GAFĂ! Oficial în zona VIP, cu cămașa scoasă din pantaloni, la intonarea Imnului!


Să ai o calitate oficială (consilier local) și să stai în zona VIP cu cămașa scoasă din pantaloni este o atitudine care intră în contondență frontală și cu bunele maniere în materie de vestimentație dar și cu eticheta de solemnitate a unui eveniment care are și valența de ceremonial militar.

A comis o astfel de gafă impardonabilă consilierul județean Valentin Stavarache (foto de mai sus, zona marcată). Alături de Stavarache care stă cu mâna la piept când era intonat Imnul de stat al României într-o ținută poate bună de mers pe terasă se află în imaginea de mai sus alți 5 oficiali: un comandant militar în ținuta de vară (cămașă, dar băgată în pantaloni) și alți 4 reprezentanți ai unor instituții, toți la sacou.
De la stânga la dreapta e vorba de un alt consilier județean, de subprefectul Florin Zaharia, de primarul Bogdan Țarălungă (care are și eșarfa tricolor) și de vicepreședintele CJ Neamț, Dragoș Chitic (care este și cel care a postat pe net fotografiile de la eveniment).

Iar Stavarache nu are scuza că i-o fi ieșit, așa, din senin, cămașa din pantaloni pentru că, peste câteva minute, pe muzica marșului „Presărați pe-a lor morminte…”, el făcea parte din mica delegație CJ care depunea o coroană, cu aceeași vestimentație și atitudine care este neglijentă și neconformă cu momentul.


Oriunde în lumea civilizată, eticheta de protocol impune oficialilor la astfel de momente (mai ales dacă e vorba de ceremonial militar) obligativitatea costmului sau măcar o ținută casual cu cămașă (albă sau bleu) și sacou. În timp și etcheta a devenit mai permisivă, adică sunt tolerate lipsa sacoului (când e vorba de temperaturi de peste 40 de grade) sau chiar și cămășile de alte culori. Dar, OBLIGATORIU, cămașa nu trebuie să atârne peste pantaloni.

Dacă Stavarache ar fi participat cu această ținută dar ar fi stat în public, nu era nicio problemă, fiind vorba de o manifestare deschisă, în aer liber. Problema și gafa majoră apar pentru că s-a plasat în zona VIP, alături de comandantul miliar și de oficialii civili care au avut o ținută coresunzătoare, nu ca el.

Iar Stavarache nu are nici scuza începătorului. El nu este la primul mandat ci la al doilea și ar fi trebuit să învețe până acum să facă diferența între ținuta de mers la piață (sau de stat pe terasă) și cea de la un moment solemn.
Ce-i drept, nici nu e singurul demnitar local de prin Neamț care nu arată respectul cuvenit unor evenimente la care participă…

Imaginile de mai sus sunt de la evenimentul care a marcat trecere a 545 de ani de la Bătălia de la Valea Albă Războieni, momentul comemorativ având loc astăzi la Monumentul Eroilor din parcul comunei.

Oana Ceres

One thought on “GAFĂ! Oficial în zona VIP, cu cămașa scoasă din pantaloni, la intonarea Imnului!

Lasă un răspuns