Frate de primar PSD, vizat de perchezițiile la Mafia Lemnului

Perchezițiile realizate ieri (și) la Neamț, în dosarul deja branduit drept Mafia Lemnului, au legătură cu două firme din Suceava, la una fiind acționar și admnistrator și… fratele unui primar PSD, anunță Monitorul de Suceava.

Din totalul de 146 pecheziții, 4 au vizat entități silvice din Neamț, adică ocoalele silvice Târgu Neamț, Pipirig, Văratec și Ocolul Bisericesc Neamț. Cele două firme vizate –  Nico Paul SRL și Saniral SRL – sunt amândouă din județul Suceava.

Și, aici intervine surpriza remarcată de jurnaliștii suceveni: „Anchetatorii vizează destructurarea unor rețele de traficanți de material lemnos, care au fost puse pe picioare de afaceriști din Bogdănești și Cornu Luncii. Este vorba de două filiere, una a fraților Ionuț și Paulică Ursu, iar a doua era închegată de Vasile Pârlac și Ștefan Gherman, al doilea nimeni altul decât fratele primarului din Slatina”.

Într-adevăr, Ștefan Gherman are un frate care se numește Vasile Vlăduț Gherman și care este primarul comunei Slatina din județul Suceava. În 2020, acest Gherman a câștigat lejer al doilea mandat de primar, cu peste 85 la sută din voturi, candidând sub sigla PSD.

Evident că răspunderea în  fața legii este una personală, nu poate fi învinovățit primarul Gherman de faptele fratelui său dacă acesta din urmă va fi condamnat prin vreo sentință definitivă (în acest moment beneficiind de prezumția de nevinovăția).

Ca detaliu, totusi: și primarul comunei Sucevene are propriile probleme judiciare, acesta fiind trimis în judecată, acum câteva luni, de procurorii care îl acuză că ar fi cumpărat motorină pentru comună, de vreo 50.000 euro, fix de la firma fratelui său, fiind acum judecat pentru infracțiunea de ”folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane”

În același timp e foarte interesant cum acționa acest lanț infracțional din sectorul silvic, după cum relevă anchetatorii.

<S-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic. Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere. Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor>, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

D.V.

One thought on “Frate de primar PSD, vizat de perchezițiile la Mafia Lemnului

  1. Gaterul primarului de la Candesti functioneaza legal??? deoarece el se lauda prin sat ca de cand lucreaza cherestea la negru ii merge foarte bine

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.