Foto – BISERICA de peste 100 de ani din Dochia-Neamţ A ARS PÂNĂ LA TEMELIE

incendiu biserica balusesti

Biserica din satul Băluşeşti (comuna Dochia, judeţul Neamţ) a ars, acum câteva ore, până la temelii. Incendiul izbucnit în noapte, sesizat de localnici pe la ora 20, a mistuit biserica veche de peste un secol (construită în anii 1900), momentul prăbuşirii turlei înspâimântându-I pe oamenii care plângeau neputincioşi în curte şi printre crucile din cimitir.

Pompierii militari au salvat de la prăpăd o casă parohială şi un prăznicar. Dar pentru singura biserică din sat, în care au fost botezaţi sau cununaţi toţi localnicii, nu s-a mai putut face nimic chiar dacă ISU Neamţ a deplasat la faţa locului toate autospecialele avute la dispoziţie.

Biserica ridicată la începutul secolului 20 era din lemn, abia în ultimii ani preoţii şi enoriaşii reuşind să o reface, atât în interior cât şi în exterior.

Deşi veche de peste un secol, biserica nu făcea partea – oficial – din patrimonial national. Dar dincolo de certificări oficiale, pentru localnici era biserica lor de suflet, singurul lăcaş din sat. Iar comunitatea este una mica şi îmbătrânită, fără posibilităţi financiare.

Urmează ca pompierii să stabilească cauza prăpădului. Teoretic, ar putea fi vorba de scurtcircuit sau de vreo lumânare uitată aprinsă, dar ultima variant este infirmată de localnici care spun că a fost prima zi din post, fără slujbe şi că nimeni nu a intrat în biserică să aprindă vreo lumânare.

V.N. / foto: Caty C.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.