Garda de Mediu Neamț caută director și specialiști! Cei de acum au aplicat politica struțului și, de 3 săptămâni, nu au găsit azbestul de la Zănești


„Garda de Mediu Neamț angajează speicaliști competenți și un comisar șef adevărat, cu coloană vertebrală și eficient” – așa ar trebui să sune un anunț de angajare pe care să-l publice o duzină de siteuri și publicații.

Este un evident că la instituția respectivă trebuie un restart serios pentru că altminteri vorbim de un sac de bani publici – salarii, sediu, dotări, mașini de serviciu – cheltuiți pe o formă fără fond, pentru niște așa-ziși responsabili pentru probleme foarte importante dar care nu reușesc să descâlcească o situție pe care ar fi rezolvat-o chiar și un subofițer de Miliție (job din CV-ul actualului comisar șef Iftime Petrariu).

Ne referim la cazul „Azbest la poarta Școlii Zănești”, subiect de care Vestea a scris încă de acum 3 săptămâni. Pe 24 august apărea articolul respectiv – Depozit de „azbest, cancer pulmonar”, la câțiva metri de o școală din Neamț -, prefectul de Neamț se autosesiza și cerea lămuriri de la diverse instituții. ISJ-ul constata după câteva zile că stivele de la azbest dispăruseră de la poarta școlii (deci „case closed” din punct de vedere al pericolului pentru copii), Primăria Zănești condusă de grijuliul primar Ioan Filip comunica Prefecturii că nimeni nu știe nimic despre azbestul care „a fost dar nu e”, mai ceva ca în Dosarele X.

Dar culmea comediei birocratice venea sub semnătura competentului comisar șef de la Garda de Mediu Neamț (dacă nu știați, Iftime Petrariu este Doctor în Ordine Publică) care comunica Prefecturii o adresă demnă de poantele cu Garcea. Cei de la Garda de Mediu spuneau în acea hârtie că… au întrebat și ei pe la Primăria Zănești și… „niente”. Altfel spus, cu o zi întârziere față de ziua în care ajunsese la Prefectură răspunsul de la Primărie, Petrariu & comp comunicau și ei către Prefectură tot răspunsul Primăriei Zănești. Așa, ca un fel de curieri întârziați și nimic mai mult…

Între timp, presa asta care își bagă nasul printre blaturile politico-administrative anunța că după primul articol niște băieți deștepți ștergeau urmele (Depozitul de „azbest, cancer pulmonar”, mutat din fața școlii spre o destinație necunoscută), dar informațiile nu erau relevante pentru comisarul de Gardă cu doctorat în Ordine Publică. Probabil că altfel stăteau lucrurile dacă doctoratul era în Judiciar sau în Cercetări Penale, nu?

Poate că, vreodată, cineva va desluși de ce a devenit atât de ineficientă Garda de Mediu în mandatului lui Petrariu. Până atunci, ca și coincidență, și Petrariu și Filip (primarul de la Zănești) sunt membri PSD la fel cum erau amândoi membri PDL pe vremea când erau viceprimari (Petrariu la Tg. Neamț, Filip la Zănești).

Cu siguranță că, la un moment dat, Prefectura sau vreo altă autoritate de pe planeta asta îl va întreba totuși pe vajnicul subofițer de Miliție reconvertit în competent manager în administrația publică unde s-or fi dus tonele de „azbest = cancer pulmonar”.
Deși au trecut 3 săptămâni din momentul în care Vestea a semnalat cazul, Garda de Mediu Neamț nu a dat niciun comunicat, niciun mesaj către opinia publică (evident, cu excepția adresei a la Garcea remisă atunci Prefecturii).

Vom reveni.

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns