Fricoasă! Directoarea TT se ascunde de presă!

Noua directoare de la TT se ascunde de presă. Asta lasă clar de înţeles ultimele gesturi sau decizii ale celei care a fost adusă în prima parte a anului ca director interimar şi care a câştigat – mare surpriză – concursul în care i-a avut contracandidaţi pe doi dintre actorii de la TT (adică doi subordonaţi).

Conferinţa de presă post-festival – anulată!

Tradiţia festivalurilor din ultimii ani încetăţenise obiceiul corect (în spiritul transparenţei decizionale) ca imediat după eveniment să aibă loc o conferinţă de presă gen „dare de seamă” în care erau punctate diverse aspecte (artistic, organizatoric, financiar). În care presa, de asemenea, punea întrebări pe anumite probleme de fond sau detalii.
Şi la finele festivalului din acest an a circulat informaţia – indusă de apropiaţi ai Gianinei Cărbunariu – că luni (alăltăieri) se lasă cu conferinţă de presă. Nu a mai avut loc actiunea respectivă nici luni, nici marţi, e deja miercuri. Mda, e greu ca manager (care ai în subordine inclusiv contablili etc) să pregătesti o execuţie bugetară în care transparent (dacă nu ai nimic de ascuns) să spui ce s-a întâmplat cu fiecare leu din buget. leu intrat, leu ieşit! Sau poate Gianina Cărbunariu e încă ocupată cu ultimele plăţi din care unele pentru amicii şi partenerii ei din unele proiecte din ultimii ani, după cum spun cei care urmăresc anumite orbite artistic-financiare…

„Vă invită conducerea. Adică directorul adjunct!…”

Primesc dimineaţă un telefon. La celălalt capăt al firului (vorba vine, eram pe mobile amândoi) o doamnă de la Secretariatul artistic al TT. Care îmi spune că sunt invitat la o întâlnire cu conducerea (deduc că e o acţiune care îi vizează, pe rând, pe toţi „mogulii” din presa nemţeană). Spmnoros, am totuşi prezenţa de spirit să întreb „ce înseamnă conducere?”. Răspuns: „doamna director adjunct!”. Am confirmat participarea.

Trec peste uşoara impoliteţe a doamnei director adjunct de a nu face personal invitaţia (la CJ sau la Minister va vorbi tot prin intermediul doamnei din secretariatul artistic?) şi mă întreb cam ce aş putea discuta eu cu doamna respectivă (tema fiind o solicitare deja trimisă pe Legea 544 dar „şi alte subiecte”). Are 4 zile (lucrătoare) de când a fost numită pe funcţie, opinia publică şi conducerea CJ Neamţ a aflat… tot din presă. Am înţeles că dă impresia că ar fi din alt aluat, înţelege ce înseamnă instituţie publică (deşi are în CV experienţă la firme private, multinaţionale) dar mă întreb dacă a apucat să cunoască personal pe fiecare angajat din TT şi să afle cu ce se ocupă fiecare… Îmi va răspunde directoarea adjunctă la întrebările legate de „clienţii” de casă ai managerului general pentru care abia încheiatul festival a fost o vacă bună de muls? Om vedea…

Cert e că nu trebuie să fii mare psiholog să înţelegi că Gianina Cărbunariu fuge efectiv de presă. A conştientizat că teatrul pe care îl joacă (fată bună cu bune intenţii) ţine poate doar pe la politicieni dar nu şi la „jurnaliştii propagandişti” (cum spun tovarăşele ei de terasă). Şi-a dat seama că presa locală încă mai are oameni care întrebă cât şi de ce.

Să fii director la o instituţie publică şi după mai bine de 6 luni să araţi că nu ştii ce e o conferinţă de presă (transformată în tovarăşii tăi în şuetă, pseudo-emisiune cu hăhăieli etc) şi să te mai şi superi când ţi se atrege civilizat atenţia arată un temperament labil, lipsit de minimele calităţi de a gestiona rezonabil o situaţie (minoră, în fond).
Păi dacă doamna asta se supără pentru o observaţie pe un detaliu de organizare, cam cât de bucuroasă ar fi când ştie că pot fi întrebări despre banii daţi unor tovarăşi sau despre cheltuieli suportate din banul public pentru cazarea (plus alte alea…) prietenelor care au stat la Neamţ o săptămână ca să scrie o amărâtă de cronică favorabilă (Cristina Modreanu, de exemplu) dar care s-a dovedit mai utilă pe post de fan-atmosferă la aceeaşi conferinţă de presă penibilă?

În concluzie, când un director de instituţie (nu ţine faza că e nouă, a avut şi interimatul de jumătate de an) fuge de presă, anulează conferinţe de presă, cere ca banale întrebări să fie adresate în scris, se ascunde în spatele mesajelor transmise presei, deci opiniei publice, semnate cu „echipa TT” etc înseamnă nu doar că e fricoasă ci că e vorba de un manager slab rău. Vorba unui amic: „o <<tezistă>> care nu înţelege template-ul funcţiei”.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook