Gabriela Firea, slogan electoral copiat total de la candidatul Ciprian Enache de la Piatra Neamț!

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a început să promoveze de câteva zile materiale și mesaje de (pre)campanie electorală în care, la loc de frunte se află sloganul „Oamenii pe primul loc!”.
Dacă pentru bucureșteni respectivul slogan sună a noutate, ei bine, nemțenii au avut senzația de deja vu pentru că respectivul mesaj este folosit, tot ca slogan electoral, de luni bune, de candidatul ALDE pentru Primăria Piatra Neamț, Ciprian Enache.
Așa arată un mesaj de campanie al social-democratei Gabriela Firea, promovare vizibilă pentru bucureșteni de câteva zile:

Mai jos, câteva din numeroasele printscreenuri cu același slogan, promovat intens, cu mult înainte, de pietreanul Ciprian Enache de la ALDE:

 

Am mers mai departe și am dat căutări pe google. „Oamenii pe primul loc” apare lângă numele Gabrielei Firea de pe la mijlocul lunii martie iar lângă numele lui Ciprian Enache cu muuulte luni înainte, de prin martie sau chiar din februarie:

 

Mai jos, încă 2 dovezi irefutabile că Enache folosea obsesiv sloganul „Oamenii pe primul loc” cu mult înainte ca Gabriela Firea sau consultanții ei în PR (care, probabil, că i-au luat bani buni, pentru „creația” copiată/plagiată de la Piatra Neamț) să se fi gândit la așa mesaj…

A doua fotografie de mai sus are respectivul slogan drept titlu al emisiunii realizată de o televiziune online din Neamț și a fost, probabil, prima dată când mesajul a apărut pe o „burtieră”, caz repetat apoi foarte des.

Pentru Gabriela Firea nu ar fi prima dată când numele e apare într-un subiect în care își însușește ceva ce nu îi aparține (ne putem aduce aminte, de exemplu, de cazul foarte cunoscut când a vrut să își facă și ea parte din gloria Simonei Halep, pe Stadionul Național Arena, dar când a fost huiduită de public).

Probabil că acum, pe acest subiect al sloganului copiat cu atâta cinism, fapta nu îi aparține ei ci unor pretinși specialiști în PR care – meteahnă dâmbovițeană – merg la client/candidat cu câteva variante de slogan luate de pe la alții, prezentate drept originale și clientul alege una care i se pare mai ok, mai reprezentativ pentru el. Dacă e așa, Firea poate realiza că plătește, de fapt, niște plagiatori ordinari.

În ce-l privește, Enache (fost Diector al Administrației Parcului Ceahlău, consilier local PDL și PNL în mandate anterioare, retras din politică vreo 4 ani, revenit la începutul anului 2020, numit președinte ALDE Piatra Neamț și anunțat din ianuarie candidat ALDE pentru Primăria Piatra Neamț), acesta a declarat pentru Vestea.net că are destul de muncit în campanie pentru a bate obrazul unui alt candidat care i-a plagiat sloganul. „Eu sunt un candidat din provincie, de la Piatra Neamț, fără prea mari resurse. Am conceput acest slogan împreună cu un amic care se pricepe la partea de mesaj și promovare. Nu am eu banii doamnei Firea dar dacă dânsa și echipa ei – presupun una redutabilă și scumpă – mi-au luat și îmi folosesc sloganul, nu pot să concluzionez decât că am ales un mesaj bun daca e râvnit și însușit la acest nivel”.

Ciprian Enache a mai precizat că are în messenger și în whatsapp discuții de prin ianuarie cu amicul său cu care a lucrat la șlefuirea sloganului, ca formă și ca fond.

Interesant este și faptul că Firea îi copiază sloganul chiar și cu ușorul derapaj gramatical, lipsa virgulei (care să înlocuiască predicatul) după cuvântul „oamenii”. Enache spune că intenționat a mers pe varianta fără virgulă pentru că această formulă este mai de forță. Ca să vezi coincidență, și Firea și oamenii ei au procedat la fel.

Sloganul respectiv este unul unic în România, nu se înscrie în șirul clișeelor foarte obosite (precum „Continuăm împreună”, „Schimbare…” etc) și orice specialist în Sociologie spune că ipoteza ca un astfel de mesaj să fie gândit independent, separat, fără „inspirație” este de 1 la 200 de milioane. Adică un raport de zece ori mai mic decât „unitarul raportat la populația României”.

Ciprian Enache nu a înregistrat respectivul slogan la OSIM dar este evident că un plagiat este tot plagiat, că doar nici cărțile sau doctoratele nu sunt „mărci înregistrate” iar copierea lor sau arogarea unor merite necuvenite este, în primul rând, un „detaliu” care ține de moralitate și caracter.

Rămâne de văzut care va fi reacția Gabrielei Firea pe acest subiect, dacă își va asuma plagiatul (personal sau ca echipă) sau, la fel ca în cazul episodului de pe Național Arena reacția echipei ei va fi de a muta huiduielile (atunci de la Firea, grobian, la Halep).

Vom reveni.

N.B. – Înainte de publicare, i-am trimis un mesaj Gabrielei Firea în care am anunțat-o despre subiect, i-am spus că îi vom trimite și linkul la acest articol și că dacă are vreo reacție o așteptăm spre publicare.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns