Galeria Lascăr Vorel, evacuată de Complexul Muzeal Județean Neamț!


Vestea că Galeriile  „Lascăr Vorel” din Piatra Neamț ar urma să-și închidă porțile a creat rumoare și indignare în rândul iubitorilor de artă din oraș și nu numai. Totul pleacă de la o notificare pe care Complexul Muzeal Județean Neamț (proprietar al spațiului) a trimis-o Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) – filiala Neamț (care funcționează în același spațiu) în urmă cu câteva zile, prin care se aducea la cunoștință faptul că protocolul încheiat între Complexul Muzeal Județean și UAP Neamț privind locația respectivă s-a încheiat și, pe cale de consecință, spațiul trebuie eliberat.
Interesant este faptul că această notificare vine cu un an înainte de expirarea de drept a protocolului. Informația ne-a fost oferită chiar de președintele Uniunii Artiștilor Plastici Neamț, pictorul Ștefan Potop. „Protocolul a fost încheiat în anul 2008, când eu am devenit președintele UAP Neamț. Documentul este semnat de mine și de Gheorghe Dumitroaia, fostul director al Complexului Muzeal Județean, iar de-a lungul timpului el a fost prelungit prin acte adiționale. În mod normal, acest protocol are valabilitate până în 2018”, spune Potop.
Liderul artiștilor plastici nemțeni are și o posibilă explicație în privința motivului care ar fi dus la luarea acestei decizii, punând totul pe seama recentei evaluări a activității managerului Complexului Muzeal Județean, Iulian Ghercă. Totodată, Potop spune că, pentru moment cel puțin, nu se pune problema evacuării spațiului „Eu nu știu ce discuții au fost între membrii comisiei și domnul Ghercă, dar probabil că undeva s-a întâmplat ceva care nu convine cuiva. În ceea ce mă privește, am luat la cunoștință despre notificare, însă deocamdată nu o iau în considerare. Aștept să văd ce se va întâmpla în perioada următoare, dacă voi mai discuta cu domnul Ghercă în calitate de director al Complexului sau dacă va veni altcineva în locul dumnealui. Nu știu cum vor sta lucrurile în viitorul apropiat, dar cel puțin acum nu m-am inflamat la aflarea veștii. Poate se va găsi înțelegere la Consiliul Județean, poate vor fi purtate discuții. Bănuiesc că este nevoie de o galerie de artă în Neamț, nu? Nu știu ce va fi pe viitor. Dacă în cele din urmă ni se va spune să plecăm, vom fi nevoiți să facem acest lucru. În mod normal ar trebui să existe și un preaviz pentru o asemenea decizie, dar vom vedea”, punctează președintele Uniunii Artiștilor Plastici Neamț.
O reacție mult mai tranșantă vine de la Doru Burlacu, vânzătorul de la Galeriile „Lascăr Vorel”, care în fiecare zi este la datorie. „Era singura galerie de artă din Neamț, din câte știu eu. Bănuiesc că acum nu mai este nevoie de ea, dacă s-a luat decizia asta”, spune ironic omul.
Deocamdată, activitatea Galeriilor „Lascăr Vorel” și a celor 42 de membri ai Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Neamț se va desfășura exact ca și până acum, fără nicio modificare, dă asigurări Ștefan Potop. „Avem un calendar de activități și expoziții programate, pe care trebuie să le onorăm și le vom onora. Vineri, de la ora 17.00, invităm un număr cât mai mare de nemțeni la vernisajul expoziției ce va cuprinde lucrări aparținând unui număr de 16 profesori de desen, intitulată <<Salonul profesorilor de educație plastică>>”, a încheiat președintele filialei Neamț a UAP.
Am încercat să obținem un punct de vedere oficial și de la managerul Complexului Muzeal Județean Neamț. Contactat telefonic de reporterul Vestea, Iulian Ghercă nu a putut fi găsit. În eventualitatea în care domnia sa dorește să exprime punctul de vedere al instituției pe care o conduce legat de întreaga situație, așteptăm o reacție pe care o vom publica.

Alex SÎRBU / Sursa foto: zilesinopti.ro

Lasă un răspuns