor putea fi păcăliți cu sloganuri gen „dar faceți voi țara să funcționeze bine” (cum auzeam chiar și ieri) pentru că știu că răul este uriaș și își știu și rolul lor: să facă bine în pătrățica în care vor munci ei. Aia cu Cercetare, Inovație, Digitalizare, adică un ambalaj roz-sclipicios pentru o formă fără fond, în România.

La final, foarte bine că oamenii donează pentru această cauză. Nu e cauza lor, a copiilor ci e cauza comunității. Care, sprijinindu-i pe acești copii, își și asumă că avem politicieni (la centru sau la Neamț) de doi lei. Că ei, politicienii, părăduiesc sau chiar fură milioane și milioane de euro e evident. Dar sunt votați de noi toți. Pentru că le dăm politicienilor ceva mai important decât mărunțișul pentru transport până în America: votul! Încrederea de a ajunge acolo, la butoane, de unde dictează destine și bani mulți!
Nu voi face trimitere la „rușine”. Pentru că nu au…

Daniel VINCA

 

3 thoughts on “Geniile trimise la cerșit! Echipa Neves, proiecte de viitor într-o societate medievală

 1. Winners
  Grand Prize
  Mag Mell, Adam Downes, Cian Pyne, Naem Haq, Jack O’Connor, Garabhan Monahan: St. Flannan’s College, Ennis, Co. Clare, Ireland, Grade 12 Small Group.
  First Prize
  Grade 12 First Prize
  Pyroeis, Lorincz Timea: Andrei Saguna National College, Brasov, Romania, Individual.
  Trident Terminal, Emily Lo, Kyle Porter, Bradley Bialke: Union High School, Vancouver, WA, and The Northwest School, Seattle, WA, and Redmond High School, Redmond, WA, USA, Small Group.
  Anchises, Shriya Sawhney, Manaal Azhar, Abhimanyu Shetty, Ira Bhattacharya, Divyansh Nayan, Swastik Agrawal, Hashmeet Kaur, Arya Vikram Singh, Mana Sharma, Tanmaya Sharma, Siddhanth Shetty: Delhi Public School RK Puram, New Delhi, India, Large Group.
  Grade 11 First Prize
  Project Orion, Razvan-Alexandru Oana: Saint Sava National College, Bucharest, Romania, Individual.
  BlueOasis, Casian Chiriac, Maria Ciupala, Teodor Neagoe, Tudor Robu: Andrei Saguna National College, Brasov, Romania, Small Group.
  The Anteros Project, Morarescu Mihnea Theodor, Avram Stefan-Claudiu, Toma Stefan-Alexandru, Radoi Calin Andrei, Aelenei Alex Ioan, Focsaneanu Calin Mihai, Filipoiu Cristina, Tudor Vianu: National College of Computer Science, Bucharest, Romania, Large Group (tie).
  Neves, Apostol Alexandru, Armeanu Stefan, Barbieru Tudor, Berea Alexandru, Bistriceanu Traian, Cristescu Ilinca, Gheorghiu David, Lupascu Theodor, Scurtu Iancu, Verdeanu Mircea, Zagarin Tudor: Petru Rares National College, Piatra-Neamt, Romania, Large Group (tie).

  Felicitari!

 2. L-as intreba pe onor musiu Burduja,nou ministru la Digitalizare,”fiu” al orasului,de ce nu se implica deloc? Nu ca nu stie toata lumea ca il doare fix in cur de Piatra Neamt,la fel ca pe amicul lui smenar Carabelea….Cum sa nu iti fie greata de asa specimene? Nu e nici o diferenta intre PNL si PSD,sunt populate de aceleasi scarnavii cu fata de om.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.