FOTO-VIDEO Centenarul României, celebrat în Școala care-i poartă numele lui Nicolae Iorga!

Momente emoționante la Școala Nicolae Iorga din Pîngărați unde, la final de noiembrie, elevi, părinți, dascăli, autorități locale, foști elevi dar și prieteni ai lăcașului de învățământ au fost uniți nu doar îb cuget și în simțiri ci și în faptă pentru a omagia un secol de la făurirea României Mari.

Musafirii școlii (primarul Petru Bordea, viceprimarul Petronel Mancaș, reprezentanți ai Consiliului Local, inspectorul general adjunct Iona Milea, inspectorul școlar Gabriela Pușcalău, reprezentanți ai unor firme care au tot timpul ușa deschisă în rol de Mecena, în frunte cu Viorel Crețu de la Nord Arin, Starețul Marin Petroniu de la cunoscuta Mănăstiri din localitate etc) au fost întâmpinați, după tradiție, cu pâine și sare de 2 pui de români costumați în straie populare.

De fapt întreaga manifestare a fost un incitant recurs la istorie și tradiții și a început cu dezvelirea unei plăci de marmură sub forma elegantă a unei cărți. A fost oficiată apoi o slujbă în memoria eroilor martiri și, apoi, după intonarea Imnului de Stat, Sala de Festivități a devenit un adevărat Ateneu al locului.

Directoarea Carmen Muraru a subliniat în scurtul ei discurs implicarea întregii echipe de cadre didactice și de personal nedidactic din școală în pregătirea spectacolului, atât pe partea artistică, cât și pe cea de logistică. A mulțumit invitaților pentru sprijinul constant acordat unității de învățământ. Mesajul autorităților a fost transmis de viceprimar, profesorul de istorie a vorbit despre semnificația Zilei de 1 Decembrie dar cei mai emoționați vorbitori au fost adjunctul de la ISJ și patronul de la Nord Arin. Milea pentru că a lucrat în această școală, nu doar ca profesor ci și ca director iar Crețu pentru că, la bază, este un produs al acestei școli căruia i-a fost elev.

Invitații speciali de pe scenă care au încântat publicul la finalul spectacolului au fost rapsodul Ghiță Dandu și grupul Folk Eu Cred (un polițist și două preotese – Marius Coșerariu, Cristina Marin, Elena Ropotoaie) care scriu deja istorie prin vers și cânt pe zeci și zeci de scene din România. Dar cei mai minunați artiști ai zilei au fost ei, prichindeii din școală care au făcut un spectacol de zile.

Au recitat și au cântat. Au dansat și au chiuit. Au adus pe scenă folclorul autentic împletit cu emoția copilului îmbujorat. Au c\ntat melodii patriotice dar au și bătut în podea cu sârguința cu care numai copiii o pot face. Au desenat prin vers și refren nu doar chipurile bunicilor ci și pe cele ale eroilor de pe câmpul de luptă, ale celor care au înfăptuit Unirea sau au contribuit la alte decizii care au dus prin istorie spre România Dodoloață.

Iar la final – vezi și materialul video de mai jos – recitalul folk i-a adus lângă artiștii de la EU CRED și pe cei din sală. Unire.

D.V.
montaj video – George VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns