Generalul Nițică, cetățean de onoare prin vot nelegal! Câtă neștiință de lege la CJ Neamț… Sub ochii prefectului!

Fapte:
1. Ieri, în ședință extraordinară a CJ (deși niciunul din cele 3 proiecte de pe ordinea de zi nu justificau caracterul de urgență), la punctul 2 a fost votat proiectul privind acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Neamț, post mortem, generalului Ioan Nițică (ost șef ISU Neamț), în baza Statutului Județului Neamț (aprobat la punctul 1) care înființa acest titlu și la județ.
2. Respectivul statut spune, la alineatul 6 al articolului 7 că la vot e nevoie de majoritate absolută. Atât. Pentru că partea tehnică a votului e stabilită de o Lege, de cea care a validat Codul Administrativ.
3.Toți consilierii județeni prezenți au votat, LA VEDERE, prin ridicarea mâinilor, pentru.
4. Deși Codul Administrativ (validat printr-o lege) spune clar că „6) Consiliul local poate stabili ca unele hotărâri să fie luate prin vot secret. Hotărârile cu caracter individual cu privire la persoane sunt luate întotdeauna prin vot secret, cu excepțiile prevăzute de lege” (art 139, alin 6, Codul Administrativ).
5. Acele excepții prevăzute de lege la care face referire Codul nu au ncio legătură cu vot pentru cetățean de onoare ci se referă la cu totul altceva în CL-uri și CJ-uri (președinte de ședință CL, componență comisii de specialitate CL și CJ).
6. Pentru o imagine și mai clară a nelegalității votată ieri la CJ (drapată sub festivismul unor gale, festivaluri și șușanele de imagine), se impune precizarea că nelegalitatea (supunerea la vot deschis de către președintele Ionel Arsene și votul efectiv) a avut loc sub privirile aprobative ale secretarului general al județului, Daniela Soroceanu. Soroceanu a stat la ședință chiar lângă Arsene, în stânga lui.
7. În dreapta lui Arsene, ca invitat special, a stat prefectul Adrian Niță. Care conduce Prefectura Neamț, instituție care are o singură atribuție de control în legătură cu administrațiile locale și județeană: controlul de legalitate ale actelor administrative. Începând cu Hotărârile de CJ și CL.
8. Votul nelegal a fost exprimat deci și sub privirile îngăduitoare ale prefectului. Care va trebui ca după apariția acestui articol să declanșeze procedura prealabilă (solicitarea către CJ de a îndrepta nedreptatea flagrantă și dacă nu se conformează CJ, atacarea în instanța de Contencios).
Cinstit vorbind, din punct de vedere profesional, prefectul nu poate fi acuzat că a asistat impasibil la votul dat printr-o ilegalitate. El e prefect (pus politic, de PSD) nu jurist. Ca să fii prefect, principalele condiții se referă la a fi propus de un partid de la guvernare, adică a fi agreat de șeful județean de partid, apoi să nu ai probleme legate de vulnerabilități de securitate (Orniss), etc.
Știința despre Codul Administrativ sau alte legi nu e condiție pentru funcția de prefect. Pentru cea de secretar general CJ, da!
9. Ca să nu fie vorbe, se impune și mențiunea că niciun consilier județean, indiferent de partid (PSD, ALDE, PMP, Pro România, PNL, USR) nu a sesizat ieri, în ședință, uriașa nelegalitate. Toți au votat fără să comenteze ceva… Iar unii dintre ei au chiar câte 3-4 mandate…
10. Dincolo de principala motivație a acestei încălcări a legii, cert este că, un vot secret mai consuma 10 minute din timpul prețios al aleșilor județeni și al conducerii județului. După ședință au urmat balul, masa și felicitările, adică ciocnirea unor cupe de șampanie și poze, multe poze…

Vom reveni.

D.V.
sursa foto – facebook, Ionel Arsene

 

One thought on “Generalul Nițică, cetățean de onoare prin vot nelegal! Câtă neștiință de lege la CJ Neamț… Sub ochii prefectului!

 1. Prima poza reprezinta imaginea imposturii in judetul Neamt.
  Numai hoti,penali,analfabeti si incompetenti.
  Ei sunt ”elita conducatoare” a acestui Judet.
  Salariile acestor impostori ne costa miliarde de lei pe luna.Asa sunt FURATI banii nostri,legal.
  Ce sa ne mai miram ca Judetul Neamt este pe ultimile locuri in Romania la calitatea vietii ,nivel de trai si investitii.
  De lege ce sa mai vorbim….e hilar sa pui in discutie asa ceva.

Lasă un răspuns