Freamătă judeţul: Alegeri în organizaţiile locale PSD!

coperta psd

În avancronică şi pregătire pentru alegerile la vârful organizaţiei judeţene PSD Neamţ, în organizaţiile locale ale acestui partid au loc conferinţe de alegeri.

Într-o perioadă în care vorbitul despre înnoirea clasei politice e la modă, şi la PSD (ca şi la celelalte partide), vorbitul e una, fapta e altceva: adică foarte greu apar nume noi în faţă, de lideri locali.

Pe de o parte, la PSD sunt mulţi primari (vreo 70, parcă, din totalul de 83 din judeţ) şi, în multe cazuri, şefia administrativă împletită cu şefia de partid e un fapt cu rol de cutumă. Pe de altă parte, actualii lideri de organizaţii locale au în spate experienţă, bătălii, victorii… Chiar şi acolo unde, la ultimele runde de bătălii electorale, rezultatele nu au fost colosale (sub media generală, asta însemnând, de fapt, voturi venite pe trendul naţional, “de la televizor”, cum se spune prin partide…”), apariţia unor lideri noi e, ca probabilitate, un fapt care ţine de şansa de a vedea, în direct, împerecherea cocoşilor de munte…

Cert este că, totuşi, pe lângă “dinozaurii” care conduc organizaţiile sau care a părea a avea locuri de “senatori de drept” în birourile locale, se mai strecoară, timid, câte o figură nouă…

Deputatul Ioan Munteanu este, organizatoric, în PSD, şeful colegiului 5. 17 comune, 17 organizaţii. “În marea lor majoritate, organizaţiile din acest colegiu, au realizat aceste activităţi. Mai avem joi Tămăşeni şi Oniceni, apoi vineri la Pânceşti. Şi mai rămân Poienari şi Stăniţa… Nu au fost conferinţe foarte mari, ci mai liniştite, în general cu 25 de participanţi… În general, au fost aleşi sau realeşi, ca preşedinţi de organizaţii locale, primarii din aceste localităţi. Din totalul de 17 comune, doar în 4 PSD nu are primari. În paralel cu alegerile la seniori, au fost alegeri şi la organizaţiile locale de pensionari, femei şi tineri. Iar în birourile locale, avem peste tot, şi femei şi tineri, a precizat deputatul Munteanu.

Într-un alt colegiu din PSD, activitatea respective e în plină desfăşurare. Cum deputatul Liviu Harbuz nu a răspuns mai devreme la telefon, vestea.net a luat informaţiile din sursele locale. Am aflat astfel că, în ultimele zile, au fost alegeri la Cândeşti, Borleşti, Podoleni, Roznov … Surpriza ar fi la Roznov unde garda veche a PSD – reprezentată de fostul primar Jănel Ilarie – a lăsat loc tinereţii, şef de organizaţie devenind Mădălina Ciubotaru, fiica actualului primar, Ionel Ciubotaru.

Între timp a sunat deputatul Harbuz, completarea interesantă a acestuia fiind: “Organizaţia Roznov a hotărât să dea credit tinereţii. Propunerea ca Mădălina Ciubotaru să fie preşedinte a fost făcută chiar de fostul preşedinte Jănel Ilarie”.

Deputatul Harbuz a mai adăugat: “La celelalte 11 organizaţii din colegiul 3, alegerile sunt programate astfel ca să încheiem până pe data de 30 iunie. În general la o astfel de conferinţă participă cam 50 de delegaţi, o formulă care asigură şi reprezentativitate şi validitatea unei astfel de acţiuni. Ce va fi la celelalte organizaţii, nu pot anticipa, eu şi colegii care vin de la judeţ având rolul doar de a asigura desfăşurarea statutară a acestor alegeri.

Din informaţiile culese de vestea.net, se pot prognoza ca fiind interesante şi dinamice alegerile de la Mărgineni şi Zăneşti.

La Mărgineni, actualul primar Vasile Rotariu, care e şi actualul preşedinte PSD, va avea drept contracandidat pe Dorina Surdu, soţia fostului primar (decedat anul trecut). Se anunţă o competiţie interesantă, cu atât mai mult cu cât despre Dorina Surdu se spune că “e mai bărbată decât mulţi bărbaţi.

Cel puţin la fel de interesantă se anunţă concurenţa la funcţie, la Zăneşti. Actualul preşedinte al organizaţiei este viceprimarul Gheorghe Ciocoiu. Primarul Ionel Filip e tot PSD, aşa că nu e exclusă nici o candidatură a acestuia. Sau o predare de ştafetă stabilită între cei doi…
Aceste calcule sunt însă încurcate de o altă candidatură anunţată, cea a consilierului local Emilian Cioineag, aflat la al treilea mandat de ales local, în ciuda vârstei relativ tinere (45 ani). Cioineag a luat foarte în serios mesajul de întinerire a clasei politice – transmis inclusiv de la centrul PSD, chiar şi de Victor Ponta în atâtea rânduri – şi a ajuns la concluzia “dacă nu noi, atunci cine?”.

Localnicii care se mai pricep la politică şi administraţie au, în general, cuvinte bune despre “consilierul de la Traian” cunoscut pentru tact, seriozitate, organizare (CV/ul acestuia menţionează, de ani buni, funcţia de director tehnic la diverse firme private) dar rămâne de văzut în ce măsură intenţia acestuia nu va deranja jocurile (de culise?) deja făcute de unii. La Zăneşti, şi în 2012, strategia unora a fost de a pune mâna pe cât mai multe partide (la nivel de organizaţii locale). Astfel, la acel moment, UNPR-ul era controlat de oamenii actualului primar (trecut de la PDL la PSD), PNL-ul nu a avut candidaţi dar nici formula USL nu a funcţionat (liberalii semnând adeziuni la PSD şi candidând pe lista social-democraţilor) iar PDL şi PRM au luptat de numa’-numa’ (liderii şi consilierii de la cele două partide trecând, oficial, la finele lui 2014 în PSD, cu menţiunea expresă a unora “nu pentru partid ci pentru domnul primar”).

Practic, candidatura lui Cioineag la şefia PSD Zăneşti depăşeşte semnificaţia unui demers pur personal mergând spre simbolistica asumării de către un social-democrat fidel partidului (e înscris în PSD în tinereţe şi acolo a rămas indiferent de perioadele de Putere-Opoziţie sau de propunerile venite de la alte forţe politice) a spargerii blaturilor şi intereselor personale şi de grup trans-partinice.

Până pe 30 iunie, aceste alegeri vor fi finalizate în toate cele 83 de organizaţii locale. Iar miza judeţeană excede patimile, orgoliile, interesele şi demersurile locale, noii lideri şi noile structuri desemnând delegaţii care vor participa la alegerile pentru funcţiile în organizaţia judeţeană de seniori dar şi la cea de tineret unde, de asemenea, se anunţă competiţii de urmărit.

Vom reveni.

D.V.

 

 

 

5 thoughts on “Freamătă judeţul: Alegeri în organizaţiile locale PSD!

  1. Domnul Cioneag ce rezultat a realizat pentru Psd de cand e consilier ,niciodata Traianul nu a iesit pe primul loc la alegeri nici la locale ,parlamentare ,crezi ca acum o sa fie mai bine nu prea cred nu prea are priza la concetatenii lui

  2. Emiliane, mult succes! A venit vremea ca tu si alti baieti de varsta ta sa va implicati mai mult, sa faceti ceva bun pentru comuna noastra, si pentru Traian si pentru Zanesti. Si poate cu tine si cu altii ca tine vom scapa de blestemul de a fi condusi de incompetenti sau de mafioti ce cred ca pot cumpara totul cu bani. Succes!

  3. Cioineag Emilian(Dan), un om cu mare caracter, cu mare suflet pentru P.S.D. si pentru oameni, el a intrat intr-o lupta directa pentru presedintia P.S.D.-ului Zanesti cu vesnicul si singurul candidat Ciocoiu Gh., dar de fapt lupta se duce cu mafia locala la care a aderat si tovarasul viceprimar Ciocoiu condusa de primarul in functie Filip Ioan. De fapt inca din anul 2012 organizatia psd Zanesti a fost vanduta de Ciocoiu mafiei PDL din comuna noastra!!! Asa ca parerea mea este ca este cel mai potrivit om pentru a prelua conducerea organizatiei locale de acest domn, pentru ca este singura garantie pentru salvarea ei din maiinile celor infiltrati din alte partide, complici cu Filip si Ciocoiu dat fiind faptul ca este un brend bun de exploatat!!! Psd-isti Zanesteni, ajunge dictatura lui Ciocoiu de 20 de ani, dati o sansa unui tanar cu mare drag si cu multa energie pentru binele organizatiei!!!!

  4. Felicitari si succes, doamna Dorina. Sunteti o luptatoare si o invingatoare.

Comments are closed.