Gânduri pentru Moș Gerilă / Dacă e joi, e Şerban Strătilă

Moș Crăciun a trecut deja pe la noi cu reni, cadouri, colinde, mese în familie, dar și cu aglomerație prin magazine și pe străzi, cu festivități și petreceri publice de tot felul.

Dacă Moș Crăciun a fost precedat pe plaiurile pietrene de artiști precum Smiley, Lidia Buble , Nadir și Lora (cine or mai fi și ăștia), nici Moș Gerilă, urmașul lui mai „proletar”, nu se lasă mai prejos și va apărea  apoteotic,alături de „Alb&Negru” și Hara,  între prestațiile unora precum Mandinga și Los Anonimos și mult mai consacrații Proconsul ori Guess Who!

E adevărat că în multitudinea de evenimente au fost și momente  speciale (mă refer la concertul lui Gheorghe Zamfir, nu la cel al lui Fuego), dar, una peste alta, cred că luna de serbări de la Piatra Neamț ar avea un echivalent antic în cele 123 de zile de serbări organizate de împăratul Traian după cucerirea Daciei.

E drept că la Piatra Neamț nu s-au înfruntat nici gladiatori, nici nu au fost lupte cu animale sălbatice (în afară de câteva cazuri izolate), dar s-a echivalat frustețea spectacolului roman prin scenografia modernă, jocurile de lumini și schelălăiturile diverselor „vedete” amplificate la maxim!

Nu vreau să fiu cârcotaș, și sunt de acord că orașul nostru are nevoie de manifestări care să devină tradiționale, dar nu cred că acest „ghiveci” din care nu mai înțelege nimeni nimic este benefic pentru imaginea dorită de „Perlă” a Moldovei.

Nu înțeleg  de ce se continuă cu acele blocări ale străzilor în centru, de ce nimeni nu face puțină ordine în circulație și în parcări și de ce , orice am face, totul arată tot a bâlci și a șușanea!

Dar fiindcă am vorbit de Moș Gerilă, mă gândesc să îi adresez și lui câteva dorințe pentru la anul, nu de alta, dar poate le notează și le face cadou celor care ne păstoresc urbea.

L-aș ruga pe Moș să facă ceva cu nesimțiții care parchează pe trecerile de pietoni, în locurile marcate clar cu „oprirea interzisă” ori cu marcaje hașurate.Poate se îmbracă el în polițist (de circulație sau local) și împarte niște fluturași cu amenzi, fiindcă titularii uniformelor sunt prea timizi să ia astfel de măsuri…

Tot Moș Gerilă ar putea face ordine și în parcările supermarket-rilor și în cele administrate „privat”, unde alți nesimțiți parchează pe sensurile de circulație ori pe locurile nemarcate corespunzător.Poate dimineața, înainte de ora 8, ar da o fugă și prin fața școlilor unde „mămicile” și „tăticii” grăbiți parchează în mijlocul drumului pentru a-și lăsa odraslele nu  mai departe de 3-4 metri de intrarea în școală.Ar putea să le explice că procedează nu numai necivilizat, dar și periculos, și să facă uz de barba albă pentru a-i sfătui să mai meargă 10-15 metri mai încolo unde pot opri în siguranță.

Fiindcă  Moș Crăciun are destule sarcini, l-aș ruga tot pe Moș Gerilă să dăruiască puțin bun-simț și preocupare și acelora care  gestionează serviciile publice: apă-canal, colectarea gunoiului, repararea străzilor.Poate nu o să mai avem prețuri crescute și întreruperi în alimentarea cu apă, poate vor dispărea șanțurile și „valurile” din asfalt, poate vom avea la anul și colectare selectivă a deșeurilor.

Dacă aș fi fost mai cuminte anul ăsta, aș fi continuat cu mai multe cereri pentru Moș Gerilă, dar mă opresc aici.

Sper să avem cu toții un An Nou 2017 cu multă sănătate, bucurie și pace în suflet și să realizăm cât mai mult din ce ne-am propus, pentru o viață mai bună și mai fericită la noi acasă!

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns