Gala ediţiei aniversare a Festivalului „Florile Ceahlăului” are loc la Tîrgu Neamţ!

Ediţia cu numărul 30 a Festivalului „Florile Ceahlăului” – concurs dedicat copiilor şi tinerilor – nu va avea loc la Piatra neamţ ci la Tîrgu Neamţ, la Casa Culturii.

Deşi toată iubitorii de cultură se aşteptau ca Gala Laureaţilor şi recitalul invitatului special Nicolae Furdui Iancu să aibă loc, aşa cum s-ar fi cuvenit, în seara de vârf a festivalului, pe scena Teatrului Tineretului, din păcate pentru pietreni TT s-a dovedit inaccesibil în condiţii rezonabile de organizare. „Nu reușim să ne încadrăm în timpul acordat de cei de la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț, care, în aceea zi, au programat un matineu. Am fi intrat în sală pe la ora 14:00 și ar fi trebuit să aranjăm decorurile, să facem repeții în decursul a doar trei ore, așa că am preferat să ne mutăm la Tîrgu Neamț”, a declarat astăzi Carmen Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, în conferinţa de presă de mai devreme.

Interesant este că şi Teatrul şi Centrul pentru Cultură sunt instituţii cu acelaşi regim juridic, adică subordonate Consiliului Judeţean, iar faptul că o Gală a unui asemenea festival (ajuns la ediţia 30), cu un astfel de artist în recital extraordinar „nu a mai prins” capitala de judeţ spune multe.

Încercând să îndulcească situaţia, Carmen Nastasă a dus discuţia în zona lui „tot răul – spre bine”, punând în valoare şi Casa Culturii de la Tîrgu Neamţ (modernizată acum câţiva ani, spre deosebire de Casa de Cultură din Piatra Neamţ care zace într-o stare deplorabilă) dar şi faptul că atât Consiliul Judeţean cât şi instituţia pe care o conduce ea au datoria de a trata cu respect fiecare zonă a judeţului. Şi astfel, după cele două zile de concurs care au loc la Piatra Neamţ (9 şi 10 martie), Gala (11 martie) va fi găzduită într-o zonă cu atâtea semnificaţii culturale importante pentru judeţ.

Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri „Florile Ceahlăului” este structurat pe două secţiuni – secţiunea canto (cu trei categorii de vârstă: 9-14 ani, 15-19 ani şi 20-25 ani), respectiv secţiunea instrumente.

Desfăşurare

Desfăşurată la mijlocul lunii februarie, faza preselecţiei naţionale a propulsat spre faza finală a competiţiei un număr de optzeci şi nouă de concurenţi. Patruzeci şi trei dintre aceştia, competitorii de la categoria de vârstă cea mai mică, vor concura vineri, 9 martie, începând cu ora 14:00, la Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ.

O zi mai târziu, sâmbătă, 10 martie, tot de la ora 14:00 şi tot la Sala „Calistrat Hogaş”, va avea loc concursul celorlalte două categorii de vârstă ale secţiunii canto, precum şi conucurenţii de la secţiunea instrumente.

Acompaniamentul este asigurat de orchestra de muzică populară a Ansamblului „Floricică de la munte”.

Pentru cele două zile de concurs, intrarea publicului la Sala „Calistrat Hogaş” este liberă.

Duminică, 11 martie, începând cu ora 16:00, la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamţ, va avea loc Gala laureaţilor, spectacol în care, alături de concurenţii câştigători, vor oferi recitaluri invitaţii speciali: Ionuţ Cocoş, laureatul de anul trecut, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, precum şi îndrăgitul intepret Nicolae Furdui Iancu însoţit de Grupul folcloric „Crai nou” din Alba Iulia.

Accesul publicului la spectacolul de gală se face pe bază de invitaţie. Relaţii la telefon 0233.21.40.26.

În acest moment, după cum a precizat Carmen Nastasă, mare parte din locurile de la Gală sunt deja ocupate iar doritorii ar face bine să se grăbească.

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns