Gafă de protocol: Discurs de 1 Decembrie cu elogiu PNL-PSD și bobârnac la USR


Discursul primarului de Piatra Neamț, Andrei Carabelea, la festivitatea cu ceremonial militar din Cimitirul Eroilor din Piatra Neamț a fost unul atipic pentru protocolul acțiunii, amestecând luptele și sacrificiile eroilor români cu politica contemporană, cu negocierile pentru formarea noului Guvern și cu alte subiecte total nefericit menționate în contextul Zilei Naționale.
Deși nu a nominalizat direct, aluziile primarului Carabelea au fost la un moment dat un fel de elogiu pentru cei din PNL și PSD și un bobârnac dat foștilor aliați de la USR.

Încălcând protocolul MAPN care stabilea clar că discursurile oficialilor vor face referire exclusiv la semnificația Zilei Naționale, primarul a amestecat eroii cu criza politică, cu părerile sale despre taberele politice încleștate pentru binele poporului (că nu putem zice de Ciolan, nu?), cu cei buni (care își dau mâna după ce s-au terfelit) și cei răi (care critică) dar și cu criza prețurilor, cu criza energetică și chiar cu criza politică din Est (Ucraina).

Asta a spus la un moment dat Carabelea la tribuna din Cimitirul Eroilor (vezi video de mai jos):

„A trecut un an și lupta noastră cu pandemia încă nu s-a terminat. Ba mai mult, s-au mai adăugat provocări noi și chiar unele mai dificile. Criza prețurilor, criza energetică, tensiunile din estul Europei… Și parcă toate acestea nu ar fi de ajuns, am adăugat și o criză politică nepermis de lungă care a lăsat răni greu de vindecat. Ni s-a confirmat că în politică, ca și în război, nu există niciodată. Am văzut colegi întorcându-și spatele și aruncând cuvinte dure și am văzut adversari înțelegându-se în a lucra împreună. Și vă spun de la această tribună, cu mâna pe inimă, cu tricolorul la piept și cu emoțiile Imnului Național încă intense că mai valoroase sunt mâinile care se dau spre a lucra împreună decât gurile care acuză și care aruncă jigniri. Parcă a fost nevoie să trecem prin toate acestea pentru a ne aminti de moștenirea înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru un ideal: unitatea”.

A mai fost o deviere de la subiect, de acceptat în contextul ultimelor evenimente (intervenția pompierilor la incendiul de aseară) dar felul în care primarul a făcut și această referire a fost unul total nefericit: „Am petrecut jumătate din noaptea trecută alături de forțele de intervenție ale ISU Neamț, pe Muntele Pietricica, simbolul orașului nostru, într-un incendiu e avea toate ingredientele unei catastrofe”.

Deci deși vorbește de o catastrofă preîntâmpinată, primarul începe fraza cu o expresie care îl pune pe el pe primul loc și utilizează și un verb – „am petrecut” – care nu-și avea locul…

Revenind la partea cu politica amestecată printre eroi, subliniem că protocolul stipulat de MAPN pentru acest eveniment, inclusiv pentru discursuri, este foarte clar, nu lasă loc la divagații personale sau la momente artizanal-ong-istice-propagandistice:

Iar referirea atât de clară și elogioasă la cei din PSD (mâinile care se dau spre a se lucra împreună) a fost văzută de unii observatori ca un fel de preludiu la oficializarea unei alianțe PNL-PSD și în Consiliul Local Piatra Neamț…

Mai jos, video de la ceremonia militară. Discursul primarului Carabelea, lung (foarte lung!) de 7 minute, îl piteti vedea la timer 16.45- 23.40:

Daniel VINCA

Lasă un răspuns