FOTO-VIDEO Scriitorul Constantin Munteanu, în ALDE Neamţ: „Politica fără cultură e sortită pieirii”

 


Recent înscris în ALDE Neamţ, Constantin Munteanu (unul dintre cei mai cunoscuţi şi prolifici scriitori nemţeni) afirmă că lipsa culturii dăunează grav politicienilor şi politicii. În exclusivitate pentru Vestea.net, scriitorul a explicat, alături fiind de Ion Asaftei (preşedintele ALDE Neamţ) şi de Ciprian Enache (preşedintele ALDE Piatra Neamţ) de ce politica românească are nevoie de o infuzie de cultură dar şi de ce el a ales „să se ia cu acte cu ALDE” (aluzie la adeziunea care este doar o formalitate, dată fiind relaţia de durată pe care o are cu liderul liberal-democraţilor nemţeni).

„Spunem cu cine te însoţeşti ca să-ţi spun cine eşti. Mă însoţesc cu nişte oameni care au făcut ceva în ţara asta, dacă e să mă refer la fostul prim-ministru, domnul Tăriceanu, el este cel care a dat cele mai mari fonduri pentru dezvoltarea fizicii nucleare în ţara noastră. De la el a plecat această dezvoltare a fizicii în România, pentru care îl elogiază colegii mei fizicieni, România ajungând în primele rânduri din lume în acest domeniu.
Avem nevoie de oameni cu capul pe umeri care să facă ceea ce spun, mai ales în actuala conjunctură în care se află ţara, pentru că de oameni care promit şi nu onorează suntem sătui”, a explicat scriitorul Constantin Munteanu.

Cel care este autorul a numeroase romane, piese de teatru, scenarii de teatru radiofonic a explicat şi legătura sa de suflet cu ALDE Neamţ: <<Printre punctele tari ale organizaţiei ALDE Neamţ este faptul că ceea ce şi-au propus liderii de aici, din judeţ, au făcut. Şi au făcut cu tragere de inimă, să iasă treaba bună, fiind alături de toată populaţia, nu au făcut deosebire. Spiritul ALDE este şi la Neamţ unul tânăr, cu idei inovatoare pentru Ţară. Nu am văzut la celelalte partide să pună problema jafului care se face în românia decât la ALDE. Şi văd această abordare cu ochii omului care a lucrat 30 şi ceva de ani în uzină la Săvineşti, care ştie ce bogăţii avem care curg printre degete sau sunt părăduite fără să atingă degetele românilor. Este mare păcat. Ştiu că ALDE în viitoarea legislatură va şti să pună piciorul în prag să ne bucurăm noi românii de ceea ce avem în ţară.
Dacă politicienii nu au oameni de cultură pe lângă ei, sunt sortiţi să piară. Au nevoie foarte mare de aşa ceva. Dacă a rămas ceva din antichitate, transmis până astăzi, a rămas prin gura oamenilor de cultură dintre care unii au fost şi în primele rânduri ale bătăliei social-politice>>.

Preşedintele ALDE Neamţ, Ion Asaftei a subliniat nevoia de însănătoşire a dezbaterii politice, afectată tot mai mult, în ultimul timp, de zgomote care acoperă totul fără a spune nimic: <<La întrebarea dacă putem face politică fără cultură, răspunsul e simplu şi e dat şi de o maximă: cultură fără politică putem face dar politică fără cultură e jalnic. E grav! De la cultură, de la oamenii culţi – pentru că eu nu văd politica şi cultura în abstract, ci prin oameni – avem doar de câştigat. Oamenii educaţi, oamenii citiţi care sunt în politică sau vin spre politică imprimă un alt fel de a face politică. Un alt stil, o modalitate de abordare mai realistă, mai civilizată care să slujeacă interesului ţării.
Ar trebui să fim angrenaţi într-un proces de civilizare a segmentului politic de aşa manieră încât intruziunile celor care vin din afara domeniului şi spun ceea ce spun pe reţelele de socializare (de la înjurături ordinare, la mizerii pe care nu le pot reda acum, ameninţări grave chiar legate de familie) să le opunem ceea ce avem pozitiv, o anumită originalitate şi o anumită sănătate publică a noastră, ca naţie. Pentru că nu sunt aceştia (NR – scandalagii de pe net) majoritatea, dar ei sunt mai vocali şi mai agresivi>>.

Pentru mai tânărul lider al organizaţiei municipale, a sta la aceeaşi masă cu un scriitor şi un om cu experienţa lui Constantin Munteanu este nu doar o onoare ci şi oportunitatea unei meditaţii obligatorii pentru cei care fac pasul spre viaţa publică. <<Este absolut necesar ca tinerii şi toţi cei care se implică într-un proiect politic să aibă un minim de cultură, altfel nu vor putea construi lucrurile pe care şi le propun sau le promit. Cultura, alături de tradiţii şi de religia unei ţări este ceea ce ne defineşte. Toate cele 3 valori fac un tot unitar, dacă scoatem pe oricare dintre acestea din această ecuaţie, acel tot unitar nu mai poate funcţiona.
Eu, cei de vârsta mea, cei mai tineri vom avea multe de învăţat de la domnul Munteanu. Simplu fapt că stai de vorbă cu un om de calibrul domnului Munteanu nu poate fi decât plusvaloare, nu putem decât să acumulăm cunoştinţe pozitive stând în preajma dânsului. Dar cu dânsul putem face şi dezbatere economică, dată fiind şi experienţa de pe Platforma Săvineşti, unde a lucrat atât, platformă pe care o cunoaştem şi noi, aşa cum arată astăzi. Eu sunt unul din acei antreprenori care mai avem acolo câteva spaţii mici de producţie, pe care încercăm practic să le mai ţinem în picioare. ce s-a mai putut salva, ce s-a mai putut recupera, că mare parte s-au dărâmat>>, a punctat Ciprian Enache.

Concluzia a fost trasă de Ion Asaftei care a subliniat că e vremea tinerilor în politică şi că ALDE Neamţ are porţile deschise pentru aceştia dar că adevărata dezbatere trebuie clădită pe argumente şi înţelepciune: <<Îi mulţumesc domnului Munteanu că ni s-a alăturat. Vom adăuga înţelepciunea, experienţa, cultura dumnealui la zvârcolirile domnului Ciprian Enache şi generaţiei tinere. Când eu am spus că venim cu infuzie de tineri, acesta este exemplul, echipe de tineri, ca domnul Enache care să se bucure de experienţa domnului Munteanu ca atunci când vom discuta să fie acel brainstorming, acea furtună a creierelor, din care va ieşi ceva bun. Şi pentru tinerii de azi e absolut necesară prezenţa unor oameni de calibrul domnului Munteanu în partide>>.

D.V.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns