Gârcina: Zeci de cartușe și două arme, descoperite în podul unei anexe


Un bărbat de 55 de ani din satul Cuiejdi – Gârcina a dat ieri dimineață peste aproape 100 de cartușe și două arme din cel de-al doilea Război Mondial. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” Neamț, muniția a fost găsită în podul unei anexe din imediata apropiere a casei părintești.
Imediat după ce a făcut descoperirea, omul a sunat la 112 și a solicitat intervenția pirotehniștilor.  Au fost ridicate 99 cartuse calibru  7,92 mm, o armă de tip ZB de același calibru şi un pistol Mosin Nagant  Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 50 de metri pătrați şi nu a mai descoperit alte elemente de muniţie.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț vine din nou cu o serie de recomandări pentru cetățeni.
a) să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate;
b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate;
c) să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea muniţiilor neexplodate;
d) să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;
e) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;
f) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
g) să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.

Descoperirea de la Gârcina vine la doar câteva zile după ce un muncitor care făcea săpături pentru o fosă a găsit la Târgu Neamț câteva mii de gloanțe, lovituri de aruncător și grenade, provenite tot din cel de-al doilea Război Mondial.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.