Gabriela Firea, huiduieli, pagina de facebook suspendată şi lecţia pentru politicienii din Neamţ

Cazul e cunoscut: primarul general al Capitalei urcă pe scenă lângă campioana Simona Halep, este huiduită pe tot parcursul scurtului discurs, încearcă să dea un retur (mesaj de răspuns) pe facebook, îşi ia mii de înjurături şi acolo şi sfârşeşte prin a-şi suspenda pagina de facebook.

Citeste si: Gabriela Firea şi-a suspendat pagina de Facebook după ce a fost huiduită pe Arena Naţională

Ce ar trebui să înţeleagă de aici politicienii români, inclusiv cei din judeţul Neamţ, legat şi de evenimentele publice dar şi de expunerea pe facebook? Destule. Doar câteva învăţăminte din multele care pot fi desprinse:

1.România (sau comunitatea, că e judeţul Neamţ, că e Piatra Neamţ) reală nu se rezumă la globul de sticlă frumos desenat cu roz-bombon de către aplaudaci, producători de ode la kilogram (care fie îs plătiţi pentru asta, fie o fac pentru că au primit ei ceva funcţii, lucrări, ghişefturi). Echipa de aplaudaci îţi spune că totul e ok, că „fii tare şeful, dă-le-o în gură…” pentru că are interesul ca politicianul să rămână captiv poveştii în care aceştia îl împachetează.

2.Gabriela Firea venea după mitingul de acum 2 zile pro PSD, pro Dragnea. Iar cei aflaţi în tribunele Naţional Arena nu erau – ca profil psihologic – nicidecum precum cei de la miting. Vreo 80 la sută erau bucureşteni, vreo 20 la sută provinciali, dar oameni care şi-au permis să vină, CĂ AU VRUT EI!, cu metroul sau cu maşina, din timpul lor liber, fără să le dea nimeni nici măcar o apă minerală de pomană.

3.Dar ce a păţit Firea putea păţi orice alt politician (chiar şi Iohannis) care ar fi urcat astăzi pe scenă. Episodul pare tras la indigo cu cel cu Elena Udrea, la Gala Bute. Încă o dovadă că politicienii nu trag nişte învăţăminte şi că sfătuitorii lor (pe capitolul PR) sunt nişte neprofesionişti puşi pe pile. Pentru ca un profesionist de minim nota 7 în Imagine i-ar fi spus azi lui Firea să nu urce pe scenă. Să inventeze alt personaj pentru momentul cu cheia oraşului (moment care putea avea loc, la fel de bine, şi în prima şedinţă de Consiliul General).

4.Mesajul de pe facebook dat ulterior a fost, de asemenea, o catastrofă. Ceauşescu amintea de agenturile străine, Firea nu s-a abţinut să nu pomenească de „cetăţeni cu venin”, „câţi bani primim de la ONG-uri dubioase” (aluzie la sorosisti). A fost mesajul unui om frustrat şi lipsit de creativitate, care merge pe şabloane care induc imediat ostilitate doar pentru că nu poate accepta că oamenii mai huiduie şi pentru că aşa le vine lor la gură. Şi deşi a evitat să comită o culpabilizare generală, spunând că ăia cu „venin” au fost plasaţi strategic i-a insultat pe toţi ceilalţi dând de înţeles că ăia „ne-sorosisti” au fost nişte proşti manipulaţi. Nici că se putea mai bine pentru ca apoi să se reverse tonele de comentarii critice şi injurii.

5.Firea şi pseudo-specialiştii de lângă ea au fost atât de aroganţi încât nu au luat în calcul faptul că este capacitată o uriaşă masă critică la adresa PSD şi că cei anti-PSD sunt mai activi pe net decât cei pro-PSD. Iar cei pro PSD nu vor fi foarte tentaţi să comenteze, să se certe pentru o chestiune punctuală, cu valenţe personale. Firea şi aceiaşi analişti de casă au ignorat şi masa critică anti-politică, exponenţii acesteia remarcându-se în paralel cu lipsa de la vot cu zelul  de pe net. Deci non-politicii erau de această dată, previzibil, de partea celor anti-PSD. Şi la Arenă, şi pe facebook.

Concluzia: Firea a primit ce era de aşteptat. Să nu înţeleagă cineva că încurajăm astfel de atacuri sau insulte în valuri. Doar că politicienii, aproape toţi, primesc sau vor primi ceea ce au răsădit în opinia publică: politizarea excesivă, lipsa ideei de a ne bucura de ceea ce trebuie să-i unească pe români. Cei care plângeau acum câteva ore de mila Gabrielei Firea au uitat cum în urmă cu câţiva ani salutau faptul că Traian Băsescu a fost huiduit, la uşa Bisericii, în timp ce îşi conducea fata la cununia religioasă. Când creezi astfel de monştri psihologici – huiduiţi, şo, pe ei! – nu vei şti niciodată dacă galeria nu se va îndrepta şi împotriva altor ţinte, nu doar spre cele ordonate de tine…

A doua concluzie: Opoziţia (PNL, PMP, USR etc) nu trebuie să aibă motive de bucurie. Cei care au huiduit-o astăzi pe Firea sau au înjurat-o pe facebook (ne referim la marea majoritate, la cei scârbiţi de politică) vor face la fel şi când va fi vorba de un reprezentant al altui partid. Uitaţi-vă prin multe din oraşele şi comunele cu primari PNL care povestesc frumos dar nu-s cu nimic mai competenţi decât PSD-iştii şi aveţi tabloul complet al unui popor în care neîncrederea în TOATĂ CLASA POLITICĂ ESTE TOT MAI MARE.

Daniel VINCA

Nota Bene – explicaţia dată de Gabriela Firea pe facebook (cu mesaje care frizează paranoia) aminteşte foarte bine de astfel de replici pornite de la unii din PNL Piatra Neamţ. Gen Valentin Ciobanu (ex-consilier local, ştampilat drept INCOMPATIBIL de ANI, numai bun să fie în continuare director general la firma Primăriei, Publiserv) care tot explica el în scris pe facebook (în vorbire are mari probleme de exprimare, chiar şi când citeşte un text scris) cum că toţi cei care au altă părere decât el sunt idioţi, şantajişti, plătiţi de duşmanii poporului etc. Da, alături, halatul era mai ieftin…

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Gabriela Firea, huiduieli, pagina de facebook suspendată şi lecţia pentru politicienii din Neamţ

  1. Din pacate,99% dintre cei ce compun clasa politica,sunt de o calitate morala atat de proasta,incat frizeaza absurdul.SI tragedia este ca noi ii punem acolo,cu manuta noastra. Si apoi ne miram ce tampenii fac alesii nostri ilustri…. Era previzibila reactia oamenilor,care traiesc in Bucuresti si se confrunta zilnic cu dementa de acolo,cu lipsa de viziune,directie,vointa a primarilor alesi . Poate ne trezim si noi nu mai alegem pe toti traznitii care ne promit luna de pe cer si viata vesnica in belsug…..

  2. Politrucul, asteapta momentul prielnic pt. a-si baga capul in poza, profita cat poate de munca , succesul altuia, pentru a-si insusi o parte . La esecuri unde sunteti, gretosilor ?
    Stiti voi cate sacrificii a facut familia acestei fete, ca sa ajunga aici ?
    Numai sa indrazneasca cineva sa aiba o alta opinie fata de a voastra, ca dati imediat alarma sa se adune haita……

Lasă un răspuns