„Fum alb” în disputa pe terenul de sport de la Traian-Zănești

„Comunicarea și transparența nu au ucis pe nimeni. Lipsa lor – da!” – spune un dicton prezentat, într-o formă sau alta, la orice curs despre bune practici în administrație, comunicare, afaceri etc.
O dovadă a validității acestui concept o prezintă concluzia întâlnirii de azi, pe disputa legată de terenul de sport de la Școala Traian-Zănești, dintre directoarea Isabela Jinaru și 3 tineri din rândul comunității din satul Traian.
După ce ambele tabere au căzut de acord că fiecare este animată de bune intenții și că un proiect nu poate distruge o altă idee dragă comunității, „marea împăcare” a concluzionat că pe suprafața de teren generoasă de la Școala Traian (curte plus terenul de sport) pot coexista ambele concepte. Mai ales că la ambele capete ale terenului de sport sunt suprafețe libere.
Astfel că directoarea Jinaru și tinerii au bătut palma ca (în ordinea aceasta): 1. să fie modernizat terenul de sport; 2. să fie realizat, în aceași curte a școlii și proiectul „Școala Pedagogică”. Mai mult, directoarea Jinaru i-a asigurat pe tineri că se va zbate ea să obțină fondurile necesare pentru modernizarea terenului de sport, de la Primărie sau/și din alte surse.
Iar faptul că directoarea s-a angajat să demareze proiectul pedagogic abia după realizarea modernizării terenului de sport arată că aceasta a înțeles că încrederea unei comunități temătoare se câștigă prin fapte și prin onorarea unei înțelegeri, a cuvântului dat.
Nu rămâne decât să urmărim în timp realizarea în tandem a celor două investiții, ambele importante.

Între timp, nu ar strica ideea ca onor IPJ Neamț să-l trimită la un curs de comunicare/relaționare pe șeful de post de la Zămești, Cătălin Dumitrașcu, care în toată această dispută, în loc să invite la discuții și mediere, procedând fix ca o slugă a primarului (deranjat de „tărăboiul” iscat de tineri cu un clip de 8 secunde), a procedat fix ca un Garcea care își arată mușchii: a chemat ieri la poliție, ca să-l hărțuiască și să-l amenințe cu amenda pe unul din tineri și se lăuda în gura mare cum va face la fel cu ceilalti 28 de oameni care apăreau în acea filmare.
În condițiile în care chiar în satul Traian avusese loc, de curând, o nouă faptă foarte gravă (tâlhărirea și violarea unei femei în vârstă de un recividist proaspăt eliberat din pușcărie), în loc să monitorizeze ca la carte astfel de indivizi predispuși la astfel de infracțiuni, Garcea/Cătălin Dumitrașcu consuma resursele polițienești pentru a hărțui la un mod incalificabil tinerii care doreau doar să aibă unde juca fotbal.

Deschiderea directoarei Jinaru dar și a tinerilor din Traian la discuție, la o rezolvare amiabilă convenabilă ambelor părți arată și bun simț și maturitate și respect pentru valorile comune comunității, „detalii” atât de străine șefului de post care pare animat doar de obediența profundă față de primar, de transformarea instituției Poliției în preș politic în beneficiul cuiva deranjat de dorința unor tineri.

Vom urmări în continuare subiectul.

Daniel VINCA

Nota Bene – Pentru cei care nu înțeleg metafora cu „fumul alb”, e vorba de o expresie clasicizată cu privire la modul în care este ales un Papă nou. Delegații catolicismului din toată lumea sunt închiși într-o sală de la Vatican unde rămân și discută până când au o decizie finală. Faptul că au ajuns la un rezultat este anunțat poporului prin fumul alb care iese pe unul din hornurile Palatului Papal.

 

Lasă un răspuns