FOTO-ŞOC! Păcală i-a băgat pe jurişti în şedinţă!

juristi cj

Instantaneul de mai sus a fost surprins în şedinţa de ieri de la CJ şi ilustrează perfect şi titlul şi situaţia de fapt: un proiect referitor la cheltuirea unei sume de bani de către Compania Apaserv a fost retras de pe ordinea de zi din motive tehnice şi pentru repararea situaţiei (o nouă şedinţă, consecutive, “de îndată”), specialiştii în Drept din instituţie au căutat soluţia promptă şi legală.

Proiectul a fost retras întrucât iniţiatorul era consilierul Ioan Păcală, care lucrează chiar la Apaserv. În momentul în care, la începutul şedinţei, acesta a anunţat că pentru a nu fi în situaţie de incompatibilitate sau de conflict de interese nu va vota la respectivul proiect, secretarului CJ, Daniela Soroceanu, i s-a aprins beculeţul: “Păi sunteţi iniţiatorul!…”.

Dincolo de amuzamentul situaţiei (iniţiatorul nu-şi votează propriul proiect), pe fond situaţia putea deveni mai gravă pentru Păcăla, întrucât legea şi practica ANI spune că în astfel de cazuri, un ales care poate avea un interes patrimonial sau o situaţie de incompatibilitate nu se implică cu nimic: nu iniţiază, nu participă la dezbateri, nu votează.

Când situaţia a fost înţeleasă în toate detaliile ei, rezolvarea s-a impus de la sine: retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi convocarea – în continuarea şedinţei ordinare – a altei şedinţe, “de îndată”, unde respetivul proiect să fie dezbătut şi votat dar la propunerea altui consilier.

Exact asta stabileau – ca detalii tehnice, cei din partea dreapta a fotografiei. În stânga fotografiei este chiar consilierul care a generat situaţia, Ioan Păcală. În dreapta, după stâlp, este Bogdan Bosovici, şeful Serviciului Juridic din CJ, în faţa lui (vorbind la telefon) este Cristina Mititelu, directorul Direcţiei Juridice. Cu haina roşie, este Rozalia, economista care face oficiul de secretară a secretarului judeţului.

Cu siguranţă că aţi recunoscut şi persoana cu coafură verzuie şi ţinută rozalie! Da, spatele postat atât de graţios spre aparatul de fotografiat aparţine chiar Danielei Soroceanu, secretarul judeţului.

Dincolo de fotografie rămâne însă situaţia de fond şi întrebarea: cum de nu şi-a dat seama, până ieri la şedinţă,  niciun specialist în Drept (şi de la PSD dar mai ales de la Consiliul Judeţean) că iniţierea de către un consilier care este şi salariat Apaserv a unui proiect de hotărâre în care numele Companiei Apaserv apare de vreo 50 de ori îl poate trimite pe respectivul ales judeţean direct în braţele primitoare dar neiertătoare ale A.N.I.?

Daniel VINCA

cop jurist

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns