Fraudă uriașă la spital cu banii Casei de Asigurări! Psihologi „externi”, consultații fictive, chiar și când Policlinica era închisă!

Un scandal uriaș stă să bubuie la Spitalul Județean, miza fiind decontări uriașe din banii Casei de Asigurări de Sănătate, pe un circuit dubios al unor consultații psihologice conexe unor patologii, unele din aceste consultații fiind fictive, raportate prin fraudă, inclusiv în perioada în care Policlinica a fost închisă pe motiv de Covid, anunță surse neoficiale.

Managerul Silviu Verzea de la Spitalul Județean Neamț ar fi fost informat în urmă cu câteva zile despre schema de fraudare, este avansat un prejudiciu estimativ de sute de mii de euro adunat în ani de zile și, cu siguranță, cazul va fi anchetat penal pentru că nu se mai poate vorbi de mușamalizare și dacă ar fi adevărat doar un sfert din ceea ce deja se vorbește în anumite medii.

Ingineria curge de câțiva ani de zile și în principiu ar fi cam așa: două asistente care au făcut între timp și studii universitare de Psihologie aveau… contracte de prestări servicii cu Spitalul pentru servicii consultări psihologice conexe (pentru ORL și Hematologie, respectiv Diabet și Neurologie). Primele verificări duc la ideea că cele două decontau sume importante, direct de la Casa de Asigurări, decontând astfel de consultații chiar și pentru pacienți pe care nu-i văzuseră. Foarte interesant de văzut va fi cum de aveau acces la baza de date cu pacienții care fuseseră condultați real de medicii respectivi, pentru acele specialități (dar nu cu servicii de psihologie). Le furniza cineva de la cabinetele respective acele informații sau intra cineva în baza de date folosind, fraudulos, userele si parolele altcuiva?

Informațiile absolut incredibile nu se opresc aici: au fost întocmite documente în fals, cu consultații fictive, inclusiv în perioada pandemiei de Coronavirus când Policlinica era închisă. Mai mult, chiar unii medici sau asistente de la cele 4 specialități care apar că au consultat pacienți (că altfel nu îi puteau vedea asistentele-psihologi) erau… internați în Spital cu Covid.

Surprizele nu se opresc aici: chiar una din cele două asistente a fost internată cu Covid, fiind contact direct cu un pacient care a și decedat ulterior.

Numele celor două asistente (cărora, dacă doresc, le publicăm și punctele lor de vedere dacă le vor remite pe mail) sunt: Mihaela Spânu și Angela Gherasim. Ultima a fost până în urmă cu ceva timp chiar directoarea (oficial, coordonatorul) Policlinicii Spitalului Județean. După ce a fost schimbată din această funcție, nu a dorit să revină pe funcția de asistentă medicală, astfel că contractul de muncă a încetat. Nu și cel de prestări servicii.
Aceleași surse neoficiale spun că primul care s-a prins că este ceva în neregulă este actualul manager Verzea, care trebuia să semneze pentru conformitate realizarea acestor consultații psihologice pentru ca cele două asistente-psihologi să poată trimite facturile spre Casa de Asigurări de Sănătate.
Din momentul în care i s-au confirmat suspiciunile, directorul Verzea a suspendat contractele cu cele două furnizoare de servicii și a decis ca partea de consiliere psihologică să fie făcută de o angajată a spitalului, doctor în Psihologie.

Vom reveni.

Daniel VINCA
sursa foto – Mesagerul de Neamț

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns