FOTO Porumbei aruncați în sus când pe scenă dansau ucrainenii!

Moment simbol la Festivalul Internațional de Folclor Ceahlăul (2022), la Piatra Neamț, când în spectacolul de deschidere (vineri) câțiva porumbei au fost sloboziți în aer fix când pe scenă evolua o trupă care prezenta tradiții ucrainene.

6 fete în costumații tradiționale românești s-au așezat în fața scenei, au luat porumbei din cutia în care așteptau cuminți și, la momentul stabilit au dat drumul păsărilor care simbolizează dorința de pace.

În discursul care pe care l-a ținut apoi, la momentul deschiderii (fix după evoluția trupei Cervona Kalena (dintr-un sat cu locuitori ucraineni din județul Suceava), Carmen Nastasă (directoarea de la instituția organizatoare, Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare) a explicat de ce sloganul festivalului din acest an este „Dansăm pentru pace”. A făcut același lucru și ieri, la spectacolul de la Târgu Neamț.

Un mesaj similar este postat și pe pagina Centrului pentru Cultură și-l vom reda pe acesta pentru a cita precis, cu sublinierea că, pe fond, este foarte apropiat de ceea ce a spus directoarea Nastasă pe scenă:

<Festivalul internațional de folclor, cu gândul la victimele nevinovate ale războiului de la graniță!
Aceasta este ideea după care organizăm anul acesta Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul”! În două veri, cât pandemia ne-a impus noi reguli de viață, consideram că nimic nu poate fi mai rău de-atât!
Acum am scăpat de condițiile pandemiei și vedem că sunt lucruri mult mai grave care se petrec în jurul nostru. Unul este cumplitul război de la granița României. Așa că ne vedem obligați să adaptăm Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” actualului context geo-politic și urmărim, prin artiștii care vor evolua în cadrul evenimentului nostru, să transmitem prin dans un mesaj de susținere al victimelor nevinovate.
Suntem alături de refugiații din Ucraina și condamnăm suferința la care sunt supuși cetățenii acestei țări, forțați să trăiască zile de coșmar acasă la ei!
Dansăm pentru pace între popoare, pentru copii care au dreptul la viață și fericire, pentru părinți care se tem pentru micuții lor, pentru bătrânii neajutorați, într-un cuvânt, dansăm pentru o lume mai bună!
Este loc pentru toată lumea sub soare! Pământul e lung, e lat, încap pe el toți oamenii, fie ca sunt minoritari, majoritari, ai piele albă, galbenă sau neagră! În pieptul fiecăruia bate o inimă care tresare! Să salte inimile de bucurie, drag și împăcare, nu de spaima zgomotului produs de arme!>.

D.V.