Gala Ambasadorilor, ucisă „oleacă” în 2019! Promovare heirupistă a judeţului şi a vârfurilor date de această zonă

Ar fi trebuit ca la final de an 2019 să fie a treia ediţie a „Galei Ambasadorilor”, un eveniment elogiat sau criticat la primele două ediţii dar care, ca şi concept era unul interesant şi pe plus. În loc să corecteze erorile din trecut (politizarea sau infiltrarea prin vot public a unor „ambasadori” discutabili), organizatorii au legat proiectul de gard şi, la final de an 2019, nicio vorbuliţă…

Până acum câteva zile când Vestea a întrebat oficial la Consiliul Judeţean Neamţ şi Adrian Niţă, unul dintre comunicatorii instituţiei, a răspuns sec: „Este acțiune a Carmen Secularae”.

Carmen Năstase, managerul de la Carmen Saeculare a preferat să nu comenteze, probabil pentru a nu cădea între ciocan şi nicovală, între organizarea reală (cum a fost ea) şi subordonarea către CJ. Şi ce să fi spus managerul de la C.S., că organizatorul a fost „Consiliul Judeţean Neamţ prin centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare”? Că instituţia de cultură putea realiza evenimentul doar după ce acesta era aprobat (ca în anii anteriori) în plenul CJ şi primea şi banii necesari? Şi că anul acesta, angajaţii sau şefii CJ nu au mai făcut documentaţia pentru proiect de hotărâre aşa cum a fost în anii trecuţi?

Documentul de mai sus (prima filă din anexa la HCL) arată că organizatorul este Consiliul Judeţean (prin…). Mai mult, la cele două ediţii s-a tot spus, oficial, că evenimentul se înscrie în promovarea judeţului, mai clar a oamenilor de valoare din zonă sau a celor care aduc imagine pozitivă (s-a făcut referire şi la Direcţia de Promovare Turistică şi Guvernanţă Corporativă din CJ Neamţ; Direcţie, ooo, da!…).

Drept e că mai toată lumea a văzut primele ediţii şi ca „evenimentele lui Bărbuleţ”. De la iniţiator (Consiliul Consultativ în Domeniul Tineretului –  zonă de activitate din care s-a revendicat fostul consilier al Preşedintelui CJ), până la organizarea concretă şi chiar prezentare, Bărbuleţ a fost prezent în tot şi în toate. Poate chiar excesiv, după cum au zis unii, mai ales cu referire la partea de prezentare…

Bărbuleţ a plecat la începutul acestui an din CJ astfel că pregătirile (care, conform aceleeaşi anexe au început anul trecut de prin august, cu lansarea proiectului, nominalizări, prejurizare, vot electronic, jurizare finală) din acest an sunt în zona Sfântului Nimic. Cei de la Carmen Saeculare or fi aşteptat (sau nu) un semn divin de la Împărăţia CJ, consilierii de la Cabinetul Preşedintelui (unde a lucrat Bărbuleţ) sau cei de la Direcţia de Promovare Turistică or fi fost prinşi cu alte sarcini sau cu alte proiecte de suflet…

Legenda contemporană spune că unii de prin CJ şi-au reamintit brusc de Gala respectivă abia după ce, în urmă cu câteva zile, a venit întrebarea de la Vestea („Întrebare oficială: Mai organizează CJ în acest an Gala Ambasadorilor? Daca DA, când? Daca NU, de ce?”). Ba unora li s-ar fi deranjat chiar rutina ultimelelor luni, cu naveta intra-judeţeană, naţională sau chiar internaţională. Unii chiar s-au mirat precum Tândală: „Da, măi, era şi gala aia. Dar dacă nu a mai zis nimeni nimic…”. 

Revenind. Cum spuneam, Gala nu a fost la ediţiile precedente una perfectă. Ci perfectibilă. Vestea chiar a tuşat la momentul respectiv nişte detalii care săreau în ochi, de la politizare la amestecarea unor candidaţi din domenii evident diferite în aceeaşi categorie (vezi AICI, AICI). Dar am făcut-o nu pentru „a ucide” evenimentul ci pentru a-i trage de mânecă pe cei care ar fi trebuit să corecteze ce era de reparat.

Cum, de asemenea, dacă urmărim şi tabelul cu cheltuieli de mai jos, este vizibil că anumite detalii financiare mai puteau fi micşorate sau altfel dimensionate. Că unele chiar ridică întrebări:

Dar, una peste alta, a-i aprecia pe cei care contribuie fiecare pe domeniul lui (dar nu politicieni, primari, sau numărători de scame ai demnitarilor) în a se vorbi de bine despre un judeţ care altfel apare cu fel de fel de minunăţii prin presa centrală (ca să nu mai dăm acum exemple de la Ministerul X până la Panglica tricolor de la toaleta şcolii Y), chiar nu era ceva rău, în esenţă.

Conceptul şi evenimentul puteau fi reparate decent dar, în buna tradiţie românească, s-a mers pe ideea că e mai bine să nu se mai facă deloc.

O păsărică cu aripile fâlfâind prin zona CJ ciripeşte că, treziţi de întrebarea de la Vestea, unii se gândesc să mute Gala 2019 în 2020, pretextul fiind (convenabil, nu?) că aşa poate fi măsurată Excelenţa din decembrie până în decembrie. Ar fi şi aceasta o metodă de a repara o omisiune, deşi nu ştim să existe pe piaţă vreo criză de lecitină.

Rămâne de văzut ce va ieşi.

Daniel VINCA

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns