FOTO-VIDEO Balul Gospodarilor! Tașca, inima tradiției din Neamț

Balul Gospodarilor a reunit aseară la Tașca, în al doilea an consecutiv, localnici, artiști, musafiri și, evident, organizatori care au demonstrat că românismul în formă pură are și în acestă localitate o inimă care pulsează mereu întru frumusețea tradiției frumoase și adevărate.

Scena s-a unit practic cu sala, Ansamblurile „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte dar şi „Fluieraşii” de la Taşca – cu solişti, muzicanţi, dansatori – ridicându-i pe spectatori de pe scaune. Localnici, musafiri, turişti etc au încins hora mare stârniţi de ritmurile tarafului şi de vocile interpreţilor vocali.

Şi ca la un adevărat bal din ajun de Lăsata Secului la carne, gospodarii şi gospodinele din Taşca şi din Neagra şi-au etalat şi priceperea în ale pregătirii bucatelor sau udăturii. Sărmăluţe, ciolan tăvălit prin varză călită, plăcintuţe fel de fel dar şi alte delicatesuri culinare erau expuse la umbra butelnicilor cu udătură (tărie, streşinică…), fiecare exponat în parte stârnind serios papilele…

Iar majoritatea participanţilor au venit gătiţi în haine populare, unele dintre ele scoase din lăzile păstrate de la bunici.

„De ce Balul Gospodarilor la Taşca, acum şi la această a doua ediţie? Pentru că respectăm o tradiţie de Lăsata Secului şi pentru că dacă tot e vorba şi de Dragobete în perioada asta, arătăm că nicăieri nu se iubesc oamenii ca la Taşca. Sunt bucuroasă să-i văd veseli pe consătenii mei, să contribui în a le oferi, după un an de muncă şi câteva clipe de distracţie. Le mulţumesc taşcanilor care au ajutat la organizarea evenimentului – şi consilierilor locali, şi colegilor din Primărie, şi gospodarilor care au umplut mesele – partenerilor noştri de la Carmen Saeculare şi în mod special doamnei director Carmen Nastasă, musafirilor noştri şi tuturor participanţilor. O astfel de seară ne umple pe toţi de energie pozitivă, ne face să ne şi gândim la părinţii şi bunicii noştri şi dovedeşte o dată în plus că Veşnicia s-a născut la sat”, a declarat primarul Daniela Ursache.

„Drag cu drag se-adună și unde știm că suntem primiți cu bucurie și inimă bună, ne implicăm cu bucurie în orice proiect!
Iar Tașca este unul dintre locurile de suflet pentru noi, căci aici sălășluiește dragostea și respectul față de dansul și portul românesc și știm că alături de gospodării comunei, de primărița Dana Ursache, facem lucruri minunate!
Așa a fost și această ediție a Balului Gospodarilor și sunt convinsă că vor urma multe altele, măcar la fel de reușite!
Mulțumesc Consiliului Judeţean Neamţ pentru sprijinirea unor astfel de activităţi de suflet, mulţumesc tuturor celor care iubesc românește, de Dragobete și în fiecare zi!”, a punctat Carmen Nastasă, managerul de la „Carmen Saeculare” care, şi la acest eveniment, a demonstrat că păstrarea şi promovarea tradiţiei autentice nu este doar obiect de activitate ci o adevărată vocaţie pentru ea şi echipa pe care o conduce.

….

….

 

A.V..

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns