FOTO-VIDEO / Primăriţa Ursache: “Sângele apă nu se face!” Comuna Taşca – document al reUNIRII România-Basarabia!

Comuna Taşca se alătură comunităţilor de pe ambele maluri ale Prutului care au semnat, parafat, legiferat documente – fie şi cu valoare simbolică – de reîntregire a Ţării.

Vineri, într-un moment solemn de la începutul şedinţei de Consiliu Local a fost adoptată Declaraţia de Reunire, semnată de primarul comunei Daniela Ursache, de toţi consilierii locali dar şi de staff-ul Asociaţiei Culturale EU CRED, ONG de la care a pornit iniţiativa aceasta.

Această prezentare necesită JavaScript.

“Astăzi şedinţa de Consiliu Local începe cu un eveniment inedit pentru Taşca – şi aş vrea să cred că nu doar pentru comuna noastră – care are o încărcătură spirituală şi emoţională decât de obicei, chiar dacă noi ne-am învăţat că la Taşca se trăieşte intens, se munceşte intens, se rabdă intens.

Acest eveniment se referă la declaraţia de reunire între Ţara Mamă România şi Republica Moldova, prin care este recunoscută unitatea spirituală, culturală, lingvistică şi socială dintre cele două ţări.

Noi, românii în general şi comunitatea noastră locală în special nu am încetat să-i privim niciodată pe cei de peste Prut ca pe fraţii noştri, ca pe cei de care suntem legaţi prin aceeaşi limbă, prin aceleaşi obiceiuri, prin acelaşi port.

De aceea şi astăzi, prin ceea ce facem, dăm curs sentimentelor fraterne care ne însufleţesc şi ne străduim să transmitem şi noilor generaţii aceleaşi gânduri de frăţietate, aceeaşi durere a rupturii dintre noi şi aceeaşi dorinţă de reunire. Consider că pentru înfăptuirea visului măreţ de unire trebuie să pornom cu paşi mici, de la bucăţelele noastre de pământ, de suflete şi trăiri, până vom reuşi din nou să avem o singură Ţară”, a declarat primăriţa Daniela Ursache în deschiderea şedinţei.

Vicepreşedintele Asociaţiei EU CRED, Dorina Mucenicu a punctat şi ea câteva repere ale unităţii de cuget şi simţiri şi a anunţat şi începerea demersurilor pentru înfrăţirea comunei Taşca cu o localitate din Republica Moldova.

Apoi, rând pe rând, toţi cei ale căror nume au fost trecute pe documentul respectiv şi-au pus semnătura pe actul istoric care arată voinţa de nezdruncinat a aleşilor taşcanilor.

„Este un eveniment simbolic dar important. Aşa cum am spus, toate evenimentele importate petrecute de-a lungul istoriei, mai întâi au fost în suflete. Mai întâi s-a răbdat şi s-a luptat pentru o idee, pentru ca ea să fie pusă apoi în practică. Aşa şi noi şi fraţii noştri de peste Prut vom ajunge să ne bucurăm de ceea ce înfăptuim pas cu pas, un pic de la Taşca, un pic din Ardeal, un pic de peste Prut şi tot aşa”, a mai spus primarul Ursache.

Taşca este prima comună din Neamţ şi una din primele din ţară care, urmând exemplul unor localităţi de pe malul stâng al Prutului, a dat acest semnal de dorinţă de unire. Un rol important în urnirea deciziei – ca şi în multe alte activităţi de suflet de pe Valea Bicazului – l-a avut Asociaţia EU CRED, al cărei preşedinte este poliţistul-folkist Marius Coşerariu.

“Îi mulţumesc lui Marius Coşerariu, preşedintele Asociaţiei Culturale Eu Cred. Chiar dacă azi nu a fost aici prezent fizic – din motive obiective, fiind la Constanţa, unde a reprezentat cu cinste comuna noastră – l-am simţiti alături de noi. Îi mulţumesc pentru că nu mă lasă de loc să mă odihnesc în ceea ce priveşte activitatea artistică din comună, venind mereu cu noi şi noi idei”, a punctat primăriţa Ursache.

Iar pentru locuitorii din Obreja Mare (comuna cu care Taşca urmează să se înfrăţească) dar şi din toată Moldova din stânga Prutului, aceasta a avut un mesaj clar: “Sângele apă nu se face!”.

Daniel Vinca
Foto – vestea.net
Video – Turn TV

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns