FOTO-VIDEO Proteste, vineri seara, în Neamţ: 100 de oameni la Tîrg, 30 la Piatra!

Protestele din Neamţ din această seară aşează, ca participare şi atitudine, Tîrgu Neamţ peste Piatra Neamţ. La Tîrgu Neamţ (oraş cu populaţia de vreo 6 ori mai mică decât municipiul reşedinţă de judeţ şi cu primar PSD) au participat vreo 100 de tineri (care au scandat, au pornit şi într-un marş) iar la Piatra Neamţ (oraş cu primar PNL) vreo 25, maximum 30 de cetăţeni. Am menţionat apartenenţa politică a primarilor doar pentru a sublinia că niciun edil nu a intervenit să blocheze aceste manifestaţii.

La Tîrgul Neamţ, protestul era în toi la ora 18,30. Pe trotuarul de peste drum de Catedrala din Centrul oraşului, vreo 100 de oameni (majoritatea tineri de peste 18-20 de ani) scandau şi – iniţiativă interesantă – în mijlocul lor, mergeau în cerc, fluturând steaguri tricolore, vreo 6 tineri. În acest timp, din cele 100 de piepturi s-a scandat: „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, „Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, Până nu recuperăm România noastră!”, „Bucureşti, nu uita, Neamţul e de partea ta!”.

Fotografiile sunt mai puţin grăitoare, astfel că postăm şi două scurte clipuri video primite de la cititorii/corespondeţii vestea:

La Piatra Neamţ, la ora 19 când a fost momentul adunării şi în serile precedente, pe la Curtea Domnească Bătea vântul. Erau doar vreo 15 protestatari şi vreo 6 jurnalişti. Cam în vreo oră au mai ajuns cel mult încă pe atât.

Cîţiva tineri s-au apucat de dezbătut situaţia din ţară, analizând toate subiectele zilei (demisia Guvernului, ce va face Iohannis…) în timp ce câteva doamne cu simţ gospodăresc s-au apucat de făcut curăţenie pe estrada de lângă Biserica Sf. Ioan unde a fost alcătuit altarul ad-hoc în memoria victimelor din clubul bucureştean. Dotate şi cu saci menajeri, au strând candelele ale căror pereţi erau topiţi, florile care s-au uscat şi au reaprins lumânările încă funcţionale.

„Nu contează că suntem mai puţini, dar să nu mai vedem lepre de politicieni care vin şi vor să se caţere pe această situaţie. Azi am venit doar 30, e şi foarte frig afară, mâine şi poimâine sunt zile de week-end, poate vor veni mai mulţi. Încet dar sigur se trezeşte toată România. Şi dacă nu va pleca acasă toată clasa politică actuală, măcar jumătate din aceşti impostori să facă bine să se retragă. Nu mai vrem aceleaşi feţe obosite care au tot fost pe funcţii în ultimii ani. Să se uite cum merg acum la procurori şi Oprea, şi Piedone, şi alţii şi vor merge şi alţii. Şi să nu mai îndrăznească să vină lângă noi şefi de partide, nici de pe stânga, nici de pe dreapta. Nu vrem să-i schimbăm pe unii cu alţii că sunt la fel. Nu avem nimic cu simplii membri de partid că şi aceştia trăiesc la fel de rău ca toţi românii, sunt şi ei manipulaţi şi trădaţi ca noi toţi sau cu copiii de la tineret din partide că poate de asta au intrat în politică, să facă ceva bun. Nu vrem să-i vedem pe şefii lor că se caţără în frunte, cu megafoane şi microfoane, că data viitoare nu mai scapă aşa uşor, îi fugărim cu pietre şi cu ouă!”, a spus unul dintre bărbaţii prezenţi.

D.V.